Ανοδικά το δολάριο, υποχωρεί το ευρώ

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 12:45
UPD:12:46
Shutterstock

Το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν και του ευρώ, με τη βοήθεια της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων λόγω της  συζήτησης ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει μια περαιτέρω μείωση της αγοράς ομολόγων την επόμενη εβδομάδα.

Το ευρώ
υποχωρεί 0,16 έναντι του δολαρίου στο 1,3528, μετά την ανακοίνωση του γερμανικού δείκτη ZEW όπου έδειξε αιφνιδιαστική πτώση στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

Το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του γιεν στο 141,64, ενώ το δολάριο ενισχύεται 0,5% στο 104,72 και κοντά στο 104,92, το ενδοσυνεδριακό υψηλό που σημείωσε στις 16 Ιανουαρίου.

«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ θα είναι λιγότερο διευκολυντική και ότι θα συνεχίσει να βοηθά το δολάριο έναντι του γεν», δήλωσε ο Μάνουελ Ολιβέρι, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.

Από την πλευρά της η Morgan Stanley βλέπει σημαντική πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου για το επόμενο διάστημα αλλά και στο υπόλοιπο του έτους.

Συγκεκριμένα αναμένει την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου να κινηθεί προς το 1,34 μέχρι το τέλος του τριμήνου, ενώ στο τέλος του έτους θα σημειώσει βουτιά στο 1,24.

Η βαθμιαία μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, και η ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ θα στηρίξει την πορεία του δολαρίου, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley.

Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη έχει μείνει στάσιμη και η ανάκαμψη θα είναι πολύ υποτονική. Η πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα παραμένει αδύναμη και αν και τα μέτρα λιτότητας έχουν αμβλυνθεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να αναλάβει δράση με μέτρα τόνωσης, επισημαίνει η τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα