Οι δείκτες στα χαμηλά έτους

Πλήρης ανατροπή
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2004 00:01
UPD:06:30

ΤΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν τα blue chips στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά σε απόσταση «αναπνοής» από τα χαμηλά επίπεδα του 2004, ενώ αντίθετα ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος, στηριζόμενος από τα ισχυρά κέρδη της eBay.

Την ίδια στιγμή οι δυσοίωνες προοπτικές του μεταποιητικού τομέα στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως σκιαγραφούνται σε έρευνα της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφεια, άσκησαν πιέσεις στις μετοχές.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πλήγμα στο Dow Jones προήλθε από την American International Group (AIG), το μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο στον κόσμο, καθώς έγινε αντικείμενο έρευνας στο ευρύτερο πλαίσιο των παρατυπιών που εντοπίστηκαν στον ασφαλιστικό τομέα.

Με απώλειες 21,17 μονάδων, ποσοστό 0,21%, φθάνοντας στις 9,865,76 μονάδων, Αντιθέτως με άνοδο 20,65 μονάδων, ποσοστό 1,07%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.953,62 μονάδες.

Αντίθετα, στην Ευρώπη οι μετοχικές τιμές βρήκαν στήριγμα στα καλύτερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca και του κατασκευαστή λογισμικού SAP.

Τα κέρδη, ωστόσο, περιορίστηκαν από τις απώλειες του βρετανικού τραπεζικού κλάδου εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι όμιλοι εξόρυξης μετάλλων συμπεριλαμβάνονται στους κερδισμένους, από τη στιγμή που ο κολοσσός BHP Billiton ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του στην Αυστραλία έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο χάρη στη ζήτηση από την Κίνα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,5%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 0,6%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε και ο τεχνολογικός τομέας με τη μετοχή της SAP να ενισχύεται 2,6%, καθώς ο ευρωπαϊκός κολοσσός ικανοποίησε τους επενδυτές με τις πωλήσεις και το αυξημένο μερίδιο αγοράς του.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 παραμένει τον τελευταίο καιρό εγκλωβισμένος σε ένα πλαίσιο μεταξύ 980 έως 1.020 μονάδων, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο του υψηλού ενεργειακού κόστους στην κατανάλωση και στην κερδοφορία των εταιρειών.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,85%, κλείνοντας σε χαμηλά τριών εβδομάδων, καθώς η πτώση του δολαρίου εξασθένησε περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα