Για τον Φεβρουάριο μετατίθεται η συμφωνία από ευρωπαϊκής πλευράς για την έγκριση της επόμενης δόσης, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν τελικά στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, προκειμένου να αρχίσει ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ακόμη πως τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, ενώ, ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο θα αποστείλει στους εκπροσώπους των δανειστών και τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Τα στελέχη του υπουργείου θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της βελτίωσης της εικόνας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων.
Με τον νέο προγραμματισμό για την έλευση της τρόικας, η συμφωνία για την έγκριση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά, μετατίθεται για το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.
Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις, 1,8 δισ. ευρώ η καθεμία, σύνολο 3,6 δισ. ευρώ, από το ΔΝΤ, αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η τρόϊκα επρόκειτο να επιστρέψει στην Αθήνα στις 20-22 Ιανουαρίου, για τη συνέχιση της αξιολόγησης.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ολιβιέ Μπαγί είπε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της τρόϊκας και των ελληνικών αρχών συνεχίζονται από τις έδρες των αρμόδιων αρχών και περιορίστηκε να πει ότι στόχος παραμένει η επιστροφή του κλιμακίου πριν το τέλος Ιανουαρίου.
Και από πλευράς ΔΝΤ, εκπρόσωπός του την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών.
Είχε αναφέρει απλώς πως η επιστροφή του Πολ Τόμσεν στην Αθήνα αναμένεται σύντομα, σημειώνοντας πως η ακριβής ημερομηνία δεν είχε οριστεί ακόμη.
Ερωτηθείς αν θα βρίσκεται ο κ. Τόμσεν στην Ελλάδα στις 15 Ιανουαρίου, είχε επισημάνει ότι υπάρχουν «αρκετά θέματα» που θα πρέπει να εξετάσει η αποστολή της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση.
Η ατζέντα των νέων διαπραγματεύσεων θεωρείται «καυτή», καθώς σε αυτήν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το 2015, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον φόρο ακινήτων, το χρηματοδοτικό κενό 2014- 2015, η αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ