Εξαπλώνεται η διάθεση παράνομου λογισμικού μέσω spam

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2004 12:20
UPD:12:23

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ συνεχώς στην Ευρώπη οι περιπτώσεις διάθεσης παράνομου λογισμικού μέσω αυτόκλητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spam).

Όπως επισημαίνει η Business Software Alliance (BSA), εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς κατά της πειρατείας λογισμικού, μέσα στο 2004 σημειώθηκε αλματώδης αύξηση των καταγγελιών για διάθεση παράνομoυ λογισμικού μέσω spam και ταχυδρομικών παραγγελιών σε πειρατικές ιστοσελίδες.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η BSA έχει ανακοινώσει μια σειρά από γενικές κατευθυντήριες γραμμές με σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις για την νόμιμη και ασφαλή αγορά λογισμικού μέσω του Internet:

· Αν υποψιάζεστε ότι κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα είναι spam μην απαντάτε - είναι πιθανό η διεύθυνσή σας να διανεμηθεί σε άλλους άγνωστους αποστολείς με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο όγκος των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που λαμβάνετε.

· Ανανεώνετε συνεχώς τα προγράμματα που προστατεύουν τον υπολογιστή σας από τους ιούς - οι αποστολείς spam ίσως προσπαθήσουν να ‘αλιεύσουν’ προσωπικά δεδομένα από τον υπολογιστή σας ή να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή σας για να διαπράξουν άλλα ηλεκτρονικά εγκλήματα.

· Αποφύγετε να ανακοινώνετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση σε δημόσιες ιστοσελίδες - οι spammers αντλούν ηλεκτρονικές διευθύνσεις από τέτοιους δικτυακούς τόπους.

· Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κατασκευαστή λογισμικού: αν ο ‘πωλητής’ δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των επίσημων διανομέων του κατασκευαστή, προχωρήστε με επιφυλακτικότητα.

· Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας – αν κάποια τιμή δείχνει πολύ καλή για να είναι αληθινή, είναι πολύ πιθανό να έχετε δίκιο.

· Στοιχεία πιστωτικών καρτών, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε είδους αγορές, θα πρέπει να ανακοινώνονται αφού έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

· Προφυλαχθείτε από την αγορά προγραμμάτων υποστήριξης (backup) - αποφύγετε πωλητές που προσφέρουν αντίγραφα τέτοιων προγραμμάτων, τα οποία συνιστούν καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας.

· Αποφύγετε τις συλλογές προγραμμάτων λογισμικού – όταν προϊόντα διαφορετικών προμηθευτών λογισμικού περιέχονται στο ίδιο CD ROM.

· Προετοιμαστείτε κατάλληλα - αναζητείστε στην ιστοσελίδα ενότητα με σχόλια καταναλωτών τα οποία βασίζονται σε προηγούμενες συναλλαγές. Λάβετε υπόψη σας ότι η απουσία καταγγελιών δεν διασφαλίζει την γνησιότητα του προϊόντος. Αν διατηρείτε αμφιβολίες για τη νομιμότητα της ιστοσελίδας, ερευνήστε σε άλλους διαδικτυακούς τόπους για περισσότερες πληροφορίες.

· Σημειώστε την ταχυδρομική διεύθυνση του πωλητή, ώστε να έρθετε σε επαφή μαζί του σε περίπτωση που το προϊόν αποδειχθεί πειρατικό ή ελαττωματικό. Φανείτε επιφυλακτικοί αν στην ιστοσελίδα δεν εμφανίζονται στοιχεία επικοινωνίας εκείνου που πουλάει το λογισμικό.

· Φυλάξτε αποδεικτικά στοιχεία- Εκτυπώστε και κρατείστε το αντίγραφο του αριθμού παραγγελίας, καθώς και την απόδειξη αγοράς, έως ότου το λογισμικό παραδοθεί σε ικανοποιητική κατάσταση.

· Καταγγείλετε την πειρατεία - οι αγοραστές που υποπτεύονται πειρατεία λογισμικού, παράνομο λογισμικό ή/και απάτη πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές ή την ιστοσελίδα www.bsa.org

Όπως επισημαίνει η BSA, οι παράνομες προσφορές λογισμικού μέσω spam e-mail, συχνά παραπέμπουν σε άρτια σχεδιασμένες ιστοσελίδες, που περιλαμβάνουν και δυνατότητες ταχυδρομικής παραγγελίας, στις οποίες το πειρατικό λογισμικό παρουσιάζεται ως αυθεντικό (OEM).

Η Beth Scott, Αντιπρόεδρος της BSA σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, παρατηρεί: “Δυστυχώς, αυτές οι ιστοσελίδες συχνά φαίνονται νόμιμες, χρησιμοποιώντας πειστικά γραφικά και λογότυπα των κατασκευαστών. Ολοένα και πιο συχνά, όμως, λειτουργούν ως μέσο εξαπάτησης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών από οργανώσεις εκτός νόμου, κατευθύνοντάς τους στην αγορά παράνομου λογισμικού”.

Ως προς το κόστος και την επίδραση της πειρατείας λογισμικού στην ελληνική οικονομία, πρόσφατη μελέτη της IDC διαπιστώνει ότι για τη χώρα μας μια μείωση της τάξης του 10% έως το έτος 2006 θα δημιουργούσε 1.900 νέες θέσεις εργασίας και κέρδη πάνω από 129 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή έμμεσων και άμεσων φόρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα