Βραζιλία: Αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο 16,75%

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2004 08:32

ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ - για δεύτερη φορά μέσα σε ένα δίμηνο – των βασικών επιτοκίων δανεισμού, καθώς προσπαθεί να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη πριν την άνοδο του πληθωρισμού, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού αυξήθηκε κατά 0,5%, στο 16,75% μετά την αύξησή του κατά 0,25% τον μήνα που πέρασε και την πρώτη αύξησή του τον Φεβρουάριο του 2003.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, προσπαθεί να περιορίσει την ζήτηση των καταναλωτών, η οποία αυξήθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς σε οκτώ χρόνια, πριν αρχίσουν οι εταιρείες να αυξάνουν την παραγωγή και τις τιμές τους, ανέφερε ο Ricardo Hausmann, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Harvard. Τα εργοστάσια στη Βραζιλία λειτουργούν με τη μέγιστη δυναμικότητά τους σε χρονικό διάστημα 12 ετών, σύμφωνα με την National Industry Confederation.

«Είναι σωστή η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει την ταχεία οικονομική ανάπτυξη», είπε ο Hausmann, πρώην επικεφαλής οικονομικών της Inter-American Development Bank και πρώην υπουργός Σχεδιασμού της Βενεζουέλας, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε από το Καίμπριτζ της Μασσαχουσέττης, συμπληρώνοντας: «Με τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης η χώρα ενδέχεται να έχει προβλήματα και αύξηση του πληθωρισμού».

Οι προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, θα καταστήσουν πιο δύσκολη την τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων του προέδρου της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των δαπανών των οικονομικά ασθενέστερων, χωρίς την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ανέφερε ο Christopher Garman, πολιτικός αναλυτής της Tendencias Consultoria Integrada, στο Σάο Πάολο.

Σημειώνεται, ότι, τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, ενδέχεται να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,7% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, κατέληξε ο Garman.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα