Market Beat: Η ανοδική ορμή φάνηκε πως αδυνατίζει αλλά το κλίμα διεθνώς βελτιώνεται

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 10:08
UPD:10:12
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Παρακολουθώντας τη δυναμική του ΧΑ από την περασμένη Πέμπτη και μετά, σχηματίζεται η εντύπωση ότι οι θεσμικοί στο ΧΑ στοιχηματίζουν υπέρ ανόδου γιατί μάλλον αναμένουν μια θετική απόφαση για την Ελλάδα στη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών τον Φεβρουάριο. Άρα, αν δεν μπόρεσε η πρόσφατη αναταραχή στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά να επηρεάσει τις διαθέσεις των θεσμικών στο ΧΑ για ανάληψη ρίσκου, μια αναμενόμενη βελτίωση στο διεθνές κλίμα θα διατηρήσει αυτή τη διάθεση ως της παραμονές της συνάντησης του Eurogroup. Αλλά παράλληλα υπάρχει πιθανότητα, τις πρώτες μέρες μιας ανάκαμψης σε παγκόσμια κλίμακα που φάνηκε ότι ξεκίνησε χθες από τις ΗΠΑ, η αγορά της Αθήνας να διορθώσει. Γιατί  αυτό έχει συμβεί σε ανάλογες φάσεις στο κοντινό παρελθόν.   

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η δυναμική δεν επιτρέπει εφησυχασμό και η εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι και η απόφαση της ΕΚΤ για την νομισματική της πολιτική υπό την πίεση της καταγραφής ασθενέστατων πληθωριστικών πιέσεων, θα αποτελέσει αύριο αφορμή αλλαγής διαθέσεων.  Πάντως, οι ασιατικές μετοχές απολαμβάνουν σήμερα, μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα από την πίεση των εντολών για πώληση θέσεων. Αφού η Wall Street έδειξε το βράδυ ότι μπορεί να σταθεροποιηθεί και οι επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές ανακτούν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, η οποία αφαίρεσε από τα ομόλογα και το γιεν δύναμη που τους είχε προσδώσει το γεγονός ότι θεωρήθηκαν ασφαλές καταφύγιο.

Στην χθεσινή συνεδρίαση των παραγώγων έπεσαν οι τόνοι και η απόσταση της τιμής εκκαθάρισης από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη, από τις 3,5 μονάδες μειώθηκε σε 2,5 αλλά παρέμεινε με θετικό πρόσημο. Παράλληλα έσφιξαν τα στοιχήματα στα options και έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος ο όγκος στα ΣΜΕ παρά τη βουτιά του τζίρου στην υποκείμενη αγορά.  Το ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου με προηγούμενο κλείσιμο στις 398,00 οδηγήθηκε στις 397,50 και δεν άλλαξε ουσιαστικά ο αριθμός ανοικτών συμβολαίων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ 

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς φαίνεται να σταθεροποιείται μία ημέρα μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις στους δείκτες Standard & Poor’s  και Dow Jones. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,47% ή 72,44 μονάδες στις 15.445,24. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,76% ή 13,31 μονάδες στις 1.755,20 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε στις 4.031,52 μονάδες κατά 0,86% υψηλότερα.

Ευρώπη

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές τελείωσαν τη διαπραγμάτευσή τους ως επί το πλείστον χαμηλότερα την Τρίτη μετά από έντονες ρευστοποιήσεις στις ΗΠΑ και την Ασία, καθώς η νευρικότητα σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά τους επενδυτές. Μετά την πτώση στο άνοιγμα, οι αγορές ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους, ωθούμενες από κάποια καλύτερα νέα από τον τραπεζικό τομέα και μια αναπήδηση στις μετοχές των ΗΠΑ μετά την απότομη πτώση της προηγούμενης συνεδρίας. Στην Ευρώπη, ο Δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε -0,1% χαμηλότερα, έχοντας πέσει ως -0,8% στις αρχές των συναλλαγών. Τραπεζικές μετοχές οδήγησαν την ανάκαμψη, μετά την UBS που ανέφερε ότι πέρασε απότομα σε κερδοφορία κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Ο γερμανικός DAX εμφάνισε υστέρηση, χάνοντας -0,6%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο FTSE 100 υποχώρησε -0,3% και στη Γαλλία ο CAC-40 κέρδισε +0,2%.

Τεχνική ανάλυση

Ο 25άρης για ορισμένους είναι έτοιμος να συμπληρώσει έναν σχηματισμό κεφαλής ώμων που σημαίνει ότι αναμένουν συνέχεια στην άνοδο ως τις 404 μονάδες και κατόπιν μια σημαντική διόρθωση ώστε να τελειώσει ο σχηματισμός. Αλλά κατά την εκτίμησή μας, αυτή η θεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε προβλέψεις που δεν θα σταματήσουν σε υποχώρηση, μετά τις 404 μονάδες, ως τις 365. Ο σχηματισμός κεφαλής ώμων ωστόσο ευνοείται από την παράδοση στο ΧΑ που θέλει να είναι οι πρώτες δυο εβδομάδες του Φεβρουαρίου ανοδικές και μετά τις 22/2 συνήθως να ξεκινά μια πτώση που διαρκεί ολόκληρο τον Μάρτιο. Με αυτά κατά νου η στήλη σήμερα περιμένει μια διόρθωση καθώς μια τέτοια εξέλιξη σήμερα - αύριο, μπορεί να επιτρέψει, αντί να κολλήσει ο 25άρης μετά τις 404, να τις υπερβεί.  Επιστρέφοντας στη ζώνη που για το 2014 είναι για το ΧΑ η υψηλότερη και έχει να παρουσιαστεί από το καλοκαίρι του 2011.

Η συνεδρίαση στο Χ.Α.

Η άνοδος συνεχίστηκε για τέταρτη μέρα ισχυροποιώντας την ανοδική ορμή

Και χθες η αγορά κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης κόντρα στο ρεύμα που επικράτησε στην ευρωζώνη και λειτούργησε πάνω στο σκεπτικό της αντίληψης των θεσμικών για την βελτίωση της σχέσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αναγκαστικά, σύμφωνα με τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ. Παράλληλα υπολογίστηκε η πτώση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων.

Σημειώνουμε, ότι μετά την έναρξη των συναλλαγών στη Wall Street οι αγορές σταθεροποιήθηκαν, και γρήγορα οι επενδυτές στο ΧΑ ανέβασαν τις τιμές, εισάγοντας εντολές αγοράς και εξατμίζοντας τις πιέσεις που κράτησαν στο πρώτο μέρος την αγορά σε αρνητικό πεδίο. Όμως από τις 10:35, όταν σημείωσαν το ελάχιστο ημέρας στις 1188,90 και 387,92 αντίστοιχα, η πορεία των  ΓΔ και FTSE ως τις 16:30 είχε σταθερή ανοδική κλίση, που τους οδήγησε τότε στο υψηλό ημέρας ήτοι στις 1225,13 και 399,10 αντίστοιχα. Αυτή η ανεξαρτησία σήμερα κρατήθηκε με λιγότερους όγκους και μικρότερα κέρδη λόγω της επανάληψης των πιέσεων στα τελευταία λεπτά και στις δημοπρασίες, ενώ στη διατήρησή της συνέβαλλε και η βελτιωμένη εικόνα των futures των Dow και S&P500.

Την ώρα που έκλεισε η αγορά της Αθήνας, ο DΑΧ ήταν στο -0,54%, ο CAC είχε μεταβολή +0,55%, με τον FTSE100 στο -0,21% την εικόνα τους οι αναλυτές αποδίδουν στην ανησυχία για τις επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες που την επιδείνωσαν  τα μακροοικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ. Θεωρούμε ότι βάρυνε και το ότι αντιλήφθηκαν στην Ευρώπη πως η Wall Street θα κινηθεί χωρίς κατεύθυνση. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,37% και έφθασε στις 1212,60 από 1208,14 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 394,99 από 393,94 με μεταβολή +0,27%.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές απολαμβάνουν σήμερα, μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα από την πίεση των εντολών για πώληση θέσεων, αφού η Wall Street έδειξε το βράδυ ότι μπορεί να σταθεροποιηθεί και οι επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές ανακτούν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, η οποία αφαίρεσε από τα ομόλογα και το γιεν δύναμη που τους είχε προσδώσει το γεγονός ότι θεωρήθηκαν ασφαλές καταφύγιο.

Παρόλα αυτά, τα κέρδη ήταν μέτρια και οι χρηματιστηριακοί παράγοντες προειδοποίησαν ότι η διάθεση παραμένει εύθραυστη και θα χρειαστεί μόνο μια αρνητική έκθεση για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ την Παρασκευή, για να δούμε τις αρκούδες να κυριαρχούν ξανά.

Προς το παρόν, ο δείκτης Nikkei κατάφερε να ενισχυθεί  κατά +1,5% στις 14.221 μετά από μια-δυο μέρες τιμωρίας με εντολές πώλησης. Αλλά εμφανίζεται σθεναρή αντίσταση που αντιστοιχεί στον  κινητό μέσο όρο 200 - ημερών των 14.425 μονάδων, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο κενό για να συμπληρωθεί μεταξύ του κλεισίματος της Δευτέρας και του ανοίγματος της Τρίτης. Ο δείκτης είχε πτώση -14% από την αρχή του έτους που ακολουθεί την έκρηξη κατά 50% του περασμένου έτους.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφάνισε ένα κέρδος 0,16%, ενώ η αγορά στη Νότια Κορέα είχε άνοδο 0,5%. Στη Wall Street , ο Dow κατέληξε σε κέρδη +0,47%, ενώ ο S&P 500 ανέβηκε +0,76% και ο Nasdaq +0,86%. Η αναπήδηση βοήθησε την απομάκρυνση του δείκτη MSCI για τον κόσμο από το χαμηλότερο επίπεδο που είχε να βρεθεί από τον Οκτώβριο.

Η μέτρια βελτίωση στην όρεξη για ανάληψη κινδύνου οδήγησε σε υποχώρηση του γεν και του ελβετικού φράγκου, και γενικά συνέβαλλε στην εμφάνιση ενός σταθερού δολαρίου ΗΠΑ. Το αμερικανικό νόμισμα έφτασε έως τα 101,58 γεν, αφού διαπίστωσε ισχυρή στήριξη στο χαμηλό των 100,75 γεν. Το ευρώ υποχώρησε οριακά στα 1,3515 δολάρια, εξακολουθεί να κινείται από την κερδοσκοπία που στηρίζεται στο ότι η απειλή του αποπληθωρισμού είναι πιθανό να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε χαλάρωση της πολιτικής κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Η δύναμη που ξεχώρισε ανάμεσα στα νομίσματα ήταν εκείνη που εμφάνισε το δολάριο Αυστραλίας το οποίο ενισχύθηκε μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας χθες που έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, επικαλούμενη ένα άλμα στον τομέα της στέγασης και της κατανάλωσης και εξαιτίας του υψηλότερου εκ του αναμενόμενου πληθωρισμού.

Τα νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές αναπήδησαν από τα πρόσφατα χαμηλά με την τουρκική λίρα , το ρεάλ Βραζιλίας και το ραντ της Νότιας Αφρικής κερδίζουν όλα. Η υποχώρηση που εμφάνισε η τάση για τοποθέτηση των κεφαλαίων σε ασφαλή καταφύγια, έκανε τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ να φθάσουν έως το 2,62%, από το χαμηλό των 2,57%. Ο χρυσός έδωσε πίσω κάποια από τα πρόσφατα κέρδη του για να σταθεί στα  1.253,20 δολάρια η ουγγιά.

Στα εμπορεύματα, οι τιμές για το σιτάρι ενισχύθηκαν από τις ξηρές καιρικές συνθήκες και τη επιβάρυνση των συνθηκών της συγκομιδής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ήταν σε μεγάλη ζήτηση για αλεύρι σόγιας και για καλαμπόκια. Άνοδο εμφάνισαν και οι τιμές του πετρελαίου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  διευθυντής του τμήματος διεθνών Αγορών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ Ανδρέας Κόρδας επισημαίνει: Οποιαδήποτε κίνηση, αν δεν συνοδευτεί από κανόνες προστασίας κεφαλαίου, που μπορεί να συνεπάγεται και αναθεώρηση της αρχικής απόφασης για την τοποθέτηση μας στο Χ.Α., μπορεί να οδηγήσει σε νέους εγκλωβισμούς.

Για οι επενδυτές πρέπει να βάζουνε όρια και μέγιστη επιτρεπόμενη απώλεια που μπορούν να αποδεχθούν σύμφωνα με το προφίλ τους, από μια επενδυτική απόφαση και να έχουν ευελιξία. Δηλαδή να αλλάζουν απόφαση με τον ίδιο ταχύ ρυθμό που αλλάζουν τα δεδομένα στην Ελλάδα. Με αυτή την φιλοσοφία κατά νου, μελετάμε το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, με τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης, για να εντοπίσουμε αλλαγές στην ισορροπία μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Και στον μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και στον μεσοπρόθεσμο είμαστε και παραμένουμε σε ανοδικό momentum. Το μεσοπρόθεσμο μας ανησύχησε τη βδομάδα που πέρασε, καθώς η τιμή διέσπασε πτωτικά το 1165 και το γεγονός αυτό, έστω και προσωρινά, μας καλεί να είμαστε σε επιφυλακή, διότι ενεργοποίησε για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό μαζικές πωλήσεις. Θέλουμε τώρα να δούμε, για να αναιρέσουμε την "κακή" συμπεριφορά, μια "καλή" συμπεριφορά. Αυτό θα ήταν η ανοδική διάσπαση των 1.236 μονάδων, σημείο κλειδί για την συνέχεια, εάν και εφόσον η Αγορά το προσεγγίσει και καταφέρει να το ξεπεράσει.

Σε τέτοια περίπτωση, αναιρούμε τις επιφυλάξεις μας και αγοράζουμε στις διορθώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, εκ νέου πτωτική διάσπαση του 1.165 θα είναι πολύ αρνητική και δείγμα για την υπεροχή των πωλητικών δυνάμεων. Για τους πιο βραχυπρόθεσμους επενδυτές που θέλουν να εκμεταλλεύονται κινήσεις μικρότερου εύρους, το σημείο πάνω από το οποίο εφαρμόζουμε αγοραστικές στρατηγικές είναι οι 1.202 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Συνιστούμε προσοχή σε αυτό το σημείο σε στρατηγικές που μπαίνουν "contrarian" στην τάση, διότι αν ο σχηματισμός που ξεκίνησε από την κορυφή στο 1306, κάνει χαμηλότερο υψηλό (και μάλιστα χαμηλότερο του 1236), σε συνδυασμό με νέα διάσπαση του 1165, μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός "πτωτικού κύματος 3".

Γνωρίζουμε ότι το κύμα αυτό φημίζεται για την ένταση του, κυρίως στη λήξη του. "Ναι λοιπόν, είμαστε ανοδικοί σε όλα τα χρονικά "time frame" και όσο αυτή η ισορροπία τηρείται παραμένουμε αισιόδοξοι με στόχους αρκετά υψηλότερα νούμερα για το 2014. Όμως ο έμπειρος επενδυτής αναθεωρεί ανά πασά στιγμή, με την βοήθεια της Τεχνικής Ανάλυσης, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθορίζοντας τεχνικά όρια αντιστροφής του κλίματος".
 

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι αγορές κάνουν ένα διάλειμμα

Η βελτίωση του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στις ΗΠΑ, που οδηγήθηκε από τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά κέρδη, διατηρήθηκε γενικά στις συναλλαγές στην Ασία. Οι μετοχές έχουν ως επί το πλείστον άνοδο σήμερα, υπό την ηγεσία του ΝΙΚΚΕΙ στην Ιαπωνία, που ανεβαίνει παρά μια μερική υποχώρηση στη σχέση δολαρίου γεν USD / JPY. Οι αποδόσεις των ομολόγων στην αναδυόμενη Ασία μειώθηκαν σε αντίθεση με τα κέρδη των αποδόσεων στις ΗΠΑ.

Παγκόσμια σημειώθηκε μείωση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών έναντι των προοπτικών της μεταποίησης τον Ιανουάριο, λόγω της υποχώρησης στους δείκτες PMI στις ΗΠΑ και την Κίνα.  Σήμερα τα ανακοινωθέντα επί της εμπιστοσύνης εκτός μεταποίησης θα συμπληρώσουν την εικόνα του συνολικού επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο. Εμείς και η συναίνεση κάνουμε πρόβλεψη ότι τελικά ο PMI της ευρωζώνης στον τομέα των υπηρεσιών θα παραμένει αμετάβλητος από την προσωρινή μέτρησή του στο 51.9.

Παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών και ένα μικτό ( στην καλύτερη περίπτωση) μπουκέτο αναφορών για το τέταρτο τρίμηνο μέχρι στιγμής, καλούμε τους επενδυτές να «διατηρήσουν την πίστη τους στα θεμελιώδη».

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Πίσω από το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους δανειστές μας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 βρίσκεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο «φαίνεται να ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις». Αυτό σημείωναν κύκλοι της κυβέρνησης σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, αν και αποφεύγουν να το επιβεβαιώσουν. Άγνωστο βέβαια παραμένει αν οι δανειστές μας δεχθούν το 70% του πλεονάσματος, σύμφωνα με την πρωθυπουργική δέσμευση, να διατεθεί σε δράσεις για την ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Σε αυτό το σημείο, οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να είναι αποφασισμένος να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του, ενώ εντός της κυβέρνησης υπάρχουν αρκετοί που θα προτιμούσαν το ποσό αυτό να διατεθεί σε δράσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Εντός του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της λίστας με τις 1.746 υποθέσεις αυτοαπασχολούμενων που παρουσίασαν αιφνίδιο πλουτισμό, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ελέγχου της λίστας ενώ επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι: Το 2012 πραγματοποιήθηκαν 495 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους, βεβαιώθηκαν 22 εκ ευρώ οφειλές και εισπράχθηκαν 17,4 εκατ. ευρώ. Για το 2013 οι έλεγχοι έφθασαν στους 428, βεβαιώθηκαν 62 εκατ. ευρώ οφειλές και εισπράχθηκαν 11,4 εκ ευρώ.

Κοντά σε συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, βρίσκονται η κυβέρνηση και οι δανειστές της χώρας, σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση των συνομιλιών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι για να υπάρξει συμφωνία και να λάβει η Ελλάδα τουλάχιστον την δόση των 4,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2013, οι δύο πλευρές χρειάζεται να επιλύσουν επίσης μια σειρά θεμάτων, όπως οι όροι των τεστ αντοχής των τραπεζών και οι επιπτώσεις της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των ένστολων.

Πρόωρες χαρακτήρισαν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις εκτιμήσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές της χώρας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, θέμα που αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Δεν διαθέτουμε ακόμη πλήρη στοιχεία για το 2013. Όταν θα τα έχουμε θα τα αναλύσουμε διεξοδικά. Μέχρι τότε είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες για το κατά πόσο τα προβλήματα έχουν επιλυθεί», ανέφεραν πηγές της Κομισιόν με αφορμή δημοσίευμα του Reuters.

Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που αποκαλύπτουν οι προθέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει την ατζέντα των επικείμενων συζητήσεων με την τρόικα, οι οποίες, εκτός από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, θα επικεντρωθούν στον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που διαπιστώνεται για την περίοδο 2014 - 2016. Το νέο δάνειο αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ακάλυπτες δανειακές ανάγκες από το β’ εξάμηνο του 2014 και μέχρι το 2016, το οποίο ασφαλώς θα συνδυαστεί με νέες δεσμεύσεις προς τους δανειστές για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως υπάρχει ανάγκη νέου δανεισμού, αλλά αυτό που θέλουν να αποφύγουν είναι ο συνδυασμός του με νέο «μνημόνιο».

Οι συνολικές άμεσες επενδύσεις για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα ξεπεράσουν τα έξι δισ. ευρώ, δήλωσε στο συνέδριο Global Capital Forum χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, ΛΑΜΔΑ+2,50% Οδ. Αθανασίου.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι το Ελληνικό, μετά την ολοκλήρωση της αξιοποίησης της έκτασης, θα προσελκύει στην Αθήνα σε ετήσια βάση πάνω από ένα εκατ. τουρίστες. Επίσης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 15.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της επένδυσης, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο σε ετήσια βάση όταν ολοκληρωθούν τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τα δύο δισ. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, πριν μερικές μέρες ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το τελικό σχέδιο της σύμβασης πώλησης μετοχών για την αξιοποίηση της Ελληνικόν ΑΕ. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2014.

Την επαναλειτουργία του κλωστηρίου στη Ναύπακτο για την παραγωγή και διάθεση βαμβακερών νημάτων ανακοίνωσε η εταιρεία Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου. Σημειώνεται ότι η λειτουργία του εν λόγω κλωστηρίου είχε ανασταλεί προσωρινά.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Μετά από την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, η Microsoft κατέληξε στην απόφαση να επιλέξει τον Satya Nadella για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η επιλογή Nadella αποτελεί την κορύφωση διαδικασιών που διήρκεσαν πάνω από πέντε μήνες, στο οποίο διάστημα εξετάστηκαν αρκετοί εσωτερικοί και εξωτερικοί υποψήφιοι. Μεταξύ των εσωτερικών υποψηφίων συμπεριλαμβάνονταν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft Tony Bates και ο COO (Chief Operating Officer) της εταιρείας, Kevin Turner. Επίσης, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις του πρώην CEO της Nokia, Stephen Elop, του CEO της Ford, Alan Mulally, του επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών Qualcomm, Steve Mollenkopf και του CEO της Ericsson, Hans Vestberg.

Η Ευρωζώνη περίμενε αρκετά πριν δράσει για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλώνει ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρμόδιος για την Ευρώπη, Ρίζα Μοχαντάμ. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Agence Europe, o αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο κλειστής συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η Ευρωζώνη περίμενε, πριν παρέμβει, μέχρις ότου οι χώρες που αντιμετώπιζαν δημοσιονομικές δυσκολίες να βρεθούν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Σύμφωνα με τον Moχαντάμ, ο οποίος κάνει λόγο για ολιγωρία, τα κράτη μέλη άφησαν ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να περάσει πριν να αναλάβουν δράση καθώς δεν γνώριζαν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

Λειτουργικά κέρδη - ρεκόρ προβλέπει η Toyota για την ετήσια χρήση που λήγει τον Μάρτιο, καθώς το αδύναμο γιεν ωθεί προς τα πάνω τις πωλήσεις της εταιρείας στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένει λειτουργικά κέρδη της τάξης των 2,4 τρισ. γιεν (23,7 δισ. δολ.). Η συνεχιζόμενη αδυναμία του γιεν συνέβαλε, όμως, και στην εμφάνιση κερδών υψηλότερων των εκτιμήσεων στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, με την εταιρεία να ανακοινώνει λειτουργικά κέρδη ύψους 600 δισ. γιεν - σχεδόν πενταπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Στη διάρκεια του 2013, η Toyota πώλησε 9,98 εκατομμύρια οχήματα - περίπου 270.000 περισσότερα από την κυριότερη ανταγωνίστριά της, την αμερικανική General Motors.

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο στην Ισπανία και ανήλθε σε 4,8 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης της χώρας, η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία γνωρίζει μια μικρή ανάκαμψη μετά το τρίτο τρίμηνο του 2013, κατέγραψε τον πρώτο μήνα του νέου έτους 113.097 ανέργους περισσότερους σε σχέση με τον Δεκέμβριο (+2,41%).

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα