Δύσκολη περίοδος

Πολλά τα εμπόδια για τις μετοχές
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 00:01
UPD:06:31

ΛΙΓΟ το πετρέλαιο, λίγο οι ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών κράτησαν σε αρνητικό κλίμα τις διεθνείς αγορές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Το πετρέλαιο συνέχισε την ανιούσα πορεία, ξεπερνώντας χθες τα 54 δολάρια το βαρέλι στη Ν. Υόρκη και δημιουργώντας πλέον μία σκιά πάνω την περίοδο εταιρικών ανακοινώσεων τρίτου τριμήνου που αρχίζει αυτή την εβδομάδα. Οι επιχειρήσεις θα δυσκολευθούν πολύ να πείσουν τους επενδυτές ότι ο φετινός ρυθμός αύξησης των κερδών θα συνεχιστεί και το 2005.

Τις πρώτες σκιές στη Wall Street έφερε ο όμιλος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών State Street, ο οποίος ανακοίνωσε χαμηλότερα τριμηνιαία κέρδη, με τη μετοχή του να υποχωρεί 8%.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές τεχνολογίας, εν όψει των αποτελεσμάτων της Intel, που αναμένονταν μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Ο τομέας ημιαγωγών, γενικότερα, επηρεάστηκε από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τις παγκόσμιες πωλήσεις εξοπλισμού τσιπ, οι οποίες μειώθηκαν 29% τον Αύγουστο συγκριτικά με τον Ιούλιο, λόγω κάθετης πτώσης σε Κίνα και Β. Αμερική.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε κατά 4,79 μονάδες, ποσοστό 0,05%, φθάνοντας στις 10.077,18 μονάδες. Με απώλειες 3,59 μονάδων, ποσοστό 0,19%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.925,17 μονάδες.

Στην Ευρώπη, το νέο ρεκόρ των τιμών πετρελαίου σε συνδυασμό με τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις μετοχές. Η Royal Philips Electronics καθοδήγησε τις πτωτικές τάσεις, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις επεξεργαστών της θα παραμείνουν στάσιμες στο τέταρτο τρίμηνο, με τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 3%.

Η μετοχή της Siemens υποχώρησε 2,7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση πενταμήνου, ενώ της Peugeot έχασε 4% της αξίας της. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,81%, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 1,3%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα