Market Beat: Στο έλεος των εντυπώσεων για τις αναδυόμενες αγορές

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 10:28
UPD:10:29
REUTERS/JONATHAN ERNST

Η τρέχουσα εβδομάδα ήταν εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών, αλλά το μεγαλύτερο βάρος έπεφτε στην Fed και στην τελευταία απόφαση της FOMC υπό την προεδρία του Μπεν Μπερνάνκε. Επισφραγίστηκαν οι προσδοκίες των περισσότερων στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, για προσήλωση σταθερά στο πρόγραμμα μείωσης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Το περίφημο tapering συνεχίστηκε και υπάρχουν πλέον στοιχήματα για το πότε θα καταργηθεί τελείως το QE III. Το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγορών ομολόγων από την Fed από την δευτερογενή αγορά, ύψους 85 δις δολαρίων ανά μήνα που μετά το χθεσινό δεύτερο κούρεμά του έφθασε στα 65 δις.

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο

Το ΧΑ με την τοποθέτησή του στις αναδυόμενες αγορές, θα υποστεί κάτι που είναι αναπόφευκτο και αφορά στις εκροές κεφαλαίων από την πλευρά των παθητικών αμοιβαίων. Αφού οι επενδυτές  σε παγκόσμια κλίμακα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις αποσύρουν κεφάλαια ύψους άνω του 1 τρισ. δολαρίων από τα Emerging Markets και μάλλον αυτό θα συνεχιστεί. Οι επαγγελματίες, υπολογίζοντας την επίπτωση αυτής της πραγματικότητας στην μελλοντική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, φροντίζουν να βρεθούν με ρευστό. Ώστε να ανακτήσουν με τα ίδια κεφάλαια περισσότερες μετοχές όταν η αξία τους θα πιεστεί. Δηλαδή ρευστοποιούν τώρα, για να αγοράσουν αργότερα και δεν είναι απαραίτητο, όσοι πωλούν αυτή τη βδομάδα, να επιθυμούν και οριστική έξοδο από το ΧΑ.

Από την αρχή της εβδομάδας εντοπίζουμε τις πιθανές στηρίξεις του 25άρη που αποτελεί τον χώρο που ενδιαφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που διακινούνται στο ΧΑ και κάθε φορά οι θεσμικοί, αντί για στήριξη, μετατρέπουν τα επίπεδα στήριξης σε κλείσιμο στον δείκτη. Και την επόμενη, αφήνουν τους αγοραστές, που αυθόρμητα με βάση την στατιστική προϊστορία εμφανίζονται, να σχηματίσουν ένα ανοδικό μαξιλάρι, που απορροφά την προσφορά ευκολότερα. Παράλληλα αναζητούνται καθημερινά νεότερα χαμηλά για το τρέχον έτος και για τη στήλη ο FTSE έχει πλησιάσει στην τελευταία ασθενή στήριξη που έχει προκύψει από το ελάχιστο στις 23/12. Ήτοι τις 363,52 μονάδες. Μετά από αυτή την «φρέσκια» στήριξη, στην περίπτωση συνέχισης των πιέσεων, εμφανίζεται η στήριξη στις 352 μονάδες που χαρακτηρίζεται ως μεγάλης ισχύος.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έπειτα και από την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) να μειώσει κατά 10 δισ. δολάρια  το προγράμματα αγοράς ομολόγων.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,19% ή 189,71 μονάδες στις 15.738,85.

Ο Standard & Poor's σημείωσε πτώση 1,02% ή 18,30 μονάδες κλείνοντας στις 1.774,20 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε στις 4. 051,43  μονάδες κατά 1,14% χαμηλότερα.

Η Fed επιμένει στην εφαρμογή του σχεδίου της να αναστείλει σταδιακά τη χρήση έκτακτων μέσων νομισματικής τόνωσης της οικονομίας (tapering) με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι της Fed να αποφασίσουν την Τετάρτη την περιστολή του προγράμματος από τα 75 δισ. δολάρια στα 65 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι τότε η Fed είχε προχωρήσει σε ανάλογη μείωση από τα 85 στα 75 δισ. δολάρια. Στην ανακοίνωσή της η Fed τονίζει ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας ενισχύθηκε από την τελευταία της συνεδρίαση τον Δεκέμβριο.

Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές στα χαμηλά έξι εβδομάδων, ακυρώνοντας τα κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα, καθώς οι παγκόσμιες αγορές περίμεναν την ανακοίνωση πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την στιγμή που οι αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές επέστρεψε με την εκ νέου διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 Index υποχώρησε 0,59%, ο δείκτης FTSE 100  έκλεισε με απώλειες 0,43%, ο DAX   κατέγραψε πτώση 0,75%, ο CAC 40  σημείωσε απώλειες 0,67%, ενώ στο +0,17% και στο -0,57% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Το κλίμα επιδεινώθηκε επίσης, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, ότι  η οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας πρέπει ακόμη να τρέξει κι άλλο πριν  εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.

«Ακόμα κι αν η απασχόληση αυξάνεται και η ανεργία έχει μειωθεί,  η ανάκαμψη πρέπει να τρέξει κι άλλο πριν γίνει σκόπιμο να εξεταστεί η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής», όπως δήλωσε. Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η έρευνα καταναλωτικού κλίματος GfK στη Γερμανία για τον Φεβρουάριο εξέπληξε ανοδικά, με τον εν λόγω δείκτη να σημειώνει άνοδο 8,2%.  Τα στοιχεία από την Ευρωζώνη έδειξαν ότι ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μειώθηκε το Δεκέμβριο και η αύξηση της προσφοράς χρήματος, επιβραδύνθηκε απότομα. Τα νέα αυτά στοιχεία θα προσθέσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης.

Τεχνική ανάλυση

Επαναλαμβάνουμε από αντιπροχθές: «Η τιμή που άφησαν χθες τον 25άρη οι επενδυτές, πιέζοντας ως το πέρας των δημοπρασιών μπορεί να λειτουργήσει ως στήριξη και αν δεν υπάρξει μια ανάλογη εξέλιξη σήμερα, τότε οι 374 και οι 363,5 μονάδες αναμένεται να δώσουν την ευκαιρία να σταματήσει μια διαρκής υποχώρηση με γενικευμένα χαρακτηριστικά».    Χθες σημειώναμε πως «απλά θα αλλάξει στο πλήθος των πιθανών μελλοντικών στηρίξεων. Δηλαδή η τιμή που άφησαν χθες τον 25άρη οι επενδυτές, πιέζοντας ως το πέρας των δημοπρασιών μπορεί να λειτουργήσει ως στήριξη και αν δεν υπάρξει μια ανάλογη εξέλιξη σήμερα, τότε οι 363,5 μονάδες αναμένεται να δώσουν την ευκαιρία να σταματήσει μια διαρκής υποχώρηση με γενικευμένα χαρακτηριστικά. Μετά έρχονται οι 350 μονάδες».

Οι εξέλιξη της χθεσινής συνεδρίασης υπογραμμίζει την αύξηση της πιθανότητας ο 25άρης να προσεγγίσει τις 352 μονάδες, που είναι στήριξη που προκύπτει από πολλές συνεδριάσεις του παρελθόντος σε διάφορα χρονικά διαστήματα.  

Η περασμένη συνεδρίαση στο Χ.Α.

Η αλλαγή της εικόνας στις ξένες αγορές, με την εκ νέου διολίσθηση της τουρκικής λίρας και την ισχυρή πτώση στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που οδήγησαν και τις αμερικάνικες μετοχές χαμηλότερα, καθόρισε το κλίμα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σημειώθηκε ριζική αλλαγή της τάσης, με αποτέλεσμα να χαθούν και οι 1.200 μονάδες, μετά από ένα υψηλό ημέρας άνω των 1.170 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε  στις 1.126,35 μονάδες με πτώση -0,93% ενώ στο υψηλό ημέρας είχε φτάσει έως τις 1.170,63 μονάδες με άνοδο 2,96%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε  σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και στα 83,94 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41,5 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 3,04%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε απώλειες 1,13% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε πτώση 2,51%. Πτωτική ήταν η εικόνα στις μετοχές των τραπεζών, με τη μετοχή της Eurobank να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να κλείνει με πτώση 6,68%, η Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 3,61%, η Εθνική υποχώρησε 3,07%, στο –1,56% έκλεισε η Alpha Bank.

Πιέσεις δέχθηκε η πλειονότητα των blue chip του δείκτη FTSE Large Cap, με τις μεγαλύτερες να συγκεντρώνουν οι Frigoglass ΦΡΙΓΟ-4,71% –4,71%, Folli Follie –3,93%, Σωλ. Κορίνθου –3,74%, Coca Cola –2,76% και Τέρνα Ενεργειακή –2,44%.

Ανοδικά «διασώθηκαν» μόνο οι OΛΠ +1,65%, ΟΤΕ ΟΤΕ+1,61% +1,61%, Ιντραλοτ +1,05%, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+0,96% +0,96%, Μέτκα  ΜΕΤΚ+0,81% +0,81%, ΔΕΗ  +0,43% και ΕΛΠΕ +0,14%.

Οι 1.170 μονάδες αποδείχθηκαν το «ταβάνι» της ανοδικής αντίδρασης που επιχειρείται  ενδοσυνεδριακά αλλά δεν καταφέρνει να διατηρηθεί τελικά, τις τελευταίες ημέρες το Χ.Α, με αποτέλεσμα χθες, μετά και τις εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές, να ενεργοποιηθούν μαζικά οι πωλητές, στέλνοντας την αγορά στο χαμηλό των 1.119,86 μονάδων.

Πλέον, οι απώλειες από τις 10 Ιανουαρίου και τις 1.300 περίπου μονάδες, από όπου και ξεκίνησε η διόρθωση, διαμορφώνονται στο 13,12%, ενώ από τις αρχές του έτους φτάνουν το 3,12%. Για το επόμενο διάστημα, το επίπεδο των 1.200 μονάδων αποτελεί τεχνική στήριξη και σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης, τότε η αγορά μπορεί να κινηθεί προς τις 1.000 μονάδες. Καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία θα είναι φυσικά οι εξελίξεις στο εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό, όπου οι ανησυχίες για πολιτική αστάθεια στη χώρα ενόψει ευρωεκλογών, συνεχίζονται.
 
Σήμερα

Ενώ οι αναλυτές τόνιζαν ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι σε μεγάλο βαθμό παραμορφωμένα από το χρονοδιάγραμμα των κινεζικών αργιών που αφορούν στο γιορτασμό της σελήνης, η πτώση του PMI που επιμελείται η HSBC ήταν βέβαιο ότι θα προκαλέσει κυματισμούς στις ήδη ταραγμένες αγορές. Το ότι ο ΡΜΙ υποχώρησε στο χαμηλό έξι μηνών τον Ιανουάριο, έδωσε στους traders μια νέα δικαιολογία για να πιέσουν τις αξίες υψηλού κινδύνου, όπως το δολάριο Αυστραλίας σήμερα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν σήμερα κάτω κατά -3,1% στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου. Η αγορά μετοχών στη Σαγκάη υποχώρησε 0,5%, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 1%.
Οι αγορές έχουν πλέον εξατμίσει όλα τα κέρδη από την Τετάρτη, όταν οι επενδυτές στην περιοχή είχαν ελπίσει ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκία θα στηρίξει το νόμισμά της και θα μειώσει τον κίνδυνο φυγής κεφαλαίων.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκαν λιγότερο εντυπωσιασμένοι, ωστόσο, ίσως ανησυχούν για τη ζημία που τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να κάνουν  στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών.

Ο Dow έκλεισε την Τετάρτη με απώλειες -1,19%, ενώ ο S&P 500 έπεσε -1,02%. Στην Ευρώπη , ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,63%.

Όταν η κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής εξέπληξε με την άρση των επιτοκίων της κατά 0,50% οι επενδυτές αντέδρασαν με απόρριψη του ραντ. Ομοίως, η λίρα Τουρκίας είδε τα περισσότερα από τα αρχικά κέρδη της να εξαφανίζονται. Αυτό με τη σειρά αναβίωσε η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, όπως το γεν, το ελβετικό φράγκο και τα κρατικά ομόλογα. Το δολάριο των ΗΠΑ είχε κολλήσει στα 102,.21 γεν, έχοντας πέσει ένα ολόκληρο γιεν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το ευρώ έχασε επίσης έδαφος απέναντι στο γεν και το ελβετικό φράγκο, αλλά είχε τεθεί σε σταθερή σχέση  με το δολάριο στα 1,3650 δολάρια.

Τα ομόλογα επωφελήθηκαν από τη γενική διάθεση αποστροφής κινδύνου με τις αποδόσεις των 10ετών Treasury των ΗΠΑ στο 2,68%, αφού είχε χτυπήσει την Τετάρτη το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου.

Η Fed επιμένει στο πρόγραμμα του tapering των QE και η εστίαση στην ασφάλεια ήταν τονισμένη στην απόφαση της Fed να μειώσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 10 δις δολάρια το μήνα.

Υπήρξαν κάποιες συζητήσεις σχετικά με την άγρια ταλάντευση στις αναδυόμενες αγορές που θα μπορούσε να γεννήσει σκέψεις για αναβολή της Fed στην εφαρμογή της σταδιακής μείωσης του QE. Αντί αυτού, η Barclays σημείωσε ότι η Fed στη δήλωσή της δεν έκανε καμία αναφορά για το σύνολο των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Αναμένουμε ότι η επιτροπή θα συνεχιστεί τη μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων κατά 10 δισ. δολάρια σε κάθε επερχόμενη συνεδρίαση της FOMC μέχρι το Σεπτέμβριο και στη συνέχεια να λάβει μια απόφαση για τελική μείωση 15 δις τον Οκτώβριο για να τελειώσει το QE3». Πολλοί φαίνεται να συμφωνούν με δημοσκόπηση του Reuters, μεταξύ 17 βασικών διαπραγματευτών στην αγορά ομολόγων  πως το QE αναμένεται να τελειώσει το τρέχον έτος.

Η προοπτική μιας σταθερής απόσυρσης των μέτρων τόνωσης σε συνδυασμό με την βελτίωση των οικονομιών στον ανεπτυγμένο κόσμο, έχει τραβήξει κεφάλαια έξω από πολλές αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα εκείνες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή με πολιτικές ταραχές.

Με τη Βραζιλία, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία όλες έτοιμες για διεξαγωγή εκλογών εντός του τρέχοντος έτους, για τη χάραξη πολιτικής είναι πιθανό να είναι πολλοί επενδυτές δύσπιστοι όσον αφορά τα επιτόκια γιατί μια  πάρα πολύ μεγάλη αύξηση τους μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οικονομική τους ανάπτυξη.

Τα τρωτά σημεία στον αναδυόμενο κόσμο εμφανίστηκαν και αφορούσαν την Αποθεματική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, που αποφάσισε την Πέμπτη να αναβάλει μια αύξηση των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 2,5%, αλλά είπε ότι ήταν πιθανό να αρχίσουν τη σύσφιξη σύντομα, δεδομένης της δύναμης της εγχώριας οικονομίας και των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός βρέθηκε σήμερα στα 1.263,56 δολάρια, αφού ανέβηκε πάνω από 10 την Τετάρτη.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ελαφρώς υψηλότερα του αργού στις ΗΠΑ στα 97,60 δολάρια το βαρέλι , ενώ το Μπρεντ κέρδισε άλλα 12 σεντς στα 107,97 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Το επιθετικά ανοδικό ξεκίνημα της Αγοράς, που αφορούσε  κυρίως σε εγχώρια χαρτοφυλάκια που επέδειξαν διαθέσεις επανατοποθετήσεων, ποντάροντας σε ανοδική αντίδραση με αφορμή τις επιτοκιακές εξελίξεις στην γείτονα Χώρα, ανατράπηκε από ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων που θα συνεχίσουν να αναζητούν ευκαιρίες μείωσης θέσεων στο Χ.Α., επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός της Solidus Sec.

Στους εν δυνάμει πωλητές, προστέθηκαν και οι ημερήσιοι traders που είδαν να μην τους βγαίνει το "ημερήσιο στοίχημα" αντίδρασης και προχώρησαν σε κινήσεις "stop loss".

Η σημερινή διαφοροποίηση του Χ.Α. από την γενικότερη εικόνα των αναδυόμενων Αγορών, πριν σε αυτές επιστρέψει η επιφυλακτικότητα, ήλθε να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι ο κύριος παράγοντας διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων είναι ο αυξανόμενος πολιτικός κίνδυνος και ο διαφαινόμενος περιορισμένος χρονικός ορίζοντας για τον παρόντα Κυβερνητικό συνασπισμό. Από εκεί και πέρα, η γενικότερη εικόνα στις διεθνείς Αγορές δείχνει αυξανόμενου προβληματισμού και δεν μπορεί να αποκλειστεί επιδείνωση του κλίματος αν συνεχιστεί το "tapering" από την Fed.

Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η "ποιότητα" των ξένων κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τα οποία είναι κεφάλαια υψηλού ρίσκου και βραχυχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα και δεν θα έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να προχωρήσουν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αν διαπιστώσουν υποτροπή της εγχώριας περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

Σημαντικές ήταν οι αναταράξεις και στις Αγορές ομολόγων, με τα Ελληνικά 10ετή να εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα και εξαιρετική ευαισθησία στις εξελίξεις στις αναδυόμενες Αγορές.

Ξένοι αναλυτές

S&P: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα Ευρωπαϊκά ομόλογα το 2014

Προκύπτουν αρκετές ενδείξεις ότι η ευρωζώνη (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η ΟΝΕ) έχει αρχίσει να ξεπερνά την οικονομική, χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική πίεση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των εξαγωγών οδηγεί σε μια εξισορρόπηση των οικονομιών που ήταν οι μεγάλοι οφειλέτες στην ευρωζώνη. Πιστεύουμε ότι αυτό το έτος θα μπορούσαμε επίσης να δούμε την επιστροφή κάποιων λεγόμενων «χωρών του προγράμματος» (που έχουν επωφεληθεί από την επίσημη οικονομική στήριξη), όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σε πιο ουσιαστικές πρωτογενείς εκδόσεις ομολόγων στις αγορές κεφαλαίων. Ωστόσο, με τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς κεφαλαίων, οι κίνδυνοι λόγω εφησυχασμού, θα μπορούσαν να αυξηθούν. Ενώ οι περισσότερες από τις προβλέψεις σχετικά με τις αξιολογήσεις δημόσιου χρέους της ευρωζώνης είναι σταθερές, τρεις είναι αρνητικές. Του Βελγίου της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Όλες οι οικονομίες στην περιφέρεια της ευρωζώνης έχουν, σε διαφορετικό βαθμό, εμφανίσει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξαγωγικής τους επίδοσης. Και οι περισσότερες από αυτές τώρα εμφανίζουν πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αλλά αν η ζήτηση που είναι σε αναμονή για εισαγωγές απελευθερωθεί και αν το ευρώ ισχυροποιηθεί περαιτέρω σύμφωνα με τη γενική διόγκωση στο εξωτερικό πλεόνασμα της ευρωζώνης, οι οικονομίες στην περιφέρεια μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν τα πλεονάσματα αρκετό καιρό για να μειώσουν ακόμα περισσότερο  μεγάλο εξωτερικό χρέος τους. Πιστεύουμε ότι η οικονομική επανεξισορρόπηση (rebalancing) σε ολόκληρη την ευρωζώνη, με την πιο ισχυρή ζήτηση από τις πλεονασματικές χώρες της νομισματικής ένωσης, ιδίως τη Γερμανία, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς την επίλυση της κρίσης χρέους για τα καλά. Η επιτυχής επανεξισορρόπηση της ευρωζώνης είναι, πιστεύουμε, προς το κοινό συμφέρον και των δύο, των χωρών οφειλετών και των πιστωτών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των μισθών στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι αυτά τα έθνη θα εξάγουν κάποια μικρή πρόσθετη ζήτηση στην περιφέρεια για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Barclays: Η Fed παρακάμπτει την αστάθεια της αγοράς και ενστερνίζεται την άποψη για ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ ,

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Φραγμό στην αυθαιρεσία δήμων και πολεοδομιών που εμποδίζει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και επενδύσεων επιχειρεί να βάλει με τον εκσυγχρονισμό του 25χρονου σήμερα πλαισίου που διέπει τις Χρήσεις Γης το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τις νέες ρυθμίσεις οι Δήμοι υποχρεούνται να ορίζουν τις περιοχές τους με ένα γενικό χαρακτηρισμό χρήσης γης (π.χ. αμιγής κατοικία, γενική κατοικία κλπ) χωρίς όμως να παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης κατά βούληση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που ανήκουν σε αυτές τις γενικές κατηγορίες. Βασική διαφορά με το υφιστάμενο καθεστώς είναι ότι με την έγκριση του σχεδίου πόλης θα είναι γνωστό σε όλους ποια ακριβώς επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να ασκηθεί σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο.
  • Στο -3,9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο του 2013, από -3,8% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,74% (ΤτΕ). Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 173 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής ροής 195 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.
  • Μικρή επιδείνωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2013, υποδηλώνοντας ότι οι Έλληνες παραμένουν ανήσυχοι για την εργασιακή τους ασφάλεια και για την οικονομία. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen για τη χώρα μειώθηκε κατά 3 μονάδες στις 45 μονάδες, έχοντας κινηθεί ανοδικά τα τρία προηγούμενα τρίμηνα. «Η μείωση του δείκτη φανερώνει ότι δεν έχει μεταβληθεί σχεδόν καθόλου η ανησυχία των Ελλήνων για την εργασιακή τους ασφάλεια, καθώς και για την οικονομία, με τα δύο αυτά να παραμένουν οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους, σε ποσοστό 47% και 32% αντίστοιχα», αναφέρεται στην έρευνα της εταιρείας.
  • Η δυστοκία στην επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014, η μη-ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου και η εκλογολογία των τελευταίων εβδομάδων αυξάνουν την αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank στο τελευταίο οικονομικό τους δελτίο. Όσον αφορά στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους, τονίζουν πως το κρίσιμο στοιχείο είναι για άλλη μια φορά ο χρόνος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, παράταση των διαπραγματεύσεων αυξάνει την αβεβαιότητα και επιβαρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές για το τρέχον έτος.
  • Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, μετά της αρχαιρεσίες της Δευτέρας. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Άγγελος Περβανάς, γενική γραμματέας η Σταματίνα Σαρρή, ταμίας ο Νίκος Πετροπουλάκης και μέλη οι κ.κ. Σπύρος Κυρίτσης, Αλέξανδρος Σίνος και Ν. Χρυσοχοίδης.
  • Επικίνδυνα και επιβλαβή για το περιβάλλον χαρακτήρισε ειδική επιτροπή του ΟΛΠ ΟΛΠ+1,65% 16 ανενεργά πλοία που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή του Περάματος. Οι ιδιοκτήτες τους κλήθηκαν βάσει του Ν. 2881/2001 να τα απομακρύνουν. Αν δεν το πράξουν εντός μηνός, ο ΟΛΠ θα προχωρήσει στην εκποίησή τους, μέσω ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού.
  • Από την 31/1/2014 θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία, ύψους 2,83 ευρώ ανά μετοχή, οι μετοχές του ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 30.12.2013 αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 215.666.171,16 ευρώ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Κατά 10 δισ. δολάρια  μείωσε το προγράμματα αγοράς ομολόγων η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed). Έτσι σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν την περιστολή του προγράμματος από τα 75 δισ. δολάρια στα 65 δισ. δολάρια. Στην ανακοίνωσή της η Fed τονίζει ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας ενισχύθηκε από την τελευταία της συνεδρίαση τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τότε η Fed είχε προχωρήσει σε ανάλογη μείωση από τα 85 στα 75 δισ. δολάρια. Η Fed επιμένει στην εφαρμογή του σχεδίου της να αναστείλει σταδιακά τη χρήση έκτακτων μέσων νομισματικής τόνωσης της οικονομίας (tapering)—παρά την αναστάτωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις αναπτυσσόμενες αγορές.
  • Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ βυθίστηκαν 4,3% το Δεκέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα του καλοκαιριού, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας ων λιγότερων κρατήσεων για αυτοκίνητα και αεροσκάφη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις εκτός μεταφορών και άμυνας, επίσης, να επιβραδύνθηκαν και η αύξηση των παραγγελιών για το μήνα Νοέμβριο ήταν μειωμένες. Τα απογοητευτικά στοιχεία- οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 1,8 % στις παραγγελίες - θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των προβλέψεων για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα