Αυστραλία: Ανοδος των αγορών μετά την εκλογή Howard

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2004 08:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται το δολάριο Αυστραλίας, οι τιμές των μετοχών και τα ομόλογα, μετά την εκλογή – για τέταρτη συνεχόμενη θητεία – του κόμματος του John Howard με αυξημένη πλειοψηφία.

O John Howard, που εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1996, επανεξελέγη το Σαββατοκύριακο για τέταρτη συνεχόμενη θητεία.

Οι μετοχές της Telstra Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας και της John Fairfax Holdings Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εκδοτικής εταιρείας εφημερίδας, οδήγησαν τον δείκτη S&P/ASX 200 σε υψηλότερα επίπεδα.

Η κυβέρνηση, που κατά πάσα πιθανότητα θα αποκτήσει τον έλεγχο και στη Γερουσία, εκτός από αυτόν που είχε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα ψηφίσει νόμο, μέσω του οποίου θα επιτραπεί η πώληση του μεριδίου της στην Telstra, αξίας 31 δισ. δολ. Αυστραλίας (23 δισ. δολ. ΗΠΑ), αλλά και πιο ελαστικούς νόμους ιδιοκτησίας μεριδίων στα μέσα.

Ο Howard θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη μείωση των φόρων και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της αγοράς, με αποτέλεσμα την τόνωση των κερδών των επιχειρήσεων», ανέφερε ο Πάνος Ραυτόπουλος, ο οποίος διαχειρίζεται 790 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές μα την Challenger Financial Services στο Σύδνεϋ.

Ο ηλικίας 65 ετών, Howard, εξελέγη για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1996, υποσχόμενος τη σωστή διαχείριση των οικονομικών της χώρας, τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και τη μείωση των φόρων. Η οικονομία της Αυστραλίας, ύψους 730 δισ. δολ. Αυστραλίας, η πέμπτη μεγαλύτερη της Ασίας, έχει αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,7% κατά μέσον όρο κάθε χρόνο υπό τη διακυβέρνησή του. Προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου. Ο δείκτης ανεργίας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα 23 ετών.

Οι μετοχές της Telstra σημείωναν άνοδο 15 σεντς, ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στα 4,86 δολ. Αυστραλίας η μία. Η μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας δασοκομίας της χώρας, αναρριχήθηκαν κατά 2,5%, φθάνοντας στα 14,40 δολ.

Ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδιζε 15,3 μονάδες, ποσοστό 0,4$, φθάνοντας στις 3.702,1 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα