Ανοδος πάνω από τις 1.170 μονάδες για το Χ.Α

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 18:08
UPD:18:10
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Φωτογραφία αρχείου.

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε το ελληνικό χρηματισήριο, όχι μόνο μία ταραχώδη εβδομάδα, αλλά και έναν αρκετά δύσκολο μήνα, αφού κατάφερε να σπάσει τις 1.170 μονάδες στο κλείσιμο, κάτι που αν και είχε επιχειρήσει αρκετές φορες ενδοσυνεδριακά, δεν τον είχε πετύχει στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ετσι, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, το Χ.Α επέστρεψε στα θετικά σε ότι αφορά τις αποδόσεις του από τις αρχές του έτους, όπου πλέον τα κέρδη του διαμορφώνονται στο 1,6%. Και όλα αυτά την στιγμή που τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές, οι αναδυόμενες αγορές αλλά και η Wall Street βρίσκονται στο κόκκινο, λόγω των σεναρίων για νεά έκτακτα μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές. Ισχυρή άνοδος σε Alpha, Πειραιώς, Τιτάν, Jumbo, OTE, ΔΕΗ.

Ο Γενικός Δείκτης έχοντας αλλάξει πρόσημο αρκετές φορές έκλεισε στο υψηλό ημέρας και τις 1.176,92 μονάδες με άνοδο 1,83%, έχοντας αγγίξει στο χαμηλό ημέρας τις 1.151,55 μονάδες με απώλεις 0,37%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα, στα 80,94 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική επιστροφή των ξένων επενδυτών στην αγορά, ενώ ο όγκος άγγιξε τα 31,7 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,56%, ο FTSE Large Cap έκλεισε 1,38% υψηλότερα ενώ υποχώρηση της τάξης του 0,60% κατέγραψαν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ο δείκτης FTSE Mid Cap.

Μικτή ήταν η σημερινή εικόνα των τραπεζών, με την μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί 1,20%, την Alpha Bank να καταγράφει άνοδο 2,92%, την Πειραιώς κλείνει 3,59% υψηλότερα, ενώ στο –2,02% έκλεισε η Eurobank.

Θετική ήταν η τελική εικόνα στα υπόλοιπα blue chips, από ένα αρχικό… μούδιασμα, με αποτέλεσμα την πλειονότητα των μετοχών να κλείνει σε θετικό έδαφος.

Απώλειες σημείωσαν μόνο η Coca Cola –2,63%, η Σωλ. Κορίνθου –1,11% και ο ΟΠΑΠ –0,83%.

Ανοδικά ξεχώρισαν οι Τιτάν +5,85%, Jumbo +4,91%, Ελλάκτωρ +4,67%, MIG +4,70%, Μέτκα +3,96%, ΔΕΗ +3,66% , ΟΛΠ +3,18% και ΟΤΕ +3,05%.

Αν και η διήμερη άνοδος της αγοράς, που έφερε τις αποδόσεις από τις αρχές της χρονιάς – άρα και του μήνα – τόσο του Γενικού Δέικτη, όσο και του τραπεζικού αλλά και του FTSE Large Cap, σε θετικό έδαφος ( στο +1,6%, στο +0,1% και στο +0,37% αντίστοιχα), είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, όπως θετική είναι και η επιστροφή πάνω από τις 1,170 μονάδες. Ωστόσο, η όποια άνοδος αν δεν συνοδευτεί από ισχυρό τζίρο, δεν θα μπορέσει να είναι βιώσιμη.

Και για να ενισχυθέι ο τζίρος, δηλαδή το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών προς την ελληνική αγορά, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι γεροί καταλύτες. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη πλεονάσματος άνω του 1 δισ. ευρώ, δεν φαίνεται να αρκούν.

Η επιβεβαίωση των στοιχείων αυτών από τη Eurostat τον Απρίλιο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα καθώς και το «πράσινο» φώς για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, είναι προς το παρόν τα ζητούμενα.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα