Μικτή η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο κλείσιμο

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 19:06
UPD:19:10
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Φωτογραφία αρχείου.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την αναβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 από το ΔΝΤ, λόγω της μικτής εικόνας των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και της πτώσης του γερμανικού δείκτη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,03% υψηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,04%, ο DAX σημείωσε άνοδο 0,15%, ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,02% , ενώ στο -0,92% και στο +0,11% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

«Η ανοδική τάση των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένει δυναμική και η long θέσεις στην Ευρώπη είναι μία σοφή στρατηγική, ωστόσο οι μετοχές εξακολουθούν να είναι πολύ ευάλωτες στα αποτελέσματα κερδοφορίας και στα μακροοικονομικά στοιχεία», σημειώνει ο Ντερκ Θίελς, επικεφαλής διαχείρισης επενδύσεων της KBC Asset Management.

«Όλα δείχνουν πως το 2014 θα σημειωθεί δυναμική ανάκαμψη στην κερδοφορία των εταιρειών, αλλά οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν αρχίσει και γίνονται κάπως ακριβές και ο μόνος λόγος για να κινηθούν υψηλότερα είναι εάν η εικόνα της κερδοφορίας του α’ τριμήνου που διανύουμε, αποδειχθεί θετική», όπως προσθέτει.

Οι μετοχές της Alstom υποχώρησαν 10% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας και ταμειακών ροών, επικαλούμενη την επιβράδυνση των παραγγελιών.

Οι μετοχές της Unilever, ενισχύθηκαν 3% μετά την ανακοίνωση των καλύτερων από τα αναμενόμενα αποτελεσμάτων δ΄τριμήνου,  λόγω της βελτιωμένης επίδοσης στις αναδυόμενες αγορές.

Ο δείκτης ZEW του οικονομικού κλίματος της Γερμανίας για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 61,7, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ένα επίπεδο κοντά στο 64.

Η μετοχή της Peugeot Citroen έκλεισε με κέρδη 3,2% μετά την είδηση για τη συμμετοχή της Dongfeng Motor στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η μετοχή της Novozymes κατέγραψε κέρδη 2,14% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι η αύξηση των εσόδων θα επιταχύνει το τρέχον έτος και το επόμενο, οδηγούμενη από τη ζήτηση για βιοκαύσιμα. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός των ενζύμων που χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά, στη βιοαιθανόλη, το φαγητό καιτη  μπύρα.

Οι μετοχές της Ladbrokes υποχώρησαν  3,77% μετά την μείωση της τιμής-στόχου από την JPMorgan στις 95 πένες από 1,4 στερλίνες.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα