Σιγκαπούρη: Απροσδόκητη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2004 09:22

Aπροσδόκητη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης εμφάνισε η Σιγκαπούρη το τρίτο τρίμηνο.

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ υποχώρηση, σημείωσε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Σιγκαπούρης, θέτοντας τέλος στην επέκταση που σημείωνε ένα χρόνο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, περιόρισαν τις πωλήσεις των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., στο εξωτερικό.

Η οικονομία υποχώρησε σε ετήσια βάση με ρυθμό 2,3% έναντι του δευτέρου τριμήνου (εποχιακώς προσαρμοσμένη), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας στην ιστοσελίδα του. Συνολικά 12 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,8%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,7%.

Οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζουν τη ζήτηση από το εξωτερικό για την αγορά προϊόντων από τη Σιγκαπούρη, της οποίας οι εξαγωγές αποτελούν το 70% της οικονομίας της, ύψους 91 δισ. δολ., κάτι που εξανάγκασε τις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είχε πει στις 29 Σεπτεμβρίου, ότι η ανάπτυξη στην Ασία θα υποχωρήσει εξ αιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου και της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής της Σιγκαπούρης, αυτή θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική που υιοθέτησε τον Απρίλιο για σκληρό νόμισμα, προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Το δολάριο της Σιγκαπούρης διαπραγματεύθηκε στο 1,6830 έναντι του δολ. των ΗΠΑ στις 8:24' π.μ., τοπική ώρα.

Το ΔΝΤ έχει πει, ότι η ανάπτυξη στην αναδυόμενη αγορά της Ασίας, η οποία περιλαμβάνει και τη Σιγκαπούρη, θα υποχωρήσει κατά 6,5% το επόμενο έτος από 7,3% φέτος. Η Σιγκαπούρη θα αναπτυχθεί κατά το ήμισυ φέτος από τον ρυθμό του 8,8% που προβλεπόταν να αναπτυχθεί, κατέληξε το ΔΝΤ.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά των προϊόντων της Σιγκαπούρης, υποχώρησε με τους υψηλότερους ρυθμούς μέσα σε ένα έτος το δεύτερο τρίμηνο. Οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης στις ΗΠΑ ήταν πέρυσι 19%, 25% της Ιαπωνίας και 17% της Ν. Κορέας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα