Μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους προτείνει ο ΟΔΔΗΧ

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 11:52
UPD:11:55
SHUTTERSTOCK

Ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει ότι μετά την επιβεβαίωση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος «θα ξεκινήσει νέα συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο».

Μορατόριουμ στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, προτείνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σύμφωνα με γραπτή απάντηση σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Κόλλια Τσαρουχά. Φαίνεται δε ότι αμφισβητεί και την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους υπό την παρούσα μορφή του.

Ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει ότι μετά την επιβεβαίωση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος «θα ξεκινήσει νέα συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο» και προτείνει η Ελλάδα να στηρίζεται στις εξής αρχές: «Την εξασφάλιση του απαραίτητου χρόνου κατά τον οποίο το σύνολο των υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους θα καλύπτεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να πειστούν οι διεθνείς επενδυτές ότι διασφαλίζονται οι επενδύσεις τους και να επιστρέψουν στη χώρα παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα είτε μέσω δανειακών κεφαλαίων είτε μέσων των κεφαλαίων τους για άμεσες επενδύσεις».

Ακόμη προτείνει την έξοδο της χώρας στις αγορές, την διατήρηση της σχέσης αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης με τους εταίρους και την κατανόηση της θέσης των ευρωπαίων φορολογουμένων και την αποκατάσταση το συντομότερο δυνατόν του «καλού ονόματος» της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας της χώρας μας.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του δημόσιου χρέους ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ότι πριν το PSI ήταν 365 δισ. ευρώ και σήμερα είναι 321 δισ. και με χαμηλότερο επιτόκιο. «Τον Δεκέμβριο του 2011, πριν δηλαδή από το PSI, το δημόσιο χρέος της κεντρικής διοίκησης ανήρχετο σε περίπου 365 δισ. με μέση σταθμική διάρκεια 7 έτη και μέσο σταθμικό επιτόκιο 4,75%, ήτοι οι ετήσιες δαπάνες για τόκους το 2012 θα ανήρχοντο σε περίπου 17 δισ. Σήμερα (Δεκέμβριος 2013) το χρέος ανέρχεται σε περίπου 321 δια., το μέσο σταθμικό επιτόκιο είναι λίγο πάνω από 2%, ενώ έχει μέση σταθμική φυσική διάρκεια περίπου 17 έτη», υπογραμμίζει και εκτιμά ότι οι δαπάνες για πληρωμή τόκων το 2014 θα είναι περίπου 6 δισ.

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα