Σημαντική υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γιέν

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2004 07:12

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, μέσα σε μία εβδομάδα έναντι του γιέν, σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, οδεύει το δολάριο, μετά την ανακοίνωση αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.

Η διοικητής της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο, Janet Yellen, είπε, ότι, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και η μείωση της απασχόλησης, ενδέχεται να βλάψουν την οικονομία, που ήδη εμφανίζει εμπορικό έλλειμμα σε επίπεδα ρεκόρ. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε αυτήν την εβδομάδα, μετά την έκθεση στις 18 Οκτωβρίου, η οποία έδειξε, ότι οι επενδυτές τον Αύγουστο αγόρασαν τα λιγότερα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2003.

Εναντι του γιέν το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 107,65 στις 11:20' π.μ., ώρα Τόκυο, από 107,47 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,2624 δολ. από 1,2605 δολ. Το εθνικό νόμισμα των ΗΠΑ υποχώρησε σε ποσοστό 1,5% αυτήν την εβδομάδα έναντι του γιέν και 1,3% έναντι του ευρώ, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε μία εβδομάδα, σε σύνολο έξι εβδομάδων.

Το γιέν περιόρισε την άνοδό του, μετά τη δήλωση του υοπυργού Οικονομικών της Ιαπωνίας, Sadakazu Tanigaki, ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη σταθεροποίηση του νομίσματος εάν κινηθεί με κερδοσκοπικό τρόπο.

Η Ιαπωνία πολύλησε 32,9 τρισ. γιέν (305 δισ. δολ.) την οικονομική χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, όταν το νόμισμα σημείωνε άνοδο 13% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας και στα 103,40 γιέν, στις 31 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα