Πάνω από τα 55 δολάρια η τιμή του αργού

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2004 13:04

ΠΑΝΩ από το επίπεδο των 55 δολαρίων σταθεροποιήθηκε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς η αγορά ετοιμάζεται να υποδεχθεί το χειμώνα με εξασθενημένη προσφορά πετρελαίου θέρμανσης.

Στις 12:23 ώρα Ελλάδος, στην αγορά της Νέας Υόρκης, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωνε άνοδο κατά 0,15% και είχε διαμορφωθεί στα 55,25 δολάρια το βαρέλι.

Αντιθέτως, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κατά 0,29%, στα 51,85 δολάρια το βαρέλι.

Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν ακόμη πιο σφικτή προσφορά πετρελαίου θέρμανσης. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα προϊόντων διύλισης, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης, μειώθηκαν, την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου - για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα - κατά 900.000 βαρέλια αυτή τη φορά.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, τα επίπεδα του πετρελαίου θέρμανσης ήταν κατά 12% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ ο χειμώνας στις βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ προβλέπεται φέτος δριμύτερος.

Από την ενεργειακή αγορά των ΗΠΑ, εξακολουθεί να απουσιάζει ημερησία παραγωγή 400.000 βαρελιών αργού λόγω των βλαβών από τον τυφώνα Ιβάν και ενώ η κυβέρνηση Μπους χορήγησε υπό μορφή δανείου στις εταιρίες διύλισης της χώρας μικρές ποσότητες από τα Στρατηγικά Αποθέματα των ΗΠΑ για να αντισταθμίσει την απολεσθείσα παραγωγή, αντιστέκεται στις εκκλήσεις για πλέον γενναιόδωρη χορήγηση.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Πουρνόμο Γιουσγκιαντόρο, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι «επικοινωνήσαμε μαζί τους (με τις ΗΠΑ) και τους ζητήσαμε να χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά αποθέματά τους». Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποια απάντηση έλαβε.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα