Καμία σημαντική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ μετατέθηκε και η αναμενόμενη ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας για τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
«Διανύουμε ήδη την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2014 χωρίς να έχει διαφανεί στον ορίζοντα συμφωνία τόσο για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού του 2014 όσο και για την προώθηση των εναπομενουσών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του 2ου προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας (2ΠΣΕΟ) και την καταβολή της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας στο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».
Οι ίδιοι εκτιμούν πως η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι πιθανό να καθυστερήσει και μετά την 27η Ιανουαρίου 2014, αφού η κυβέρνηση επιθυμεί την επιβεβαίωση της πορείας των φορολογικών εσόδων για να ενισχύσει τα επιχειρήματα της για το μέγεθος του κενού για το 2014. Ως πιο πιθανή ημερομηνία για συμφωνία σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014 θεωρείται αυτή του Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.
Οι αναλυτές της Eurobank επισημαίνουν ότι μια λύση για το δημοσιονομικό κενό του 2014, πέρα από την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014, θα πρέπει να μην επιβαρύνει σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα του 2014. Στην αντίθετη περίπτωση, εκτιμούν, θα επιβαρυνθεί σημαντικά η προοπτική επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς το 2014.
Τονίζουν επίσης πως η χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων από το πλεόνασμα του 2013 πρέπει να γίνει με σύνεση, ώστε να αποσβεσθεί ο κίνδυνος μη-επίτευξης του πλεονάσματος του 2014.
Στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας αναφέρεται, όμως, πως ούτε στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σημειώθηκε σημαντική πρόοδος την προηγούμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται: α) με το 2ο «κύμα» διαθεσιμότητας (12.500 δημόσιοι υπάλληλοι) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014 και με τις επιπλέον 11.00 αποχωρήσεις από το Δημόσιο μέσα στο 2014, β) με την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, γ) με την ελαστικοποίηση των ρυθμίσεων για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, δ) με τις αλλαγές στη νομοθεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ε) με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που θα εξαλείφει σειρά από περιορισμούς στον ανταγωνισμό σύμφωνα με την πρόσφατη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ.
«Θεωρούμε ότι μια συμφωνία όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο ούτε την συνοχή της κυβέρνησης αλλά ούτε και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014», σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank.