Στο Ευρωδικαστήριο το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας παραπέμπει την ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 11:39
UPD:11:47
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας (φωτογραφία αρχείου) ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, στις 18 Μαρτίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγελία κατά του προγράμματος απεριόριστων αγορών ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα (ΕΚΤ).

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (Outright Monetary Transactions), που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο του 2012, αποδίδεται η μετέπειτα σταθεροποίηση του ευρώ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας βλέπει «σημαντικούς λόγους ώστε να υποθέσει ότι (το πρόγραμμα) υπερβαίνει τις αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά τον τρόπο αυτόν διαρρηγνύει τις εξουσίες των κρατών μελών και παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού (τους)».

Ωστόσο, «εκτιμά πως είναι επίσης δυνατόν, εάν η απόφαση για το ΟΜΤ ερμηνευόταν περιοριστικά», να μπορούσε να είναι σύννομη.

EURONEWS

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στις 18 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα