«Casus belli» για τον εφοπλισμό η διπλή φορολόγηση

Αυστηρή προειδοποίηση για αποχωρήσεις εταιρειών
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 07:00
UPD:07:00
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Οι τοποθετήσεις του κ. Γράτσου προκάλεσαν την αντίδραση του παριστάμενου υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (φωτογραφία αρχείου).

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Εμφανή προειδοποίηση για αποχώρηση από την Ελλάδα ναυτιλιακών εταιρειών απηύθυνε χθες στην κυβέρνηση, με αφορμή την προσφάτως ψηφισθείσα διάταξη για την υποχρεωτική διπλή φορολόγηση των εφοπλιστών, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) Γιώργος Γράτσος.

Ο πρόεδρος του ΝΕΕ δεν «μάσησε» τα λόγια του, μιλώντας στην τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου, στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Καταφέρθηκε εναντίον των τελευταίων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, για να προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά και την παρέμβαση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης βουλευτή Θεόδωρου Δρίτσα.

«Προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της ναυτιλίας», είπε ο κ. Γράτσος, «είναι η εμπιστοσύνη όσον αφορά τη σταθερότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πριν από λίγες εβδομάδες η ναυτιλία βίωσε ένα δυσάρεστο αιφνιδιασμό, με την ανατροπή όχι μόνο συμφωνηθέντων και υπογεγραμμένων όρων, αλλά και συνταγματικά κατοχυρωμένων διατάξεων». «Αυτό δεν θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τη χώρα» συνέχισε και προειδοποίησε: «Χρειάζονται πολλά χρόνια και κόποι για να οικοδομηθεί ένα αξιόλογο έργο. Ενας αιφνιδιασμός το κλονίζει σαν καταστρεπτικός σεισμός, και καταρρέει».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΝΕΕ υπενθύμισε με νόημα ότι ο εφοπλισμός είναι «στην ουσία δραστηριότητα των Ελλήνων της διασποράς, αυτών που έφυγαν και μεγαλούργησαν στα ξένα» και συνέχισε λέγοντας ότι «διαχρονικά οι Ελληνες εφοπλιστές λειτουργούσαμε στο εξωτερικό και κυρίως όπου δημιουργείτο η διακίνηση του εμπορίου».

«Πηγαίνουμε όπου υπάρχουν δουλειές και μπορούμε να λειτουργούμε απρόσκοπτα και ανταγωνιστικά» συμπλήρωσε ο κ. Γράτσος προσθέτοντας ότι «σήμερα πάνω από το 65% της διακίνησης του εμπορίου γίνεται με τις χώρες της Απω Ανατολής και προφανώς είναι πλεονέκτημα να βρισκόμαστε εκεί».

Καταπέλτης ο πρόεδρος του ΝΕΕ, ανέφερε σε άλλο σημείο: «Η νομοθεσία μας κατάφερε να εξαφανίσει τα ελληνικά κρουαζιερόπλοια, να καταστήσει ζημιογόνα τα ναυπηγεία μας, την ακτοπλοΐα μας, να απωθήσει σκάφη αναψυχής και πρόσφατα να κλονίσει την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της ποντοπόρου ναυτιλίας».

Οι τοποθετήσεις αυτές του κ. Γράτσου προκάλεσαν την αντίδραση του παριστάμενου υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος υποστήριξε ότι η παρούσα κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική ναυτιλία και υπενθύμισε ότι επανίδρυσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Παράλληλα, για να δείξει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με τον εφοπλισμό και από ευρωπαϊκές δυνάμεις,  αποκάλυψε ότι στην προχθεσινή συνάντησή του με τους Ευρωπαίους επίτροπους όταν αναφέρθηκε στην παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας «εισέπραξε» το ερώτημα: «Καλά όλα αυτά, αλλά τους φορολογείτε;».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία -όπως είπε- πραγματοποιεί μία πολύ μεγάλη και σε βάθος έρευνα σχετικά με το φορολογικό καθεστώς των Ελλήνων εφοπλιστών. Πάντως, χαρακτήρισε τη ναυτιλία εθνική υπόθεση και ζήτησε να μην εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, ενώ συνέστησε οι όποιες αλλαγές προωθούνται στο πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου να γίνονται σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του.

Στη «συζήτηση» παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι εάν η ναυτιλία είναι εθνική υπόθεση, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός και σοβαρός διάλογος για το μέλλον της, χωρίς όμως το επιχείρημα «τα πλοία έχουν προπέλα και φεύγουν».

Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και μίλησε και η επίτροπος αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη, η οποία εξέφρασε για το 2014 την ελπίδα «να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες του ελληνικού λαού». Αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, σημείωσε ότι στοχεύει μέχρι το 2020 να αυξήσει από τα 5,5 εκατ. στα 7 εκατ. τις θέσεις εργασίας. Τέλος, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης.

«Για την πατρίδα»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο σύντομος χαιρετισμός του προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη. «Στους δύσκολους καιρούς που περνά η πατρίδα μας κανείς δεν περισσεύει» είπε ο κ. Ευγενίδης και πρόσθεσε ότι «όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε στην πατρίδα για την πατρίδα». «Ολοι μαζί», συνέχισε, «πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σταθερό και δίκαιο κοινωνικά πλαίσιο, το οποίο θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση».

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα