Elpida Memory: 954 εκατ. δολ. από την πώληση μετοχών

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2004 08:05

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 102 δισ. γιέν (954 εκατ. δολ.) σκοπεύει να αντλήσει κατά τη δημόσια εγγραφή της, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής memory chip της Ιαπωνίας, Elpida Memory Inc., προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου της εργοστασίου.

Η εταιρεία, με έδρα το Τόκυο, προσφέρει μετοχές στην τιμή των 3.000 έως 3.500 γιέν η μία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο. Η συνεργασία με την μορφή venture μεταξύ της NEC Corp. και της Hitachi Ltd., που πωλούν 29,15 εκατ. μετοχές στην Ιαπωνία και εκτός αυτής, αναμένεται να καθορίσει την τιμή των μετοχών στα 3.400 γιέν η μία, σύμφωνα με έγγραφα της προσφοράς.

Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχωρούσε κατά 4,8%, από τη στιγμή που η Εlpida ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, στις 12 Οκτωβρίου, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες, ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, θα περιορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ο δείκτης Topix Electric Appliances, τον οποίον αποτελούν 185 μετοχές εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της NEC, της Hitachi και της Fujitsu Ltd., έχανε ποσοστό 2,6%, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.

«Το εύρος της τιμής πώλησης της μετοχής κρίνεται λογικό», ανέφερε ο Hiroyoshi Nakagawa, ο οποίος διαχειρίζεται 3,5 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Societe Generale Asset Management (Japan) Co., συμπληρώνοντας: «Η θέση της Elpida στην παραγωγή chip για κινητά τηλέφωνα και άλλες ψηφιακές συσκευές, είναι ιδιαίτερα ελκυστική».

Η εταιρεία, σχεδιάζει να δαπανήσει 500 δισ. γιέν στο νέο εργοστάσιό της για την παραγωγή ημιαγωγών στη Χιροσίμα, δυτικά της Ιαπωνίας, το οποίο θα αρχίσει την παραγωγή το αργότερο το επόμενο έτος. Σύμβουλος της έκδοσης των μετοχών, είναι η Daiwa Securities SMBC Co., ενώ την πώληση έχει αναλάβει η Deutsche Bank AG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα