Fresenius: Κλήση από τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ για έλεγχο

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2004 12:53

ΚΛΗΣΗ, από τους δημόσιους κατήγορους των ΗΠΑ, στη Ν. Υόρκη, έλαβε η μεγαλύτερη προμηθεύτρια υλικών και μηχανημάτων αιμοκάθαρσης στον κόσμο, Fresenius Medical Care AG, ζητώντας της να προσκομίσει έγγραφα για τις δραστηριότητές της.

Οι εισαγγελείς, ζητούν πληροφορίες για τις διαδικασίες εξέτασης ασθενών για τα επίπεδα της παραθυρεοειδούς ορμόνης, αλλά και της χορήγησης θεραπείας με βιταμίνη D, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Γερμανία.

Χθες, οι ανταγωνίστριές της αμερικανικές εταιρείες, DaVita Inc. και Renal Care Group Inc. έλαβαν ανάλογες κλήσεις από τις δικαστικές αρχές για το ίδιο θέμα. Η Gambro AB, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία υλικών αιμοκάθαρσης στον κόσμο, ανακοίνωσε, ότι δεν έλαβε ανάλογη κλήση.

«Συνολικά, η εταιρεία δεν πρόκειται να υποστεί μεγάλη ζημιά», ανέφερε ο Ludger Mues, αναλυτής της Bank Sal. Oppenheim, αναφερόμενος στην Fresenius, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά, ειδικά για τους επενδυτές στις ΗΠΑ, επειδή η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει μεγάλο πρόστιμο κατά το παρελθόν». Σήμερα ο ίδιος αναθεώρησε προς τα κάτω την εισήγησή του για τη μετοχή της εταιρείας, στο «reduce».

Οι μετοχές της Fresenius Medical υποχωρούσαν 1,60 ευρώ, ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 58,60 ευρώ η μία, στις 10:02' π.μ., ώρα Φραγκφούρτης, ενώ οι μετοχές της μητρικής της εταιρείας έχαναν ποσοστό 7,1%. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Joachim Weith, δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα για να σχολιάσει το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Oι ασθενείς με πρόβλημα στα νεφρά πηγαίνουν σε κλινικές που διαχειρίζεται η Fresenius, η DaVita και η Renal Care, για να κάνουν αιμοκάθαρση, ενώ οι αμόδιες αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες μηχανήματα είναι ακατάλληλα και δεν λειτουργούν σωστά. Το κόστος του αμερικανικού κράτους για αιμοκάθαρση, ανέρχεται σε πέντε δισ. δολ. ετησίως.

Σημειώνεται, ότι, οι κλινικές χρησιμοποιούν θεραπείες με βιταμίνη D, προκειμένου να περιορίσουν την έκκριση παραθυρεοειδούς ορμόνης (της ορμόνης που εκκρίνουν οι τέσσερις αδένες που βρίσκονται κοντά στον θυρεοειδή), κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και πόνο.

Η εισαγγελία των ΗΠΑ εξετάζει επίσης τους λογαριασμούς των Fresenius, Gambro και DaVita.

Υπενθυμίζεται, ότι, το 2000 η Gambro κατέβαλε 53,2 εκατ. δολ. καθώς κατηγορήθηκε για υπερτιμολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων στο παράρτημά της στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά και η Fresenius κατέβαλε πρόστιμο ύψους 486 εκατ. δολ. για τον ίδιο λόγο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα