«Επιστροφή στις αγορές όταν ωριμάσουν οι συνθήκες»

Συνέντευξη του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στους FT
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 16:41
UPD:16:45
EPA/MATTEO BAZZI

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ υποστηρίζει ότι η επάνοδος στις αγορές θα επικεντρωθεί, τουλάχιστον αρχικά, στην επαναδημιουργία του βάθους και της ρευστότητας της ελληνικής αγοράς ομολόγων με μικρές εκδόσεις ομολόγων.

Στα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αναφέρεται ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

Δεν δίνει, ωστόσο, λεπτομέρειες για τον χρόνο επιστροφής της χώρας στις αγορές, δηλώνοντας μόνο ότι ο ΟΔΔΗΧ είναι «έτοιμος να κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, όταν οι συνθήκες είναι ώριμες».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, μία σταδιακή επιστροφή θα επιτρέψει την επαναδημιουργία μίας καλά λειτουργούσας αγοράς ομολόγων και θα ενθαρρύνει την επιστροφή μακροπρόθεσμων επενδυτών. «Είναι το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας - όχι το παρελθόν - που πιστεύουμε ότι θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας, όταν οι θεσμικοί επενδυτές θα αξιολογήσουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων», τονίζει.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ υποστηρίζει ότι η επάνοδος στις αγορές θα επικεντρωθεί, τουλάχιστον αρχικά, στην επαναδημιουργία του βάθους και της ρευστότητας της ελληνικής αγοράς ομολόγων με μικρές εκδόσεις ομολόγων.

Οι εταίροι της Ελλάδας «θέλουν επίσης να δουν την Ελλάδα να αποκτά και πάλι πρόσβαση στις αγορές με έναν αξιόπιστο και μόνιμο τρόπο», σημειώνει, προσθέτοντας ότι οι τρέχουσες υποχρεώσεις της χώρας για την εξυπηρέτηση του χρέους της είναι χαμηλές και θα βελτιωθούν περαιτέρω με τις αναμενόμενες αλλαγές στους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Τονίζει επίσης πως η Ελλάδα «θα επιτύχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που θα προκαλέσει θετική έκπληξη, και επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2014». Αυτά είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «χαρακτηριστικά, που οι περισσότερες χώρες, αναπτυγμένες και αναδυόμενες, θα ζήλευαν».

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες εκδόσεις θα βοηθήσουν «να τονιστεί η συγκριτική αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, να διευκολυνθούν οι εκδόσεις τίτλων από επιχειρήσεις και τράπεζες, όλα με την προοπτική να ανοίξει ο δρόμος για μία πιο εκτεταμένη επιστροφή στις αγορές».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα