ASML: Αυξημένη ζήτηση υψηλότερα κέρδη για τέταρτο τρίμηνο

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 10:25

ΚΕΡΔΗ, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών της Ευρώπης, ASML Holding NV, καθώς πούλησε περισσότερα μηχανήματα, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή chip για κινητά τηλέφωνα και DVD, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους λειτουργίας της.

Το τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 41 εκατ. ευρώ (50,5 εκατ. δολ.) έναντι ζημίας ύψους 31 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Εξαιρουμένων των δαπανών, για αποζημίωση που κατέβαλε στην ανταγωνίστριά της, Nikon Corp., σε δίκη αναφορικά με μία πατέντα, τα καθαρά της κέρδη ήταν 74 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ASML. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 65%, φθάνοντας στα 610 εκατ. ευρώ.

Η ASML βασίζεται στη ζήτηση από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της STMicroelectronics NV και της Intel Corp. και φέτος ευνοήθηκε από τα πιο ακριβά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή chip. Διεθνώς, οι πωλήσεις chip προβλέπεται να μειωθούν στο 4,2% το 2005 από 29% φέτος, σύμφωνα με τη Semiconductor Industry Association, τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωση έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο. Οι μετοχές της ASML έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 35% φέτος και ο δείκτης U.S. Philadelphia Semiconductor σε ποσοστό της τάξης του 24%.

Υπενθυμίζεται, ότι, η ολλανδική εταιρεία έχει απολύσει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους μέσα στην τριετία έως το 2003, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας της, μετά τη δραματική μείωση παρά ποτέ των πωλήσεων σε διεθνές επίπεδο το 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα