Ευρωζώνη: Eντυπωσιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 12:55
UPD:13:01
EPA/PEER GRIMM

Ενώ το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία ήταν μεταξύ των πιο ισχυρών, στο 106,0 το Δεκέμβριο, στην Ισπανία, το ανήλθε στο 100,0 ενώ η Ιταλία σημείωσε αύξηση στο 96,2 από 93,9 το Νοέμβρ

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη άγγιξε το υψηλό δύο ετών και άνω, το Δεκέμβριο, δίνοντας έτσι ένα ακόμα σημάδι ότι η ανάκαμψη στην περιοχή έχει αρχίσει, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν προστίθενται και αυτά στην αυξανόμενη λίστα των στατιστικών που δείχνουν τη βελτίωση των δαπανών και της εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να χτυπά το 100,0 το Δεκέμβριο, από 98,4 τον Νοέμβριο. Αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2011.

Η άνοδος ήταν ευρεία, με όλους τους κλάδους να δείχνουν βελτίωση το Δεκέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κινήθηκε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011, ενώ οι βιομηχανικές επιχειρήσεις ήταν οι δεύτερες πιο αισιόδοξες.Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν επίσης ότι η ανάπτυξη προήλθε από έναν αυξημένο αριθμό χωρών.

Ενώ το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία ήταν μεταξύ των πιο ισχυρών, στο 106,0 το Δεκέμβριο, στην Ισπανία, το ανήλθε στο 100,0 ενώ η Ιταλία σημείωσε αύξηση στο 96,2 από 93,9 το Νοέμβριο.

Η μηνιαία έρευνα επιβεβαίωσε επίσης την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο -13.6 τον Δεκέμβριο από -15.4 τον Νοέμβριο, ενώ και οι εταιρείες του λιανικού εμπορίου ήταν επίσης λιγότερο απαισιόδοξες, με τον δείκτη εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται στο -5.1 από -7.8 τον προηγούμενο μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα