Market Beat: Τέλος μιας τόσο ανοδικής εβδομάδας που προτρέπει ακόμα και «διόρθωση»

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 10:28
UPD:10:28
FOSPHOTOS /MENELAOS MYRILLAS

Στο Χ.Α. χθες η μάχη μεταξύ των ταύρων και των αρκούδων είχε μια σοβαρή μορφή αφού πλέον η προσπάθεια να γυρίσει η αγορά γίνεται με στρατηγική, καθώς οι πιέσεις χθες δοκίμασαν την ισχύ τους στην πρώτη ώρα, αλλά επίσης επέστρεψαν μετά τις 14:30  και κατάφεραν, στην καρδιά των συναλλαγών του δεύτερου μέρους, να στείλουν τους δείκτες σε αναζήτηση νέου χαμηλού ημέρας. Η απάντηση από τους ταύρους ήρθε και μάλιστα με δυο τρόπους. Με την εισαγωγή εντολών αγοράς στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης αλλά και στις δημοπρασίες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Δεν θεωρούμε εύκολο να παραδοθούν από τις απόψεις τους οι μεν και οι δε αλλά αντίθετα, θα ισχυροποιηθεί η κόντρα. Από την μεριά των ιθυνόντων της ΕΚΤ τα όσα ειπώθηκαν ήταν καθησυχαστικά για το ελληνικό ζήτημα και νομίζουμε πως αυτό προεξόφλησαν τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου όπου η δυναμική των warrants είναι καλύτερη από των μετοχών που ωστόσο χθες, αποτέλεσαν πυλώνα του θετικού πρόσημου στο κλείσιμο.

Με θετικό τι διεθνές κλίμα θα ήταν πιο εύκολο οι ταύροι να δώσουν για λόγους τακτικής χώρο στις αρκούδες του ΧΑ σήμερα. Τις προηγούμενες μέρες η σπουδή να μην υπάρξει ταλάντευση στην ανοδική δυναμική όταν οι αναδυόμενες αγορές γκρεμιζόντουσαν και μαζί τους οι μετοχές στα χρηματιστήρια του πλανήτη μπορεί να δικαιολογηθεί για να μην υπάρξει ξέσπασμα πανικού. Τώρα που η ατμόσφαιρα δεν κουβαλάει έντονη ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι περισσότερο «ακίνδυνο» να επιτραπεί στις πιέσεις να ξεσπάσουν. Άλλωστε και χθες αποδείχθηκε πως υπάρχουν πολεμοφόδια (διαθέσιμα κεφάλαια)  στους αγοραστές για να δίδουν στις τιμές τις κατάλληλες «ωθήσεις».  

Οι αρκούδες βέβαια δύσκολα στις αρχές του μήνα θα βρουν πολλούς που θα το ρίξουν στις ρευστοποιήσεις θέσεων λόγω margin και συνεπώς χωρίς είδηση αρνητικού περιεχομένου κάθε ρευστοποίηση θα έχει σχέση με την εγγραφή υπολογίσιμων κερδών σε μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά η παράδοση θέλει και η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου να είναι ανοδική και την σέβονται οι επαγγελματίες την παράδοση συνεπώς και αυτή η προοπτική που φωλιάζει στο μυαλό των αγοραίων θα δυσκολέψει τη διάθεση για ραγδαίες εξελίξεις.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  


Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα και από την ανακοίνωση των ενθαρρυντικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 1,22% ή 188,30 μονάδες κλείνοντας στις 15.628,53 μονάδες.

Ο Standard & Poor's 500, κατέγραψε κέρδη 1,24%  ή  21,79 μονάδες στις 1.773,43 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+1,14% διαμορφώθηκε στις 4.057,12 μονάδες κατά 1,14% υψηλότερα.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 20.000 στις 331.000 την εβδομάδα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν με καλούς όγκους, την Πέμπτη μετά από μια πτώση δύο εβδομάδων, την άνοδο προκάλεσαν καθησυχαστικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επαλήθευσε τις ελπίδες των τολμηρών αγοραίων για μια άμεση επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας, με ράλι στην Wall Street παρά μια προσωρινή οπισθοδρόμηση μετά την γνωστοποίηση πως η ΕΚΤ άφησε σε αναμονή την αγορά για μια μεταβολή στα επιτόκια της. Ωστόσο , η υποχώρηση ήταν βραχύβια , με τους traders να βρίσκουν λόγους να είναι αισιόδοξοι πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να λάβει συμπληρωματικά μέτρα το Μάρτιο.

Οι μετοχές της Alcatel - Lucent αυξήθηκαν 9,2% σε μεγάλο όγκο μετά την δημοσίευση, από την κατασκευάστρια εργαλείων τηλεπικοινωνιών, πρόγνωσης πάνω από τις εκτιμήσεις των αγοραίων για τα περιθώρια μικτού και λειτουργικού κέρδους, προτρέποντας τους διαχειριστές των hedge funds που είχαν short θέσεις να χαλαρώσουν τα αρνητικά στοιχήματα στο χρηματιστήριο.

Τεχνική ανάλυση

Στην αγορά παραγώγων που έδωσαν discount  στα ΣΜΕ του 25άρη δεν μέτρησαν τα τελευταία λεπτά και οι δημοπρασίες, αλλά μάλλον το φαινόμενο, όταν ο 25άρης υπερβαίνει τα επίπεδα των 410 μονάδων δεν μπορεί να προχωρήσει ψηλότερα. Αντίθετα, ξεσπούν πιέσεις και οδηγούν τις τιμές χαμηλότερα. Πιθανότατα γιατί, αυτή η συμπεριφορά των ισχυρών θεσμικών έχει εμφανιστεί  τρεις φορές μέσα στο τρέχον έτος και συνεπώς, για το 2014 είναι η δεύτερη σοβαρή οροφή μετά τα επίπεδα λίγο πάνω από τις 425 μονάδες που είναι η απόλυτη οροφή για τον 25άρη φέτος.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε γιατί οι 410 μονάδες είναι οροφή και μάλιστα κατασκευασμένη από εκείνους που και σήμερα θα πρωταγωνιστήσουν στις συναλλαγές. Στις 21/1 με κλείσιμο του δείκτη των παραγώγων στις 401,11 και πτώση -1,63% το υψηλό ημέρας που αντιστοιχούσε σε άνοδο που ανατράπηκε ήταν οι 410,88 μονάδες. Αλλά και προχθές 05/2 με υψηλό τις 410,07 το κλείσιμο έγινε στις 403,63 με άνοδο 2,2% και χθες μόλις ο δείκτης έγραψε τις 410,44 ξεκίνησε μια πτώση που τον έστειλε ως τις 401,6 μονάδες! Από εκεί και πέρα το κλείσιμο ορίστηκε στις 408,01 με κέρδη από τις συναλλαγές από τις 16:05 ως τις 17:05 τέσσερις μονάδες, και κατόπιν οι δημοπρασίες του χάρισαν άλλες τέσσερις. Αυτές αγνόησαν οι traders κλείνοντας το ΣΜΕ στις 405 και τότε αυτή η διεύρυνση του discount δεν θα επαληθευτεί αν όμως έλαβαν υπόψη τη δυναμική ως το κλείσιμο τότε βλέπουν πτώση σήμερα γιατί θεωρούν δύσκολο σε τίτλους με κέρδη πολύ σημαντικά στην εξέλιξη της αλυσίδας των έξη ανοδικών συνεδριάσεων να μην εμφανισθούν ρευστοποιήσεις.

Η αγορά αυτή τη βδομάδα έχει ως σήμερα ενισχυθεί κατά 6% περίπου συμμετρικά γιατί η άνοδος αφορά όλους τους βασικούς δείκτες αλλά σύμφωνα με όσα αναφέραμε πιο πάνω αξίζει να παρουσιάσουμε την επίδοση των blue chip μέσα σε τέσσερις μέρες που ξεπερνά το +6% και είναι τα ΦΦΓΚΡΠ +14%, ΕΤΕ +10,6%, ΠΕΙΡ ΣΩΛΚ ΕΧΑΕ πάνω από +10%, ΔΕΗ +8,7%, ΟΤΕ +8,8%, ΟΠΑΠ ΜΥΤΙΛ πάνω από +7%. Σε αυτές περιμένουμε να γίνουν οι μεγαλύτερες επιθέσεις  συναλλακτικά από αγοραστές και πωλητές άλλωστε εκτός της ΣΩΛΚ οι υπόλοιπες είναι μόνιμα προσφάτως στις δέκα με τον καλύτερο ημερήσιο τζίρο.

Η συνεδρίαση στο Χ.Α.

Mε άνοδο 0,8% στις 1.250,07 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 101,43 εκατ. ευρώ.

Η πλειονότητα των επιμέρους κλαδικών δεικτών κατέγραψε κέρδη, με τα μεγαλύτερα για το δείκτη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (5,62%), των Τραπεζών (3,29%) και των κλάδου Ταξιδιών-Αναψυχής (2,79%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-1,09%) και των Χημικών (-1,08%).

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 68 σημείωσαν άνοδο, 67 πτώση, ενώ 26 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σήμερα

Οι μετοχές στην Ασία ανέκτησαν ένα ποσοστό σταθερότητας, σήμερα, και επιτελέστηκε περαιτέρω απομάκρυνση από τα χαμηλά πέντε μηνών μετά από ένα ισχυρό ράλι στη Wall Street και την ελπίδα που προκάλεσε η εμφάνιση στοιχείων ότι η επικείμενη έκθεση των ΗΠΑ επί της μισθοδοσίας, θα μπορούσε να αποδιώξει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,7%, μια μέρα μετά από εκείνη που ο δείκτης παρουσίασε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη του σε βάθος χρόνου πάνω από δύο μήνες. Ο δείκτης ανέκαμψε +2,0% από το χαμηλό πέντε μηνών την Τετάρτη.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε επίσης 1,7%, επεκτείνοντας ανάκαμψη του από το χαμηλό τεσσάρων μηνών που βρέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησαν 0,2%. Μια πτώση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ και η υψηλή αύξηση των εταιρικών κερδών συνέβαλαν στην άνοδο των μετοχών της Wall Street μετά την καλύτερη μέρα της χρονιάς, την Πέμπτη, ενώ και οι ευρωπαϊκές μετοχές πραγματοποίησαν άλμα.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν στις ΗΠΑ κατά 20.000 την περασμένη εβδομάδα στα  331.000 εποχικά προσαρμοσμένα, κάτω από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 335.000.

Αν και αυτά τα στοιχεία δεν έχουν άμεση σχέση με την έκθεση του Ιανουαρίου για την απασχόληση, καθώς πέφτει έξω από την περίοδο της έρευνας, βελτιώνουν το κλίμα μετά την πρόσφατη βουτιά στις αναδυόμενες οικονομίες που ξεσήκωσαν νέες ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το συναίσθημα για ανάληψη κινδύνου θα ανακάμψει όταν η αγορά μπορεί να αισθανθεί βέβαιη ότι η κινεζική οικονομία τα πάει καλά και ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι σταθερή. Ανέφεραν σήμερα από την Nomura Securities.

Για πολλούς επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία το τρέχον έτος, αδιάσειστα στοιχεία για την ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί η αισιόδοξη στάση τους. Ειδικότερα μετά από μια εκπληκτικά αρνητική έκθεση για τον Δεκέμβριο που προκάλεσε ανησυχίες πως η ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι σταθερή, όπως ορισμένοι επενδυτές ήλπιζαν. Οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 185.000 τον Ιανουάριο.
Η σχετική ηρεμία τις τελευταίες ημέρες στις ευάλωτες αναδυόμενες αγορές βοήθησε επίσης να κατευναστούν οι ανησυχίες ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες μπορεί να υποστούν σκληρή ύφεση, αν η φυγή κεφαλαίων συνεχιστεί.

Τα «κακοποιημένα» νομίσματα όπως η τουρκική λίρα και τα ραντ Νότιας Αφρικής διαπραγματεύονται ψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά τους. Το ευρώ που διαπραγματεύθηκε κοντά στο υψηλό μίας εβδομάδας έναντι του δολαρίου μετά την δήλωση την Πέμπτη του Πρόεδρου Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι η ζώνη του ευρώ δεν μαστίζεται από τον αποπληθωρισμό .

Ωστόσο, προειδοποιούν από την ΕΚΤ ότι η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε κάτω από καθοδικές πιέσεις θέτοντας τις αγορές σε επιφυλακή για μια πιθανή κίνηση στα επιτόκια το Μάρτιο, αναγνωρίζοντας ότι η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να πλήξει τη ζώνη του ευρώ. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,3592 δολάρια, έχοντας αυξηθεί ως το υψηλό των 1,3619 δολαρίων την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο σε μια εβδομάδα.

Η βελτιωμένη διάθεση ανάληψης κινδύνου ώθησε το γεν περαιτέρω ένα βήμα πίσω από το υψηλό 10 εβδομάδων, που χτύπησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ήταν αυξημένες οι ανησυχίες σε σχέση με αναδυόμενες αγορές. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 102,00 γεν, από το χαμηλό των 100,755 την Τρίτη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services, στο διαδίκτυο παρατηρούσε χθες:

Η Αγορά αντέδρασε έντονα ανοδικά στα δημοσιεύματα για συμφωνία, σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού παρά το γεγονός ότι κανένα δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί άμεσα. Από  την Αγορά όμως προεξοφλείται ότι θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση στο χρέος, με όποια μορφή και αν γίνει.

Για να υπάρξει συνέχεια στην ανοδική κίνηση, βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να υπάρξει και ένας άλλος καταλύτης που μπορεί να προέλθει από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα warrants των Τραπεζών, ή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της BlackRock.

Παράλληλα, από την ερχόμενη εβδομάδα οι εισηγμένες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα έτους, με την Αγορά να αναζητά κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα από τους ισολογισμούς. Τεχνικά, απαιτείται επιβεβαιωμένη διάσπαση των 1250 μονάδων, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, που θα μας φέρει αντιμέτωπους σε πρώτη φάση με τις 1280 μονάδες και μετά με τις 1300 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1220 και 1180 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η δράση της ΕΚΤ είναι πιθανό να αναβλήθηκε για το Μάρτιο

Η ισχυρή αντιπληθωριστική πίεση είναι πιθανό να διατηρηθεί ή ακόμη και να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις κατά τους επόμενους μήνες. Αυτό θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αναθεωρήσει και πάλι προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά και στοιχείων για το 2016. Ως εναλλακτική λύση σε ένα αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει σύντομα να σταματήσει να απορροφά ρευστότητα που χορήγησε με το SMP, δηλαδή με αγορές ομολόγων της ευρωζώνης από τη δευτερογενή αγορά, που θα αυξήσει την πλεονάζουσα ρευστότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η περίπτωση αφορά θετικά την ελληνική υπόθεση.

Θετικό συναίσθημα έναντι του κινδύνου μπροστά από την ανακοίνωση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ

Θετικό τόνο απέκτησαν οι μετοχικές αγορές που συνεχίστηκε από χθες κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Ασίας, που υποστηρίζεται από τα κέρδη στις μετοχές των ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η έμφαση σήμερα θα είναι στην έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Αναμένουμε για αύξηση 175000 σε μισθοδοσίες με το ποσοστό ανεργίας σταθερά στο 6,7%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Νέα αποτίμηση του ελληνικού δημοσίου χρέους και του χρηματοδοτικού κενού, κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, προαναγγέλλει ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ενώ κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρέθηκε χθες στη Φραγκφούρτη, όπου είχε επαφές με στελέχη της Deutsche Bank αλλά και της Bundesbank, στη διάρκεια των οποίων ανεπισήμως τέθηκε και το θέμα των χειρισμών για τα ελληνικό χρέος, όπως και για το άμεσο χρηματοδοτικό κενό.
  • Την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. δεν είναι υπαίτια για τα εθνικά χρέη των κρατών – μελών και πως σε κάθε περίπτωση η κρίση προήλθε από τις ΗΠΑ λόγω σκανδαλωδών συμπεριφορών τραπεζιτών εξέφρασε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαμήνυσε ότι στο «ελληνικό εργαστήριο» κρίνονται οι ικανότητες ευρωπαϊκής διαχείρισης της κρίσης. Στο πλαίσιο συνεδρίου με τον τίτλο «Τολμήστε τη Δημοκρατία» (υπό τη διοργάνωση των Le Nouvel Observateur – Καθημερινή – Μέγαρο Μουσικής), σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τις εθνικές από τις ευρωπαϊκές ευθύνες, ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι η ΕΕ αποτελεί μία ομοσπονδία κρατών για να τονίσει με νόημα: «Κάνουμε κάποια πράγματα μαζί, αλλά δεν τα κάνουμε όλα μαζί».
  • «Οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις επαφές που είχε στην Φρανκφούρτη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιούργκεν Φίτσεν, τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν και γερμανούς επιχειρηματίες. Μιλώντας στη Deutsche Welle εξήγησε ότι «ήταν μια επίσκεψη που σκοπό είχε να μεταφέρει στη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και στους άλλους συνομιλητές μου τα νέα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και του εξωτερικού ισοζυγίου και της πραγματικής οικονομίας» και ανέφερε ότι «η ύφεση του 2013 θα είναι μικρότερη του στόχου για 4%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα πολύ υψηλότερο του στόχου των 812 εκατομμυρίων ευρώ».
  • Η Εθνική Τράπεζα δέσμευσε και διαθέτει στο τρέχον έτος 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του υγιούς επιχειρείν ενισχύοντας ισόποσα τη ρευστότητα, δήλωσε την Πέμπτη από την Καβάλα ο  διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Ο κ. Τουρκολιάς αφού πραγματοποίησε επίσκεψη σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής της Καβάλας αλλά και της Αλεξανδρούπουλης απευθυνόμενος σε επιχειρηματικούς παράγοντες πρόσθεσε ότι το πιστωτικό σύστημα είναι σε θέση να στηρίξει εφεξής μια επενδυτική άνοιξη.
  • Αρχίζει από τις 10/2/2014 η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 8.554.600 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών της Attica Bank. Οι νέες αυτές μετοχές προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 2.566.380,00 ευρώ, λόγω μετατροπής 8.554.600 ομολογιών σε 8.554.600 κοινές μετοχές, από το υφιστάμενο Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο (ΜΟΔ), έκδοσης της 2/7/2013, αρχικής συνολικής ονομαστικής αξίας 199.406.822,10 ευρώ, με σχέση μετατροπής μια ομολογία σε μία νέα κοινή ονομαστική μετά ψήφου μετοχή της τράπεζας, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ (τιμή μετατροπής).
  • Σημαντικά οφέλη αναμένονται, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τους ιδιώτες, από τη συμφωνία που επετεύχθη στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών – μελών της Ε.Ε. (COREPER II) σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Διαταγής Διατήρησης Λογαριασμού, που αφορά στην ανάκτηση διασυνοριακών οφειλών. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Διαταγή Διατήρησης Λογαριασμού αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανάκτησης οφειλών από πολίτες και επιχειρήσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις με διασυνοριακό χαρακτήρα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Τις ανησυχίες περί αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη έσπευσε να κατευνάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος. «Πρέπει να απαντήσουμε άλλη μια φορά σε αυτό το ερώτημα: Υπάρχει αποπληθωρισμός; Και η απάντηση είναι “όχι”», υπογράμμισε. Σίγουρα θα έχουμε χαμηλό πληθωρισμό για μια παρατεταμένη περίοδο «αλλά όχι αποπληθωρισμό», ανέφερε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
  • Βουτιά 20% σημείωνε χθες η μετοχή του Twitter στον απόηχο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους 511,5 εκατ. δολαρίων, ενώ οι ζημίες για όλο το έτος ανήλθαν στα 645 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, εμφάνισε αυξημένα έσοδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ανερχόμενα στα 242,7 εκατ. δολάρια, έναντι 112,28 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο του 2012. Παράλληλα, υπερδιπλασίασε τον κύκλο εργασιών κατά το 2013 φτάνοντας στα 665 εκατ. δολάρια.
  • Χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι ο αριθμός των πτωχεύσεων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ισπανία για το 2013 σύμφωνα με το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο (INE). Όπως αναφέρει το ΙΝΕ τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά που κήρυξαν πτώχευση αυξήθηκαν κατά 6,5% φτάνοντας τις 9.660 με τον τομέα των κατασκευών να είναι αυτός που επλήγη περισσότερο. Αν και η αύξηση των πτωχεύσεων είναι αισθητά περιορισμένη σε σύγκριση με το 2011 (+15,1%) και το 2012 (+32,2%), ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνους που καταγράφονταν την εποχή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Το 2007 για παράδειγμα είχαν καταγραφεί 1.147 πτωχεύσεις.
  • Μειωμένες κατά 20.000 στις 331.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας βελτιώνεται σταδιακά. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη μείωση των αιτήσεων στις 337.000, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα