Συγκρατημένη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2004 10:08
UPD:10:10

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης έπειτα από την άνοδο των αμερικανικών μετοχών στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.632,4 μονάδες αυξημένος κατά 0,2%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.679,8 μονάδες με κέρδη 0,3% και στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX στις 3.932,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,29%.

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει ωστόσο επιφυλακτικό λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου της τιμής του πετρελαίου, η οποία ξεπέρασε σήμερα τα 55 δολάρια το βαρέλι http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/18/970565.htm .

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποίησε ότι η ξέφρενη κούρσα των τιμών του μαύρου χρυσού εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/15/969919.htm .

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε ότι τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των τιμών του πετρελαίου δεν προβλέπεται να έχουν τόσο καταστροφικό οικονομικό αντίκτυπο όσο το 1970, εκφράζοντας παράλληλα την αντίληψη ότι ο κόσμος θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος για πιο σοβαρές επιπτώσεις θα επιβεβαιωθεί, εάν οι τιμές πετρελαίου κινηθούν με τεχνικό τρόπο υψηλότερα.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζουν στη Φραγκφούρτη εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών του G20, ενώ η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, δημοσιοποιεί τη μηνιαία έκθεσή της. Το μηνιαίο δελτίο του θα δώσει στη δημοσιότητα σήμερα και ο ΟΠΕΚ.

Αύριο Τρίτη, τα έξι κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας θα ανακοινώσουν τις φθινοπωρινές τους εκτιμήσεις για τη γερμανική οικονομία, ενώ στη Φραγκφούρτη πραγματοποιείται διήμερο συνέδριο του World business forum.

Την Τετάρτη συναντώνται στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών του Εurogroup, της Ευρωζώνης, ενώ η ΕΚΤ θα δώσει στη δημοσιότητα την εξαμηνιαία έκθεσή της για τη σύγκλιση, που αφορά στην πρόοδο των νέων μελών της Ε.Ε. και της Σουηδίας σε ό,τι αφορά τα κριτήρια του Μάαστριχτ για την υιοθέτηση του ευρώ. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Οτμαρ Ισιγκ, δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, χωρίς όμως να έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση για τα επιτόκια, ενώ στο Λουξεμβούργο θα συνεδριάσει το Ecofin.

Την Παρασκευή, τέλος, ολοκληρώνεται το συνέδριο της ΕΚΤ, για τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα