Κλίμα αισιοδοξίας

Οι αγορές ελπίζουν σε καθαρή νίκη
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:19

ΣΕ ΚΛΙΜΑ αισιοδοξίας κινήθηκε χθες η Wall Street, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει καθαρή νίκη στις προεδρικές εκλογές και ότι η πτώση της τιμής πετρελαίου θα συνεχιστεί.

«Η αγορά πιστεύει ότι μια καθαρή εκλογή προέδρου θα γίνει ο καταλύτης για την άνοδο των χρηματιστηρίων ως το τέλος του χρόνου», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Τζιμ Μέλτσερ, πρόεδρος της Balestra Capital, διαχειριστής κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, ο Ντέιβιντ Κότοκ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Cumberland Advisors, αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη το γεγονός ο Dow Jones να αγγίξει τις 11.000 μονάδες στις αρχές του 2005.

Στην αγορά όμως υπάρχει και η άλλη άποψη, η οποία εκφράζει «μεγάλη ανησυχία μήπως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δώσει καθαρή εντολή στον έναν ή τον άλλον υποψήφιο», όπως εκτιμά η Λίζα Χάνσεν της Transamerica Investment Management, η οποία πιστεύει ότι η χθεσινή άνοδος οφείλεται κυρίως στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι «ευαίσθητες» στις ενεργειακές διακυμάνσεις μετοχές, περιλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η μετοχή της Continental Airlines ενισχύθηκε 4,6% και της Northwest Airlines 3,6%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 18,66 μονάδες, ποσοστό 0,19%, φθάνοντας στις 10.035,73 μονάδες. Με άνοδο 4,92 μονάδων, ποσοστό 0,25%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.984,79 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν στα υψηλότερα σχεδόν επίπεδα εξαμήνου, καθώς η πτώση της τιμής πετρελαίου στήριξε τον αεροπορικό τομέα, επισκιάζοντας την αβεβαιότητα όσον αφορά την έκβαση των αμερικανικών εκλογών.

Οι επενδυτές ωστόσο εμφανίστηκαν απρόθυμοι να τοποθετηθούν στην αγορά, αναμένοντας σήμερα το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 ενισχύθηκε 0,91%, κλείνοντας στις 1.016 μονάδες, καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 24 Απριλίου, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 0,75%.

Η νέα πτώση των τιμών πετρελαίου στις ΗΠΑ συνέβαλε στην απομάκρυνση των πιέσεων στα εταιρικά κέρδη σε εταιρείες, όπως αερομεταφορείς, εξέλιξη που οδήγησε τις μετοχές των Air France, British Airways και Iberia σε άνοδο από 1,3% έως 3,7%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,43%, σε υψηλά δύο εβδομάδων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα