Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου στην Ασία

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 07:11

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, ο οποίος αντλεί περισσότερο από το 1/3 των προμηθειών διεθνώς, ότι οι τιμές κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, ενδέχεται να περιορίσουν την αύξηση της ζήτησης.

Χθες, ο Οργανισμός, αναθεώρησε προς τα κάτω και σε ποσοστό της τάξης του 7,5% την πρόβλεψη για την κατανάλωση το 2005, λέγοντας ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, θα περιορίσουν τη ζήτηση. Ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή του στα υψηλότερα επίπεδα 25ετίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης φέτος.

«Σε λίγους μήνες η κατά πολύ χαμηλότερη ζήτηση, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των αποθεμάτων», ανέφερε ο Michael Lynch, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research, εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων στον κλάδο των πετρελαιοειδών, στο Γουΐντσεστερ της Μασσαχουσέττης, συμπληρώνοντας: «Τα περισσότερα οικονομικά νέα ήταν απογοητευτικά τελευταία».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, υποχώρησε κατά 66 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 53,01 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 53,16 δολ. το βαρέλι, στις 9:36' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν 75% υψηλότερα από τις αντίστοιχες κατά το προηγούμενο έτος, ενώ τις 23 τελευταίες συνεδριάσεις σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 19%.

Χθες, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,26 δολ., ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 53,67 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 10 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα, οι τιμές άγγιξαν τα 55,33 δολ. το βαρέλι, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη διαπραγμάτευσής του το 1983.

«Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά, καθώς οι επενδυτές οι οποίοι ήταν σίγουροι ότι το πετρέλαιο θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, πούλησαν τα συμβόλαιά τους προκειμένου να εισπράξουν τα κέρδη τους», ανέφερε ο Tetsu Emori, χρηματιστής της Mitsui Bussan Futures Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Από τη στιγμή που το πετρελαίο ξεπέρασε τα 55 δολ. το βαρέλι, τότε οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα προθεσμιακά τους συμβόλαια».

Οπως αναφέρει στη μηνιαία του έκθεση ο ΟΠΕΚ, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,61 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, 130.000 βαρέλια λιγότερα από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στα 83,41 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τα αποθέματα στις ΗΠΑ ενδέχεται να σημείωσαν άνοδο 0,6% την εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι εισαγωγές πετρελαίου καθυστέρησαν από τον Κόλπο του Μεξικού, εξ αιτίας του τυφώνα Ivan τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα