Market Beat: Μια αντίδραση στην κάθοδο φαίνεται απίθανη αλλά αναμένεται

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 10:12
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι επενδυτές στο ΧΑ έχουν κάνει με τις πράξεις τους ξεκάθαρο πως θέλουν να μειώσουν την έκθεσή τους, με τρόπο που αποκαλύπτει την ύπαρξη αιτίων που δεν έχουν σχέση με κλαδικές ή επιχειρηματικές ειδήσεις ή εξελίξεις, αλλά αφορούν στην γενική εικόνα της οικονομίας. Αυτό υπογραμμίζουν τα στατιστικά του ΧΑ που μέσα σε δυο συνεδριάσεις έχει εμφανίσει απώλειες της τάξης του -4,2% στον ΓΔ και -3,5% στον 25άρη, ενώ πάλι ο FTSEM, υποχωρώντας -5,2%, τονίζει την αδυναμία των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να αντισταθούν στις πιέσεις όταν αποκτούν γενικευμένο χαρακτήρα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μόνο από το μέγεθος των απωλειών σε δυο μέρες γίνεται σαφές πως μοχλός των κινήσεων των fund managers στο ΧΑ είναι ο φόβος, πως οι πιθανότητες επιδείνωσης της εικόνας των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλες. Από την άλλη πλευρά η στατιστική μνήμη της αγοράς υπαγορεύει, να εμφανιστεί σήμερα αύριο μια ένδειξη πως οι θεσμικοί θυμούνται τα επίπεδα τιμών που κατοχυρώθηκαν από στατιστικά σημαντικές συναλλαγές. «Αναγνωρίζοντας» επίπεδα στήριξης, κοντά στις τρέχουσες τιμές. Ειδικά αν το άνοιγμα περιλαμβάνει κάθοδο που θα εκτονώσει την προσφορά που σχηματίστηκε όταν κατάλαβαν οι θεσμικοί το σκηνικό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Αναφερόμαστε στην σύνδεση της έκθεσης της BlackRock και τα stress tests για τις Τράπεζες, που περιλαμβάνουν το σενάριο να συνεχιστεί η ύφεση το 2014 και 2015 και «απειλούν», ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Ελλάδας πάνω στο κορυφαίο ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και 2015. Αν προστεθούν στις πληροφορίες  οι απόψεις της ΕΚΤ, πως δεν επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί το περίσσευμα από τα κεφάλαια του ΤΧΣ για την κάλυψη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, τότε οι θεσμικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες επιδείνωσης της εικόνας των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλες.  Και  ικανές, να κάνουν αρκετούς συναδέλφους τους να μην επιθυμούν να εγκλωβιστούν στο ΧΑ το πρώτο εξάμηνο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στο ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων κινήθηκε την Τρίτη η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης.

O δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,27% ή 44,12 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 16.414,44. Άνοδο κατά 0,28% σημείωσε ο δείκτης S&P 500 κλείνοντας στις 1.843,8 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 4.225,76 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,67%.

H μετοχή της Alcoa σημείωσε αξιόλογη άνοδο κατά 6,8% έπειτα από την αναβάθμισή της σε "overweight" από την JPMorgan.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Verizon Communications και Johnson & Johnson στον απόηχο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των δύο εταιρειών.

Ευρώπη

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την αναβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 από το ΔΝΤ, λόγω της μικτής εικόνας των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και της πτώσης του γερμανικού δείκτη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,03% υψηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 ^FTSE-0,04% του Λονδίνου υποχώρησε 0,04%, ο DAX^GDAXI+0,15% σημείωσε άνοδο 0,15%, ο CAC 40 ^FCHI+0,02% κατέγραψε άνοδο 0,02% , ενώ στο -0,92% και στο +0,11% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Οι μετοχές της Alstom υποχώρησαν 10% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας και ταμειακών ροών, επικαλούμενη την επιβράδυνση των παραγγελιών. Οι μετοχές της Unilever, ενισχύθηκαν 3% μετά την ανακοίνωση των καλύτερων από τα αναμενόμενα αποτελεσμάτων δ΄τριμήνου,  λόγω της βελτιωμένης επίδοσης στις αναδυόμενες αγορές. Ο δείκτης ZEW του οικονομικού κλίματος της Γερμανίας για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 61,7, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ένα επίπεδο κοντά στο 64.

Η μετοχή της Peugeot Citroen έκλεισε με κέρδη 3,2% μετά την είδηση για τη συμμετοχή της Dongfeng Motor στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η μετοχή της Novozymes κατέγραψε κέρδη 2,14% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι η αύξηση των εσόδων θα επιταχύνει το τρέχον έτος και το επόμενο, οδηγούμενη από τη ζήτηση για βιοκαύσιμα. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός των ενζύμων που χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά, στη βιοαιθανόλη, το φαγητό καιτη  μπύρα. Οι μετοχές της Ladbrokes υποχώρησαν  3,77% μετά την μείωση της τιμής-στόχου από την JPMorgan στις 95 πένες από 1,4 στερλίνες.

Τεχνική ανάλυση

Ο 25άρης στην κίνησή του από τις 352 μονάδες προς τις 400 κορύφωσε τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στις 22/10 στέλνοντας τον FTSE στις 399,92 που ήταν και υψηλό ημέρας με ελάχιστο τις 394,04 μονάδες. Κατόπιν ξεκίνησε μια διόρθωση που τον έφερε πίσω και κάτω από τις 375 μονάδες αναδεικνύοντας τις 399,9 σαν αντίσταση τότε που και στις 25 Νοεμβρίου λειτούργησε ομοίως αφού τότε ο 25άρης με υψηλό τις 399,54 έκλεισε στις 398,17 και είχε ελάχιστο τις 392,37. Ακολούθησε την επόμενη βουτιά της τάξης του -3,7% στον 25άρη και ήταν η δεύτερη επιβεβαίωση της λειτουργίας αυτών των επιπέδων ως αντίσταση και τώρα που οι πιέσεις κατέβασαν τον δείκτη από τις 425 μονάδες στις 400 με έξη πτωτικές στις επτά συνεδριάσεις από τις 10 Ιανουαρίου ως σήμερα.

Σημειώνουμε πως αξίζει να σημειωθούν οι τιμές που αναφέραμε για να προκύψει πως ζώνη στήριξης για τον 25άρη είναι από τις 392 ως τις 400 μονάδες και δεν είναι δυνατό να περάσει ο δείκτης αυτή τη ζώνη σαν να μην υπήρξαν οι συνεδριάσεις και οι στατιστικές επιπτώσεις τους τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο πέρυσι.   

Η συνεδρίαση στο Χ.Α.

Οι επενδυτές στο ΧΑ έχουν κάνει με τις πράξεις τους ξεκάθαρο πως θέλουν να μειώσουν την έκθεσή τους και μέσα σε δυο συνεδριάσεις έχουν προκαλέσει απώλειες της τάξης του -4,2% στον ΓΔ και -3,5% στον 25άρη, ενώ στον FTSEM, -5,2%.

Μόνο ο κλάδος των Τροφίμων Ποτών δηλαδή η ΕΕΕ εμφανίζει μόνιμα δυναμική αντίθετη από το γενικό ρεύμα και αυτό που «έπρεπε»  να γίνει χθες ήταν μια συσσώρευση που θα την πετύχαιναν οι θεσμικοί με ταλάντωση γύρω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Αντί αυτού οι αποκαλύψεις των διαθέσεων των Ευρωπαίων ιθυνόντων, μέσα από την διαρκή αναφορά στην καθυστέρηση της επίσκεψης της τρόικας,  να μην υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις του μνημονίου, πυροδότησε την έκρηξη στην ανησυχία των θεσμικών του εξωτερικού. Ο φόβος μετά την απληστία είναι ο δεύτερος κυρίαρχος μοχλευτής του φρονήματος των επενδυτών και στην συγκεκριμένη φάση έχει επικρατήσει ανάμεσα στο πλήθος των διαχειριστών χαρτοφυλακίων από το εξωτερικό.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη πτώση σε δυο συνεδριάσεις είναι οι ΜΙΓ -9,1%, ΔΕΗ -8,1%, ΟΤΕ -7,8%, ΕΧΑΕ -7,7%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -6,69% και ΑΛΦΑ -6,5%. Αλλά επίσης υπάρχει μια ομάδα από blue chip που έχασαν πάνω από -5% όπως οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΣΩΛΚ ενώ πάνω από -4% ήτοι πάνω από -2% τη μέρα έχασαν οι ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ. Δεν τελειώνουν τα καθοδικά blue chip με τις μετοχές που αναφέραμε πιο πάνω, αλλά απλά έχουν μικρότερη πτώση από τον 25άρη με μόνη ανοδική μετοχή είναι της ΕΕΕ και συμπληρώνουν την ομάδα των μετοχών κόντρα στο ρεύμα, οι ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ που είναι αμετάβλητες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής 17/1.

Στον FTSEM, πτώση -10,8% έχει η ΕΥΡΩΒ και πάνω από -8% χάνουν ΑΒΑΞ και ΙΝΤΚΑ, με τις ΥΓΕΙΑ ΕΒΖ να χάνουν πάνω από -7%, ενώ κάθοδο μεγαλύτερη από -6,5% είχαν οι ΣΙΔΕ και ΧΑΛΚΟΡ. Όλα αυτά, έχουν διαμορφωθεί με τις συναλλαγές δυο συνεδριάσεων και φυσικά, με δεδομένο πως οι πιέσεις ενισχύθηκαν χθες στο δεύτερο μέρος, η κληρονομιά της σημερινής διαπραγμάτευσης είναι: Πτωτική ορμή με πλήρη ισχύ.  

Αλλά η στατιστική λέει άλλα για σήμερα και με αυτά δεν μπορεί η στήλη να διαφωνήσει

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ενισχύθηκαν ελαφρώς, με επικεφαλής τα κέρδη στην κινεζική αγορά μετοχών μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να διοχετεύσει κεφάλαια στις χρηματαγορές, διευκολύνοντας την ροή της οικονομικής ρευστότητας πριν από το σεληνιακό νέο έτος.

Το δολάριο παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό, με συναλλαγές γύρω από το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, με πολλούς επενδυτές αναμένουν την επόμενη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ρυθμίσει προς τα κάτω περαιτέρω την αγορά ομολόγων της με νέα μείωση.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν με ελαφρά άνοδο μετά τις αχτίδες αισιοδοξίας που εξέπεμψαν τα εταιρικά αποτελέσματα και το επενδυτικό συναίσθημα βοήθησε να βρεθούν σε υψηλά 5 ½ ετών την προηγούμενη ημέρα, με τον DAX πιθανά να εμφανίσει άνοδο 0,2% κατά το άνοιγμα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,2%. Έτσι έκανε και ο Nikkei της Ιαπωνίας και διαγράφονται οι ζημίες του όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έκανε κανένα υπαινιγμό σε οποιαδήποτε πρόσθετη χαλάρωση απογοητεύοντας τους traders.

Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν 0,2% μετά από μια απροσδόκητα μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού μείωσε τις προοπτικές της μείωσης των επιτοκίων, και τα στοιχεία βοήθησαν επίσης να ενισχυθεί το νόμισμα της Αυστραλίας κατά 0,7% στα 0,8866 δολάρια.

Έναντι άλλων νομισμάτων, το δολάριο ΗΠΑ ήταν σχεδόν επίπεδο στο 81,072, αφού αυξήθηκε ως το 81,388 την Τρίτη.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,3556 δολάρια , όχι μακριά από το χαμηλό δύο μηνών των 1,3508 δολαρίων τη Δευτέρα, ενώ το δολάριο ανήλθε στα 104,30 γεν, όχι μακριά από ένα υψηλό πέντε ετών των 105,42 γεν την 1η Ιανουαρίου.

Η ανάκαμψη του γεν μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας αποδείχθηκε βραχύβια , με τους traders να επικεντρώνονται τώρα στην συνέντευξη Τύπου του Διοικητή Haruhiko Kuroda.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed στη συνεδρίασή της στις Ιαν 28 - 29 θα μειώσει τη μηνιαία αγορά ομολόγων της κατά περίπου 10 δις δολάρια σε 65 δις δολάρια. Η Fed τον Δεκέμβριο αποφάσισε να μειώσει τις αγορές ύψους 85 δις ανά μήνα κατά 10 δις δολάρια.

Μια νέα περικοπή θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στις αναδυόμενες αγορές , καθώς οι ξένοι επενδυτές θα αποσύρουν κεφάλαια εκ νέου στέλνοντας τα πίσω προς τις αγορές των ΗΠΑ αφού εμφανίζουν περαιτέρω σημάδια μιας υγιέστερης οικονομίας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Χαμηλότερα από το επιδιωκόμενο όριο διόρθωσης των 1230 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, επισήμανε χθες ο Απόστολος Μάνθος προσεγγίζοντας την αγορά με την χρήση τη τεχνικής ανάλυσης.

Η διάσπαση της "ακεραιότητας" της κάτω περιοχής του καναλιού με ανώτερο "καθοδικό peak" τις 1227 μονάδες, θέτει σε αμφισβήτηση τις βάσεις για μια επιστροφή ανοδικής επαναξιολόγησης της περιοχής αντίστασης των 1280 μονάδων. Το τελευταίο θα μας έθετε σε επενδυτική εγρήγορση, καθώς μια επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη θα θέσει ως στόχο το προσθετικό ύψος του καναλιού στις 1330 μονάδες περίπου.

Δυστυχώς, περαιτέρω κωλυσιεργία του Δείκτη χαμηλότερα των 1250 μονάδων εντείνει τη διαγραμματική ανασφάλεια "σπρώχνοντας" αρκετούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Γεγονός, όπου εάν συνοδευτεί με ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα "θαμπώσει" το ανοδικό σενάριο ωθώντας το Γενικό Δείκτη στην "αγκαλιά" της ζώνης στήριξης των 1220 με 1190 μονάδων.  Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, έντονα "εχθρική", ως προς το ανοδικό σενάριο, θα χαρακτηριζόταν μια καθοδική καταστρατήγηση των 400 μονάδων, με μια μετέπειτα πτωτική τμήση του απλού κινητού μέσου όρου τάσης των 50 ημερών, στις 392 μονάδες περίπου.

Ξένοι αναλυτές

Τίποτε αξιόλογο για την τάση στο Χ.Α. σήμερα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η τρόικα αυξάνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων, απειλώντας μέσω τελεσιγράφων πως δεν έρχεται εάν δεν υπάρξει «προσύμφωνο» για τα δημοσιονομικά κενά του 2014 και της διετίας 2015-16, όπως επίσης και για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που τελούν σε εκκρεμότητα.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι χωρίς συμφωνία δεν θα εκταμιευτεί η δόση των 4,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο, η οποία θα καλύψει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες του προϋπολογισμού.

Αντισυνταγματικές είναι οι περικοπές στις αποδοχές όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψή της, σύμφωνα με νέες πληροφορίες.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα, ακυρώνοντας την επίμαχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ως αντισυνταγματική.

Για το  ενδεχόμενο να επιβληθούν μόνιμα δημοσιονομικά ισοδύναμα αν επιστραφούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις του στους Financial Times (FT) έπειτα από την ομόφωνη διαπίστωση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πως πρέπει να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τις περικοπές στις αποδοχές των ένστολων, λόγω συνταγματικών προβλημάτων. Στο δημοσίευμα οι FT σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την  ακύρωση των μισθολογικών περικοπών που είχαν επιβληθεί στους ένστολους το 2012 στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Ελλάδας, τονίζει ότι με αυτό ενδέχεται να εκτροχιασθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 και να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από μέρους και άλλων ομάδων δημοσίων λειτουργών.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του αριθμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Monetary Financing Institutions, MFIs) στην Ευρωζώνη κατέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, την 1η Ιανουαρίου 2014, ο αριθμός των ιδρυμάτων αυτών - στα οποία περιλαμβάνονται εκτός από τις τράπεζες και ταμεία που επενδύουν στην αγορά χρήματος (money market funds), οι 19 κεντρικές τράπεζες και άλλα ιδρύματα - στην Ελλάδα, μειώθηκε κατά 17% σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου 2013, ή σε απόλυτους αριθμούς από 75 σε 62.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γερμανια υποχώρησε απροσδόκητα για πρώτη φορά σε έξι μήνες, σηματοδοτώντας ότι υπάρχουν ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών ΖΕW ανακοίνωσε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αναλυτών, ο οποίος έχει ως στόχο να να προβλέψει τις οικονομικές εξελίξεις έξι μήνες νωρίτερα, υποχώρησε στο 61,7 τον Ιανουάριο από το υψηλό επτά ετών και το 62 που άγγιξε το Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση στο 64.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, αν και προειδοποίησε ότι οι πλουσιότερες χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται κάτω από τις πλήρεις δυνατότητές τους, και πρόσθεσε τον αποπληθωρισμό στον μακρύ κατάλογο των κινδύνων που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι  η ανάκαμψη θα είναι πιο χαμηλή λόγω της χρηματοοικονομικής πίεσης, και το ίδιο ισχύει για τις περισσότερες χώρες του Νότου, όπως την Ισπανια, την Ιταλια και την Πορτογαλια, καθώς και για την Κύπρο.

Η Δύση παίρνει τη σκυτάλη της ανάπτυξης, τα golden boys των τραπεζών κάνουν στην άκρη για να περάσει η ελίτ της τεχνολογίας, το ψηλότερο κτήριο ανά την υφήλιο ξεπροβάλλει στην Κινα και τα 2/5 του παγκόσμιου πληθυσμού στέκονται μπροστά σε μία κάλπη την ώρα που γίνεται πραγματικότητα το πρώτο εμπορικό ταξίδι στο διάστημα. Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού The Economist Daniel Franklin παρουσίασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την ετήσια έκδοση του βρετανικού ομίλου «Ο Κόσμος το 2014» για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο υπεύθυνος της έκδοσης προέβλεψε ότι το 2014 τα καλά οικονομικά νέα θα έρθουν από τη Δύση, με τις χώρες του G4 να συνδράμουν το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ κατά $544 δις (ΗΠΑ - $370 δις, Ιαπωνια – $91 δις, Βρετανία – $43 δις, Γερμανια – $40 δις).

«Δυνατό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο της Αθήνας» διαπιστώνει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. «Κρίση; Το χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται να την έχει ξεπεράσει. Μπορεί η ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται ακόμη, καθώς η επιστροφή στην ανάκαμψη αναμένεται το νωρίτερο στο επόμενο εξάμηνο μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, αλλά οι επενδυτές προεξοφλούν από τώρα τη μεταστροφή: στις πρώτες δέκα ημέρες συναλλαγών του νέου έτους, η άνοδος του δείκτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας έφτασε σχεδόν το 12%», αναφέρει ο αρθογράφος. Στην ανταπόκριση τονίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχεδιάζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές - ένα εγχείρημα που, αν πετύχει, θα δώσει νέα ώθηση και στο χρηματιστήριο. 

Πτώση της τάξης του 1,3% σημείωσε ο δείκτης τιμών κατοικίας στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2013, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη Eurostat.  Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία προκύπτει επίσης ότι στην Ε.Ε. οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,5% την ίδια περίοδο. Συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, οι τιμές κατοικίας αυξήθηκαν κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και κατά 0,7% στην Ε.Ε. Μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε., οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Εσθονία (+11,1%), το Λουξεμβούργο (+6,5%) και τη Λετονία (+6,2%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στην Κροατία (-16,9%), την Κύπρο (-8%) και την Ισπανια (-6,4%).

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα