Γνώμη: Περιφέρειες και ανάπτυξη

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 07:00
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Η περιφέρεια Αττικής, ακολουθούμενη από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι οι πιο πλούσιες περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αφού οι κάτοικοί τους εμφανίζουν κατά κεφαλήν εισόδημα 25.224 ευρώ και 20.896 ευρώ αντίστοιχα. Και στις δύο περιφέρειες εμφανίζεται μείωση σε σχέση με το 2010, κατά 5,2% στην πρώτη και κατά 6,9% στη δεύτερη. Το μέσο ποσό των περιφερειών ανά την Ελλάδα ανέρχεται στα 18.747 ευρώ και η μέση μείωση είναι της τάξης του 5,9%.

Στον αντίποδα, οι πιο φτωχές περιφέρειες είναι η Ηπειρος, η οποία εμφανίζει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 12.957 ευρώ και μείωση 8% σε σχέση με το 2010, και η Θεσσαλία, με 13.251 ευρώ και μείωση 7,8% σε σχέση με το 2010.

Ειδικότερα, πιο σκληρά φαίνεται να χτυπήθηκαν από την κρίση -εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ- η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με μείωση 9,1%, τα Ιόνια Νησιά, με μείωση 8,3%, η Ηπειρος, όπως προαναφέρθηκε με 8%, και η Θεσσαλία με 7,8%.

Ισως αυτή να είναι η ώρα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αποδοτικές επενδύσεις με ενισχυμένο ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ευέλικτο κεντρικό κράτος.

Ευνοημένη, παρά τις αντίξοες συνθήκες, εμφανίζεται η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με αύξηση κατά 2,1% στο ΑΕΠ (381 ευρώ). Τη μικρότερη συμμετοχή στο ΑΕΠ έχουν το Βόρειο Αιγαίο, με 1,4%, τα Ιόνια Νησιά, με 1,8%, και η Ηπειρος, με 2,2%.

Η κατάσταση δεν είναι ουσιαστικά διαφοροποιημένη σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, ή είκοσι χρόνια πριν, ίσως και τριάντα χρόνια πριν. Η Ηπειρος και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παραμένουν από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Εκεί ακριβώς βρίσκεται μια από τις πολλές στρεβλώσεις που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα.

Τόσα χρόνια δεν φρόντισε κανείς να δημιουργήσει τις υποδομές για να αναπτυχθούν και αυτές οι περιοχές, ενώ κι όσοι προσπάθησαν -υπήρξαν κατά καιρούς αρκετοί- οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Η ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας, ειδικά στην παρούσα φάση. Πολλοί είναι εκείνοι που επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Ισως αυτή να είναι η ώρα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αποδοτικές επενδύσεις με ενισχυμένο ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ευέλικτο κεντρικό κράτος.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα