Η αξία των εξαγωγών κατά τους πρώτους έξη μήνες του έτους, με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, έφτασε σε 5.856 εκ.€, σημείωσε δηλαδή μείωση κατά 4,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003 κατά το οποίο είχαν φτάσει σε 6.114 εκ.€. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του νέου τεύχους των «Επισημάνσεων» που δημοσιεύει το Κέντρο εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Σημειώνεται ότι η πτωτική πορεία των εξαγωγών επιβραδύνεται λόγω της μεγάλης αύξησης των εξαγωγών τον περασμένο Ιούνιο. Στους πέντε πρώτους μήνες του έτους η μείωση ήταν διπλάσια (-8,4%). Επίσης οι εξαγωγικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους συγκρίνονται με τις πολύ καλές επιδόσεις του 2003, τις καλύτερες ως τώρα ως προς την αξία των εξαγωγών αγαθών και μάλιστα στο πολύ ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Την ανοδική ώθηση έδωσαν οι αυξημένες εξαγωγικές επιδόσεις προς τις τρίτες χώρες που κάλυψαν εν μέρει τη μείωση των εξαγωγών προς τον ανεπτυγμένο κόσμο και ιδίως προς τις «Λοιπές χώρες του ΟΟΣΑ». Ειδικότερα, η μείωση της αξίας των εξαγωγών προς την Ε.Ε.(15) περιορίστηκε σε 1,2%, ενώ οι εξαγωγές προς την Ε.Ε.(25) παρέμειναν σχεδόν στάσιμες (-0,4%), λόγω της αύξησης των εξαγωγών προς τις δέκα νέες χώρες-μέλη κατά 4,6% εξ αιτίας των υψηλών εξαγωγών προς την Κύπρο και της συνεχιζόμενης ανόδου στην Πολωνία. Μεγάλη αύξηση (24,5%) σημείωσαν οι εξαγωγές προς τις χώρες της Μ.Ανατολής και της Β.Αφρικής.
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, συνεχίστηκε η μείωση των αγροτικών προϊόντων (-22,4%) που οφείλεται και στις τρεις υποκατηγορίες, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι περιορισμένες εξαγωγές πρώτων υλών, και παρέμειναν στάσιμες οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων.
Κατά την ίδια περίοδο παρατηρείται άνοδος των εισαγωγών από όλες σχεδόν τις περιοχές, καθώς επίσης και από την Κίνα και την Ινδία, εκτός των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και της Ν.Α.Ασίας, και για όλες τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, εκτός των καυσίμων.