Market Beat: Άλλο φρένο στην κάθοδο και άλλο άνοδος ουσίας

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 10:05
UPD:10:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αυτό που κέρδισε η αγορά είναι χρόνος. Δηλαδή μερικές ώρες διαπραγμάτευσης χωρίς την ένταση που προκαλεί η αίσθηση πως υπάρχει συνωστισμός στην έξοδο.  Αυτό που χρειάζεται για να κινηθεί ψηλότερα ωστόσο, δεν είναι χρόνος για να διογκώσουν τις προσδοκίες τους οι θεσμικοί με αέρα κοπανιστό. Ειδήσεις και χειροπιαστές εξελίξεις χρειάζεται το ΧΑ και αν δεν αρχίσει η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, τα αποτελέσματα από το κυβερνητικό έργο δεν βοηθούν. Γιατί το πολιτικό δυναμικό της χώρας έχει προσανατολίσει τα ενδιαφέροντά του στις προσεχείς εκλογές και μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού φαίνεται ότι προτίμησαν οι κυβερνώντες να περιμένουν την τρόικα, πριν κινηθούν.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Έτσι δεν παρέχεται από την παραγωγή κυβερνητικού έργου ειδησεογραφία που να ανεβάζει τις προσδοκίες των θεσμικών. Αντίθετα, ό,τι «σκάει» σαν κεντρική είδηση, από τότε που αναβλήθηκαν η ΑΜΚ της ΕΥΡΩΒ και τα 25 ευρώ για τα νοσοκομεία, αφορά την τρομοκρατία και οι αγοραίοι αντιλαμβάνονται πως έχουν λίγα να περιμένουν από τη δουλειά των πολιτικών αυτή την εποχή. Συνεπώς στατιστικά αλλά και με βάση τις εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο οι πιθανότητες ανόδου είναι περιορισμένες αλλά μια συσσώρευση στα τρέχοντα και λίγο χαμηλότερα επίπεδα δεν είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να προκύψει. Από τα νέα που αφορούν στο εσωτερικό και θα προκύψουν από το εξωτερικό μπορεί να ωθηθεί το ΧΑ ψηλότερα όπως οι δηλώσεις του γνωστού  κ. Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου.  

Η Ελλάδα είναι «εκτός τραπεζιού», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά και ότι θα δείξει προθυμία να φανεί «λίγο πιο γενναιόδωρη». Στη συνέχεια, ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει διέλθει μέσα από μια φάση τεράστιας προσαρμογής και εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσει η Ευρώπη το έργο της, ειδικά στα δημοσιονομικά.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν έξω από τις προσδοκίες των επενδυτών στα παράγωγα, αφού είχαν οδηγήσει την τιμή του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς και της επόμενης την Τρίτη σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε οριακό discount από premium. Ο 25άρης έκλεισε με άνοδο μετά από ανοδική κίνηση ύψους 10 μονάδων του δείκτη από τις 394 στις 404 μονάδες αλλά οι traders έστειλαν το ΣΜΕ Φεβρουαρίου στις 401,50 μονάδες και του Μαρτίου στις 401,75 διευρύνοντας την αρνητική απόσταση μεταξύ του ΣΜΕ και υποκείμενου δείκτη. Οι επιλογές τους συνήθως επαληθεύονται σε ποσοστό πάνω από 80%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Με μικτά πρόσημα έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones υποχώρησε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, έπειτα και από την πτώση της μετοχής της ΙΒΜ. Ο γίγαντας της τεχνολογίας δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους των εσόδων για τέταρτο συνεχές τρίμηνο και η μετοχή υποχώρησε κατά 3,5%. Ο δείκτης Dow υποχώρησε κατά 0,25% ή 40,58 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 16.373,86 μονάδες. Άνοδο κατά 0,06 % σημείωσε ο δείκτης S&P κλείνοντας στις 1.844,86 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaqδιαμορφώθηκε στις 4.243 μονάδες κατά 0,41% υψηλότερα.

Ευρώπη

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μία ημέρα αρκετά «γεμάτη» από αποτελέσματα κερδοφορίας, με τις πορτογαλικές μετοχές να υποχωρούν πάνω από 3%, λόγω της ισχυρής πτώσης στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,13% υψηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,12%, ο DAX σημείωσε πτώση 0,10%, ο CAC 40κατέγραψε άνοδο 0,03% , ενώ στο -0,75% και στο -0,19% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Στη Βρετανία, το ποσοστό ανεργίας άγγιξε το 7,1% για τους τρεις μήνες έως το Νοέμβριο, πολύ χαμηλότερα από το 7,3% που ανέμεναν οι αναλυτές και μόλις 0,1% υψηλότερα από τον στόχο του 7% της Τράπεζα της Αγγλίας , η οποία ωστόσο δήλωσε ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Στην Πορτογαλία, οι μετοχές των τραπεζικού κλάδου σημείωσαν βουτιά μετά τα νέα για το ενδεχόμενο ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα προχωρήσει τελικά στις πολυαναμενόμενες αλλάγες σε ότι αφορά τη φορολογία των τραπεζών. «Υπάρχει ο φόβος ότι η κυβέρνηση θα αποτρέψει τη χαλάρωση του φορολογικού νομοσχεδίου των τραπεζών, κάτι το οποίο θα είναι θετικό για τις τράπεζες, αν προχωρήσει», σημειώνει ο Γκονκαλο Σαλβάντο, αναλυτής της DifBroker. O πορτογαλικός δείκτης PSI 20 έκλεισε με πτώση 3,31%.

Τεχνική ανάλυση

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε δεν αποκλείουν την πιθανότητα να καταλήξει αυτή η διόρθωση από τα υψηλά της 10/1, στις 385 μονάδες. Επίπεδα τιμών που προέκυψαν ως ασθενής στήριξη από τις συναλλαγές του Δεκεμβρίου, που το χαμηλό του μήνα ήταν οι 363,5 μονάδες, τη μέρα που είχαμε το χαμηλότερο κλείσιμο του τελευταίου μήνα, στις 23/12, στις 368,8 μονάδες. Η στήλη υπογραμμίζει την πιθανότητα να δοκιμαστούν τα ελάχιστα του Δεκεμβρίου, αν και οι συνεδριάσεις στο τέλος του χρόνου, εξαιτίας των τιμών που τότε είχαν λάβει σημαντικοί ΚΜΟ τότε, καθιστούν ικανή στήριξη τις 385 που ήταν το κλείσιμο (384,84) στις 31/12. Με τον ΚΜΟ 30 ημερών να είναι τότε στις 385,68 τον ΚΜΟ 50 στις 386,28 ήτοι πάνω από τον 25άρη και την αμέσως επόμενη συνεδρίαση ο δείκτης πέρασε πάνω από αυτούς και παραμένει σε ανώτερα επίπεδα ως σήμερα. Χθες έστω και για μικρό χρονικό διάστημα πέρασε κάτω από τον ΚΜΟ30 που τον έχει για ενός τύπου βραχυπρόθεσμη στήριξη. Αυτό νομίζουμε πως ισχυροποίησε την short θεώρηση της δυναμικής των τιμών από τους επενδυτές των παραγώγων.  

Η συνεδρίαση στο Χ.Α.

Πλήρη αλλαγή εικόνας μετά το μεσημέρι στο ελληνικό χρηματιστήριο χθες, με την ενεργοποίηση των αγοραστών και την άνοδο του τζίρου, μετά την βουτιά κάτω από τις 1.200 μονάδες που σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά. Μετά το έντονο διορθωτικό σερί τεσσάρων ημερών αλλά και τις σημαντικές απώλειες από τις 10 Ιανουαρίου, όπου οι εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και οι ανησυχίες για πολιτική αστάθεια, δημιούργησαν επιφυλακτικές τάσεις στους επενδυτές, η αγορά έβαλε φρένο. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν είναι προσωρινό ή όχι.

Έτσι, μετά το χαμηλό ημέρας των 1,192,24 μονάδων και τις μεγάλες πιέσεις αρχικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.222,88 μονάδες με άνοδο +0,62% στο υψηλό ημέρας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,88 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος άγγιξε τα 46,5 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,42%, ο δείκτης FTSE Large Cap έκλεισε με κέρδη 0,76% και ο δείκτης FTSE Mid Cap ενισχύθηκε 0,13%. Οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές όχι μόνο περιορίστηκαν αλλά «γύρισε» εντελώς η εικόνα, με αποτέλεσμα η μετοχή της Εθνικής να κλείσει με άνοδο 1,03%, η μετοχή της Alpha Bank  ΑΛΦΑ+0,91% να καταγράψει κέρδη 0,91%, η Πειραιώς να κλείσει 2,3% υψηλότερα, ενώ στο +0,39% έκλεισε η μετοχή της Eurobank.

Στα υπόλοιπα blue chips του δείκτη FTSE Large Cap, η εικόνα βελτιώθηκε επίσης με τις πιέσεις να περιορίζονται σημαντικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Folli Folli –2,82%, ΟΛΠ ΟΛΠ-2,78% –2,78%, ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ-2,71% –2,71%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-1,70% –1,70%, ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ-1,54% –1,54% και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,40% –1,40%. Ανοδικά ξεχώρισαν οι Jumbo +4,35%, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+2,72% +2,72%, ΟΤΕΟΤΕ+2,66% +2,66%, Μέτκα ΜΕΤΚ+1,89% +1,89%, ΔΕΗ ΔΕΗ+0,97% +0,97% και Coca Cola +0,93%.

Η πτώση ύψους 6,25% από τις 10 Ιανουαρίου, ημερομηνία όπου η αγορά έκλεισε μία ανάσα από τις 1.300 μονάδες, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση, αν και η ανοδική αντίδραση μετά τη ενδοσυνεδριακή βουτιά κάτω από τις 1.200 μονάδες, τεχνικά, μεταφράζεται ως θετική.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία της χθεσινής διαπραγμάτευσης ήταν τα κέρδη της ΜΠΕΛΑ, το rebound στον ΟΤΕ και η ανατροπή της τάσης που χαρακτήριζε τον δείκτη των Τραπεζών που σφραγίστηκε από τα κέρδη των ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ και ΑΤΤ.

Σήμερα

O Δείκτης ( PMI) των Markit / HSBC που επιμετράει το φρόνημα των Υπευθύνων Προμηθειών για την Κίνα, μειώθηκε στο 49,6 τον Ιανουάριο, από το 50,5 του Δεκεμβρίου, γεγονός που υποδηλώνει η ήπια επιβράδυνση στο τέλος του 2013 συνεχίστηκε το νέο έτος.

«Αυτό σημαίνει χαμήλωμα της δυναμικής στην ανάπτυξη για τους τομείς της μεταποίησης, το οποίο έχει ήδη απεικονιστεί στην απασχόληση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας της HSBC Qu Hongbin. «Καθώς ο πληθωρισμός δεν προκαλεί ανησυχία, οι στόχοι της πολιτικής θα πρέπει να αφορούν τη στήριξη της ανάπτυξης».

Οι αγορά της Σαγκάης για μετοχές υποχώρησε 0,4%, αν και οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι ανακουφισμένοι γιατί η κεντρική τράπεζα της χώρας πλημμύρησε τις αγορές χρήματος με μετρητά για να διευκολύνει την πιστωτική στενότητα.

Το χειρότερο χτύπημα δέχθηκε το δολάριο Αυστραλίας που υποχώρησε κατά ένα τρίτο του σεντ του δολαρίου ΗΠΑ φθάνοντας στα 0,8795 δολάρια γιατί οι traders πούλησαν  δολάρια Αυστραλίας αφού η ισχύς του εξαρτάται από την ανάπτυξη στην περιοχή της Ασίας.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε επίσης 0,9%, ενώ ο δείκτης της αγοράς μετοχών της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,5%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε τα αρχικά του κέρδη και είναι πάνω 0,2% σήμερα. Οι ειδήσεις από την Ιαπωνία ήταν καλύτερες, σε μια έρευνα του Reuters το επιχειρηματικό κλίμα εμφανίζει τον Ιανουάριο βελτίωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, για να φθάσει στο πιο υψηλό επίπεδο από το 2010, καθώς οι αισιόδοξοι είναι πολύ περισσότεροι από τους απαισιόδοξους.

Η Wall Street προσέφερε πολύ λίγα αναφορικά με την μελλοντική της τάση, με τον Dow να καταλήγει την Τετάρτη κάτω κατά 0,25%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,06% και ο Nasdaq +0,41%. Αργότερα σήμερα, η Ευρώπη θα προσφέρει τη δική της εκδοχή σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης με τους πρώιμους δείκτες PMI μαζί με ένα γύρο στοιχείων για την ανεργία. Ο σύνθετος PMI στην ευρωζώνη αναμένεται να φθάσει στο 52,4 τον Ιανουάριο, από 52,1, κυρίως από τη δύναμη στη Γερμανία, ενώ η Γαλλία θα μπορούσε και πάλι υστερεί.

Στα νομίσματα, ήταν όλα σχετικά με τις προσδοκίες μετά από αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Η στερλίνα ανέβηκε μετά από μια απότομη πτώση της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που τροφοδότησε τις εικασίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να επισπεύσει την ημέρα που αρχίζει η άνοδος στα επιτόκια της. Το ευρώ υποχώρησε δεόντως στο χαμηλό ενός έτους έναντι της στερλίνας, ενώ η λίρα πήδηξε πάνω από ένα σεντ σε δολάρια ΗΠΑ και έφθασε στα 1,6571 δολάρια.

Το αμερικανικό δολάριο βρήκε στήριξη από τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα κάνει μια ακόμα περικοπή 10.000.000.000 δολαρίων στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στη συνάντηση της επί της πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα. Το δολάριο ήταν ελαφρώς πιο σταθερό απέναντι στο γιεν ενώ το ευρώ κατάληξε στα 1,3544 δολάρια.

Η τιμή του χρυσού έχασε έδαφος μετά από την επανειλημμένη αποτυχία της να διασπάσει βασικές τεχνικές αντιστάσεις στα 1.260 δολάρια ανά ουγγιά καθώς ώθησε τους επενδυτές να αποκομίσουν κέρδη. Ο χρυσός ήταν στα 1.233,05 ανά ουγγιά, αφήνοντας πίσω την κορυφή της Δευτέρας στα 1.259,85 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ξεχωρίσαμε τη θέση του Νίκου Καυκά της Merit ΑΧΕΠΕΥ που θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΧΑ διόρθωση τεχνικού χαρακτήρα, με κάτω όριο τις 1200 μονάδες, οι οποίες αν αποδειχθούν ισχυρή στήριξη, δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει προς τις 1250 - 1260 μονάδες.Σε αντίθετη περίπτωση και αν οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις επιδεινωθούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω διολίσθηση του Δείκτη προς τις 1100 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στις 1160 μονάδες. Σε περίπτωση διατήρησης του θετικού κλίματος πιθανές εισηγμένες που μπορεί να υπερ-αποδώσουν το 2014, είναι οι Μυτιληναίος, Μέτκα και ο Κατασκευαστικός κλάδος.
 
Την ώρα που οι γενικότερες εξελίξεις, όσον αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βρίσκονται σε "νεκρό σημείο" η αγορά παραμένει θεατής στη διαφαινόμενη "σύγκρουση" μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Από εκεί και πέρα, το πιο θετικό νέο είναι η μη περαιτέρω επιδείνωση ορισμένων μακροοικονομικών στοιχείων και κατ΄ επέκταση σταθεροποίηση της εικόνας της οικονομίας, με έκδηλη την έλλειψη ρευστότητας, κάτι που επί της ουσίας "απαγορεύει" κάθε σκέψη για επιστροφή σε σημαντική ανάπτυξη.
Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η αδυναμία του PMI της Κίνας βαραίνει τα νομίσματα των χωρών παραγωγής βασικών προϊόντων

Ο flash PMI της Κίνας που επιμετράει το φρόνημα των Υπευθύνων Προμηθειών των εταιριών υποχώρησε απότομα τον Ιανουάριο, πέφτοντας στο 49,6 από 50,5 το Δεκέμβριο. Πιστεύουμε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της δυναμικής της ανάπτυξης και όχι εποχιακούς παράγοντες που σχετίζονται με την κινεζική Πρωτοχρονιά. Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στις ασιατικές αγορές μετοχών , ιδιαίτερα εκείνες στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Κορέα. Τα δε futures S&P500 είναι επίσης κάτω κατά -0,5% σήμερα το πρωί. Τα νομίσματα των εμπορευμάτων ήτοι AUD , NZD και CAD ( δολάρια Αυστραλίας Νέας Ζηλανδίας και Καναδά) έπεσαν με τις ειδήσεις.  Το CAD επίσης επηρεάστηκε από την πολιτική υπερχαλάρωσης από την Τράπεζα του Καναδά στη διάρκεια της νύχτας.

Στην Ασία ανακοινώθηκε, πως η αύξηση του ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου του Κορέας επιβραδύνθηκε πέφτοντας στο +0,9%. Η επιβράδυνση στην Κορέα ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες, λόγω προσωρινής πτώσης του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων, και περιμένουμε μια επιτάχυνση στο 1ο τρίμηνο του 2014 από την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Οι Flash δείκτες PMI της Ευρωζώνης είναι η εστίαση των εταιριών στην επόμενη μέρα. Είμαστε σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τη συναίνεση, που περιμένει μια μικρή άνοδο στην Βιομηχανία που θα τον οδηγήσει στο 53,0 και στον τομέα των υπηρεσιών του 51.3, μετρήσεις που θα στηρίξουν τις προσδοκίες των οικονομολόγων μας για μια σταθερή έξοδο από την ύφεση. Αυτό θα είναι υποστηρικτικό των νομισμάτων της κεντρικής Ευρώπης ( ειδικά το PLN  ζλότι της Πολωνίας), καθώς και για ορισμένα ασιατικά νομίσματα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στην πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά στη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα υπέφερε από μεγάλες και διαρκείς ανισορροπίες, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας:  «το 2008, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 14.9% του ΑΕΠ. Το 2014 προβλέπεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 1.3% του ΑΕΠ. Μεταξύ του 2009 και του 2013, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 13.4 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από -15.6% σε -2.2%), το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 10.8 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από έλλειμμα της τάξης του 10.4% σε πλεόνασμα της τάξης του 0.4%) – πρόκειται για την μεγαλύτερη και τη γρηγορότερη προσαρμογή που έχει καταγραφεί ποτέ σε οικονομία του ΟΟΣΑ-  ενώ το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ».   

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 603 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στο 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3.464 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 15 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, στο εν λόγω 12μηνο το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εμφάνισε έλλειμμα ύψους 5.441 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 15.688 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 6.085 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 53.018 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 224 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του αναθεωρημένου στόχου (53.242 εκατ. ευρώ).

Στο μέσο του «τυφώνα» των ευρωεκλογών αλλά και της αποχώρησης των επιτρόπων της Ε.Ε., στο τέλος Μαΐου, βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία θέλει να λύσει τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν στα λιμάνια, ώστε να προχωρήσει στην πώληση της πλειονοψηφίας των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Η Ελλάδα μετά τα ατελείωτα μπρος-πίσω βήματα τα δύο τελευταία χρόνια σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ΟΛΠ-2,78% (παραχώρηση ή master concession), τελικά αποφάσισε να προχωρήσει σε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (master concession). Και τότε προέκυψαν τα προβλήματα με την Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν ζητήματα στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, δήλωσε ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα. Η Ελλάδα είναι «εκτός τραπεζιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλάρα, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να την στηρίζει οικονομικά και ότι θα δείξει προθυμία να φανεί «λίγο πιο γενναιόδωρη». Στη συνέχεια, ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει διέλθει μέσα από μια τεράστια περίοδο προσαρμογής και πως εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσει η Ευρώπη το έργο της, ειδικά στα δημοσιονομικά.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank εκδηλώνουν ξένοι επενδυτές σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το βράδυ της Τετάρτης από τη Θεσσαλονίκη διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου. Ο κ. Μεγάλου, που ήταν ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αποκάλυψε ότι στελέχη της τράπεζας είχαν επαφές με διεθνείς επενδυτές και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, προκειμένου να καλυφθούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, που απαιτούνται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι η χώρα βιώνει μια μεγάλη ύφεση, που, όπως είπε, όχι μόνο ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις, αλλά «ξεπερνά σε ένταση και διάρκεια οποιαδήποτε άλλη ύφεση έχει υποστεί αναπτυγμένο κράτος στα χρονικά του».

Στα 34,4 δισ. ευρώ «αποτιμάται» το μελανό αποτύπωμα της ύφεσης στην οικονομική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς στο ύψος αυτό διαμορφώθηκαν το 2012 οι συσσωρευμένες ζημιές για 27.200 ελληνικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χρήση του 2012, που συγκέντρωσε η Icap και παρουσιάζει η «Ν», το σύνολο των προαναφερθέντων εταιρειών παρουσίασε συνολικές ζημιές κοντά στα 5 δισ. ευρώ αυξάνοντας έτσι τις ήδη υψηλές ζημιές που είχαν συσσωρεύσει οι προηγούμενες χρήσεις ειδικά μετά το 2008.

Το Πλαίσιο επιβραβεύθηκε ως μία από τις 10 κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης στα φετινά European Business Awards. Ειδικότερα, η εταιρεία κατέκτησε τον τίτλο «Ruban d’ Honneur» και περνά έτσι στον τελικό, μαζί με άλλες 9 φιναλίστ από όλη την Ευρώπη, διεκδικώντας το βραβείο «Εταιρεία της Χρονιάς» στην κατηγορία επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 150 εκατ. ευρώ. Ο θεσμός των European Business Awards ξεκίνησε το 2007 και φέτος κατέθεσαν υποψηφιότητα 15.000 εταιρείες από 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταβιβάστηκαν, βάσει της σχετικής επενδυτικής συμφωνίας, σε θυγατρικές εταιρείες της Fairfax τα 33.888.849 δικαιώματα προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ ΑΕΕΑΠ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 19,994 εκατ. ευρώ ή 0,59 ευρώ ανά δικαίωμα προτίμησης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το κλείσιμο τεσσάρων μονάδων εμφιάλωσης σχεδιάζει η θυγατρική της Coca Cola στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε στα συνδικάτα παρουσιάζοντας ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της δομής της. Σύμφωνα με το ισπανικό εργατικό συνδικάτο UGT, με αυτό το σχέδιο θα χαθούν τουλάχιστον 1.200 θέσεις εργασίας. Η Coca-Cola Iberian Partners ανακοίνωσε ότι «αναμένει να κλείσει τα κέντρα της στην Αστούρια (στα βόρεια της χώρας), στις Βαλεαρίδες Νήσους, την πρωτεύουσα Μαδρίτη και το Αλικάντε και ως εκ τούτου περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το UGT.

Κατά 3,5%, στα 98,6 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του κλάδου των κατασκευών στην Γερμανία κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις τις οποίες ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις κατασκευαστών, HDB και ZDB. «Δεν πρόκειται για τεράστιο μέγεθος, αλλά μπορεί κανείς να ζήσει με αυτό», δήλωσε ο Πρόεδρος της HDB Τόμας Μπάουερ και τόνισε ότι παρά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, αναμένεται αύξηση στην ζήτηση, αλλά και στον αριθμό των θέσεων εργασίας. Ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο των ακινήτων προβλέπεται να αυξηθεί το 2014 κατά 5.000, φθάνοντας τις 760.000. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ενώσεων, η ζήτηση για ιδιωτικές κατοικίες θα αυξηθεί κατά 5%, για επαγγελματικούς χώρους κατά 2,5% και για δημόσια έργα κατά 3,5%. Οι νέες κατοικίες που θα χτιστούν το 2014 αναμένεται να φθάσουν τις 250.000.

Τα χειρότερα της κρίσης χρέους της Ευρώπης έχουν πλέον περάσει, σύμφωνα με την πλειονοψηφία των διεθνών επενδυτών, γεγονός που αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της μεταστροφής του κλίματος, η οποία μεταφράζεται και στην αυξημένη ζήτηση για τις μετοχές και τα ομόλογα της περιοχής. Το 57% των επενδυτών, των αναλυτών και των traders οι οποίοι είναι συνδρομητές του Bloomberg, δήλωσαν ότι οι αγορές ομολόγων της Ευρώπης έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται. Αυτή είναι η πρώτη φορά σε δύο χρόνια που η πλειοψηφία των επενδυτών κηρύσσει το τέλος του ξεφορτώματος των μετοχών και των ομολόγων που έπληξε την Ευρωζώνη και που έθεσε σημαντικά ερωτηματικά γύρω από την βιωσιμότητα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα