Ρογκόφ : Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών είναι «λογικό»

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 17:16
UPD:17:26
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Η οικονομική κρίση της Ευρώπης «είναι χειρότερη από ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε» δήλωσε ο Ρογκόφ (φωτογραφία αρχείου).

Το ράλι της αγοράς μετοχών της Ευρώπης δεν είναι ασυνήθιστο ακόμα και αν υπάρχουν κίνδυνοι στην ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής , όπως δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard Κένεθ Ρoγκόφ.

Η οικονομική κρίση της Ευρώπης «είναι χειρότερη από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε» δήλωσε ο Ρογκόφ σε σημερινή του συνέντευξή στο Νταβός της Ελβετίας. «Μετά από άλλες οικονομικές κρίσεις , είχαμε ένα παρόμοιο μοτίβο με τις αγορές μετοχών, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια , έτσι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε περίεργο», όπως πρόσθεσε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 17% πέρυσι και 14% το 2012, καθώς η ζώνη του ευρώ πάλευε να βγει από την μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών. Ενώ η ύφεση τελείωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στους επόμενους τρεις μήνες και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, δήλωσε στις 9 Ιανουαρίου ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία του ευρώ παραμένουν καθοδικοί .

«Πλέον υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και αυτό αποτελεί τεράστια βελτίωση από τις συνθήκες που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν», όπως πρόσθεσε.

Ενώ η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης, η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα πλήρως, πρόσθεσε ο Ρογκόφ, ενώ τόνισε ότι οι κρίσεις τελειώνουν τελικά. Ίσως έχουμε αρχίσει να ξεφεύγουμε από τα χειρότερα αν και είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την πλήρη ανάκαμψη, σημείωσε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα