Σωσίβιο οι 10.000

Εντονες διακυμάνσεις εμφανίζει η Wall Street
Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2004 00:01

ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ κλίμα έκλεισε η Wall Street την εβδομάδα, στον απόηχο των αποθαρρυντικών στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ και της αβεβαιότητας εν όψει των εκλογών της 2ης Νοεμβρίου. Ο Dow Jones συνέχιζε να «τρεμοπαίζει» γύρω από τις 10.000 μονάδες, αναζητώντας μάταια κάποιο καταλύτη.

Η κάθετη πτώση των τιμών πετρελαίου αυτή την εβδομάδα πυροδότησε ένα διήμερο ράλι στις αμερικανικές μετοχικές τιμές την Τρίτη και την Τετάρτη, όμως τα κέρδη της αγοράς εξανεμίστηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες.

Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ διαμόρφωσαν τους τόνους από ενωρίς, καθώς όλοι είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε αυτά. Ο ρυθμός ωστόσο ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, 3,7%, στο τρίτο τρίμηνο ήταν κατώτερος των προβλέψεων.

Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα για την έκβαση των εκλογών έχει απομακρύνει τους επενδυτές από την αγορά, οι οποίοι φοβούνται μία επανάληψη όσων συνέβησαν το 2000, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ αναδείχθηκε από το δικαστήριο.

Στην Ευρώπη, το τριήμερο ράλι έφθασε στο τέλος του, με τις μετοχές να δέχονται πιέσεις από πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως Shell και BP, εν μέσω της πτώσης των τιμών πετρελαίου.

Ομως, ο τηλεπικοινωνιακός τομέας κατάφερε να κινηθεί ανοδικά, με πρωταγωνιστή τη μετοχή της ολλανδικής Versatel, η οποία ενισχύθηκε 12%, εν μέσω προσδοκιών ότι ο πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Tele2 μπορεί να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,3%, επιστρέφοντας κάτω από τις 1.000 μονάδες, στις 998,1.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,24%. «Η αγορά εξακολουθεί να ευνοεί τους λεγόμενους αμυντικούς τομείς, όπως εταιρείες κοινής ωφελείας, και αυτό μπορεί να συνεχιστεί, εκτός και εάν οι τιμές πετρελαίου υποχωρήσουν ξανά στα 40 έως 45 δολάρια το βαρέλι», σύμφωνα με αναλυτές.

Οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας παρουσιάζουν εφέτος τις καλύτερες επιδόσεις, με άνοδο άνω του 20%. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,75%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα