Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2004 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά τις εκθέσεις, οι οποίες ανέφεραν, ότι οι ενώσεις των εργαζομένων στη Νιγηρία, την πέμπτη σε μέγεθος προμηθεύτρια πετρελαίου των ΗΠΑ, κήρυξαν απεργία αυτόν τον μήνα για την παρακώλυση των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.

Χθες το Κογκρέσο Εργαζομένων της Νιγηρίας, είπε, ότι κήρυξε γενική απεργία στη χώρα από τις 16 Νοεμβρίου, κατά της αύξησης των τιμών πετρελαίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Κογκρέσο και οι ενώσεις των εργαζομένων στο κλάδο των πετρελαιοειδών, είπαν, ότι η Royal Dutch/Shell Group, η οποία αντλεί περίπου το ήμισυ του πετρελαίου της χώρας, είναι εχθρός του λαού της Νιγηρίας και ότι πρέπει να γίνουν και άλλες κινητοποιήσεις κατά του ομίλου, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Νιγηρία αποτελεί σίγουρα μία περιοχή που πρέπει να μας ανησυχεί», ανέφερε ο Gal Luft, επικεφαλής του Institute for the Analysis of Global Security, ερευνητικού κέντρου που εξειδικεύεται στην ασφάλεια του κλάδου της ενεργείας, συμπληρώνοντας: «Το θέμα που έχει προκύψει με την εταιρεία, αποτελεί σίγουρα ανησυχητικό σημάδι».

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 55 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 52,33 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 52,30 δολ. το βαρέλι στις 11:16' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,7% στις 29 Οκτωβρίου για πρώτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, καθώς ένονη ήταν η ανησυχία που επικράτησε για το ενδεχόμενο κήρυξης απεργίας στη Νιγηρία.

Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά τη διάρκεια της τετραήμερης απεργίας στη Νιγηρία τον περασμένο μήνα, όταν οι ενώσεις επέτρεψαν στους συμβασιούχους να εργαστούν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις για τη συνέχιση της παραγωγής.

Η Νιγηρία παρήγαγε 2,42 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Σεπτέμβριο.

Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του αργού υποχώρησαν κατά 6,1%, μετά την αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ σε υψηλότερα, από ό,τι αναμενόταν, επίπεδα και την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού της Κίνας, με στόχο τον περιορισμό της οικονομικής της ανάπτυξης.

«Η αγορά δεν θα περιμένει μέχρι τις 16 Νοεμβρίου για να δει τι θα γίνει», ανέφερε ο Randy Simpson, αντιπρόεδρος του τμήματος προμήθειας και εμπορίας πετρελαίου της New West Petroleum Inc. στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης του πετρελαίου.

Τα συμβόλαια πετρελαίου στη Ν. Υόρκη σημείωσαν άνοδο 18% κατά τη διάρκεια της περιόδου, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 55,67 δολ. το βαρέλι στις 25 Οκτωβρίου, πριν υποχωρήσουν στις 28 Οκτωβρίου, όταν η απόφαση της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού στην Κίνα, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα εννέα ετών, με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού, αναστάτωσε τις αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα