Ευχαριστώ κ. Γκρίνσπαν

Στήριγμα της Fed στο χρηματιστήριο
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2004 00:01

H ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ χρηματιστηριακή αγορά θα πρέπει να ευχαριστήσει τον διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, αφού τα σχόλιά του ότι οι τιμές πετρελαίου ενδεχομένως να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία, έδωσαν το έναυσμα για άνοδο των μετοχικών τιμών.

Σημαντικό στήριγμα προσέφεραν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, οι οποίες παρουσίασαν το Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη αύξηση στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου. Νωρίτερα, επικρατούσε έντονη αστάθεια στη Wall Street, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την πορεία των τιμών πετρελαίου.

Τα παραπάνω θετικά στοιχεία τόνωσαν τον τομέα λιανικής, όπως Wal-Mart Stores, αλλά και άλλους κλάδους «ευαίσθητους» στην πορεία της οικονομίας, καθώς η βελτίωση των πωλήσεων λιανικής υποδηλώνει αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και κατά συνέπεια ενίσχυση της οικονομίας.

Μελανό σημείο ήταν ωστόσο ο ασφαλιστικός τομέας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά τη δίκη που άρχισε στις ΗΠΑ και στην οποία κατηγορούνται ορισμένοι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι. Ο Εισαγγελέας της Ν. Υόρκης, Ελιοτ Σπίτσερ, υπέβαλε μήνυση κατά της Marsh & McLennan, του μεγαλύτερου στον κόσμο μεσίτη ασφαλειών, με την κατηγορία ότι οδηγούσε ανυποψίαστους πελάτες σε συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες με αντάλλαγμα υψηλές προμήθειες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν για δεύτερη ημέρα, παρασυρόμενα από τις κάθετες απώλειες του ασφαλιστικού τομέα, όμως η άνοδος της Wall Street συγκράτησε την πτώση. Η Munich Re και η Zurich Financial έχασαν 4,4% και 4,2% της αξίας τους, καθώς στη δίκη που άρχισε στις ΗΠΑ εμπλέκεται και τμήμα της πρώτης.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί υποψίες ότι μπορεί να ξεσπάσει νέο χρηματοοικονομικό σκάνδαλο, γεγονός αποτελεί νέο πλήγμα για την επενδυτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 υποχώρησε 0,26%, κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες 1,5%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,1%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με ζημίες 0,47% για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για τις τιμές πετρελαίου.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα