Ν. Μηταράκης: Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα

«Τιτάνια προσπάθεια για ανάπτυξη χωρίς δανεικά»
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 11:09
UPD:11:57
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης σημείωσε πως «υπάρχει αισιοδοξία ότι «τα πήγαμε πολύ καλύτερα στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος» (φωτογραφία αρχείου).

Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, υποστηρίζοντας ότι καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια για ανάπτυξη χωρίς δανεικά και χωρίς τον δημόσιο τομέα.

Ο Πρωθυπουργός βλέπει σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ξένους επενδυτές. Πάμε από red tape (γραφειοκρατία) σε red carpet (κόκκινο χαλί) για τους επενδυτές, τόνισε ο κ. Μηταράκης από το βήμα του Global Capital Forum.

Όπως είπε, υπάρχει αισιοδοξία ότι «τα πήγαμε πολύ καλύτερα στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος», ενώ σημείωσε ότι η ύφεση του 2013 θα είναι μισή με μία μονάδα λιγότερη απ' ό,τι αναμενόταν.

Τόνισε επίσης ότι το 2013 η χώρα κατέγραψε για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση. Είχαμε 6 δισ. εισροή καταθέσεων από τις εκλογές του 2012 έως σήμερα: όχι αρκετό αλλά θετικό, είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα ήρθε 4η στην Ευρώπη στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στόχος του οποίου είναι να δημιουργηθούν 640.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μηταράκης εκτίμησε, εξάλλου, ότι η επένδυση του ΤΑΡ θα δημιουργήσει 12.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Δημιουργία χρηματιστηρίου εταιρικών ομολόγων

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε επίσης από το βήμα του συνεδρίου, πως αποτελεί αντικείμενο προχωρημένης συζήτησης η δυνατότητα έκδοσης νέων μετοχών μέσω χρηματιστηρίου εταιρικών ομολόγων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως είπε, σκοπός είναι, μέσω μίας νέας αγοράς του χρηματιστηρίου, η εύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη διαμόρφωση μίας σαφούς νομικής φόρμας προκειμένου να είναι ομοιόμορφα τα ομόλογα.

Ο κ. Μηταράκης γνωστοποίησε ακόμη ότι, μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, θα προωθηθούν για εναρμόνιση στη νομοθεσία μας οι συστάσεις του ΟΟΣΑ, για να πέσουν οι τιμές «καθώς υπάρχουν δομικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν και έφεραν αυξήσεις όπως πχ στο γάλα , μέσα στην κρίση, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις» όπως είπε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα