Προς πώληση παραγώγων στην Κίνα οι ξένες τράπεζες

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2004 08:16
UPD:08:50

ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ παραγώγων, προκειμένου να προστατεύσουν τις εταιρείες της Κίνας, έναντι των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το συντομότερο μέσα στον Οκτώβριο, σχεδιάζουν να προχωρήσουν ABN Amro Holding NV, Credit Suisse First Boston και ING Groep NV, οι πρώτες ξένες τράπεζες που πέτυχαν να μπουν στην αγορά της Κίνας.

Δέκα τράπεζες πήραν τις άδειες το τελευταίο δίμηνο για να εμπορευθούν παράγωγα, καθώς προσπαθούν να προσφέρουν μία πλήρη γκάμα τραπεζικών υπηρεσιών, στην έβδομη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Η κυβέρνηση της Κίνας παρουσίασε την 1η Μαρτίου τους νέους κανόνες, οι οποίοι επιτρέπουν στις ξένες τράπεζες να εμπορευθούν ομόλογα, απ' ευθείας με τις κινεζικές εταιρείες, που αποτελούν το 7% των διεθνών συναλλαγών και έχουν ανάγκη να μειώσουν το ρίσκο τους. Οι κινεζικές τράπεζες εμπορεύθηκαν συνολικά 151,1 δισ. δολ. σε συνάλλαγμα – επίπεδο ρεκόρ – το 2003, σύμφωνα με το China Foreign Exchange Center.

H Credit Suisse θα αρχίσει να εμπορεύεται παράγωγα το νωρίτερο μέσα στον Οκτώβριο, ανέφερε ο εκπρόσωπός της John Gallager. Και η ING σχεδιάζει να κάνει το ίδιο στην Κίνα περί τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της στο Χονγκ Κονγκ, Sheel Kohli.

Όπως ορίζει και η ονομασία τους, τα παράγωγα, είναι χρηματοοικονομικά προϊόντα των οποίων η τιμή παράγεται/προκύπτει (derived) από την τιμή των προϊόντων (χρηματοοικονομικών ή μη) στα οποία βασίζονται (υποκείμενα προϊόντα, underlying instruments).

H Bank of Tokyo-Mitsubishi, η Citigroup Inc., η HSBC Holdings Plc, η Industrial Bank of Fujian, η Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc., η Mizuho Financial Group Inc. και η Standard Chartered Plc, βρίσκονται μεταξύ των 10 τραπεζών που πήραν άδειες για την πώληση παραγώγων στην Κίνα τον μήνα που πέρασε. Η Deutsche Bank AG, ανακοίνωσε ότι χθες πήρε τη σχετική άδεια.

Η JPMorgan Chase & Co. και εννέα άλλες ξένες τράπεζες έκαναν σχετική αίτηση και περιμένουν την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Κίνας.

Οι τραπεζίτες λένε, ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το μέγεθος της αγοράς παραγώγων της Κίνας. Ωστόσο, ο McWilliam της ABN Amro, εκτιμά ότι τα έσοδα από την αγορά παραγώγων της Κίνας, είναι σήμερα περίπου 500 εκατ. δολ. ετησίως και αυξάνεται συνεχώς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα