Με το «δεξί» ξεκινά την εβδομάδα το Χ.Α.

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 11:00
UPD:11:05
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Με στηρίξεις από τη μετοχή της Εθνικής και άλλων blue chips ο Γενικός Δείκτης μπαίνει με το δεξί στη νέα εβδομάδα, καταγράφοντας στην αρχή της συνεδρίασης κέρδη 0,45% στις 1.260 μονάδες.

Ήδη ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει επτά διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 11,40%, με τον FTSE 25 στο +10,79% και τον τραπεζικό δείκτη +17,20%, ενώ δεν λείπουν τα σημάδια κόπωσης, παρά τη βελτιωμένη ψυχολογία.

Σύμφωνα με το πρωινό δελτίο της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG) «καθώς παραμένουν στο επίκεντρο οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και ενόψει της ανακοίνωσης σημαντικών στατιστικών στοιχείων για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου, η αγορά πιθανόν να διατηρήσει την θετική δυναμική της».

Άλλωστε, όπως αναφέρουν άλλοι εγχώριοι αναλυτές στο naftemporiki.gr, το ΧΑ με χαρακτηριστικά εύκολο τρόπο και χωρίς να υπάρξουν γενναίες εισροές νέων κεφαλαίων υποσκέλισε τις πρόσφατες ισχυρές απώλειες, βάζοντας ξανά πλώρη για προσέγγιση εκ νέου των υψηλών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εθνικής, η οποία σήμερα κινείται ανοδικά κατά 2,14%, με τον τίτλο να καλύπτει σταδιακά τις απώλειες από την τουρκική κρίση.

Μετά τη διόρθωση του δεύτερου 15ημέρου του Ιανουαρίου που πήρε πιο συστημικά στοιχεία πτώσης λόγω της αιφνίδιας κρίσης στην τουρκική λίρα και το ντόμινο στις αναδυόμενες αγορές, υπάρχει μια αντίδραση άνω του 12%.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Beta Sec., οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερες ζώνες βάζοντας πλέον ως πιθανότερο σενάριο στην πορεία του Γενικού Δείκτη, την επίτευξη νέων υψηλών. Η ζώνη των 1300 – 1305 μονάδων αποτελεί την κυριότερη αντίσταση, ενώ οι συναλλακτικοί όγκοι που θα απαιτηθούν για την διάσπαση της θα πρέπει να υπερβούν τα 140 εκατ. ευρώ.

Στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη παρέχουν σήμερα η Ελλάκτωρ με κέρδη 1,14%, η ΓΕΚ Τέρνα με κέρδη 1,15%, Frigoglass με κέρδη 1,36%, καθώς και οι μετοχές του ΟΛΠ και της Jumbo.

Τέλος, αξίζει  να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον πλέον έχει μετατεθεί στην επόμενη Παρασκευή, όπου τα πρώτα στοιχεία για το πώς κινήθηκε η οικονομία στο σύνολο της στο δ' τρίμηνο του 2013 θα καθορίσουν μια σειρά από ενέργειες που βασίζονται πάνω στην διακύμανση του βασικού δείκτη αναφοράς της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα