Αυστραλία: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2004 07:44

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, τα βασικά επιτόκια δανεισμού για ενδέκατο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός περιορίστηκε. Οικονομικές εκθέσεις έδειξαν, ότι, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν και οι άδειες για την ανέγερση κατοικιών, μειώθηκαν, στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Reserve Bank of Australia, με επικεφαλής τον Ian Macfarlane, διατήρησε στο 5,25% το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Η τράπεζα, είχε αυξήσει τα επιτόκια το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2003. Οι άδειες για την ανέγερση κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,8% και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό 0,8% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση.

Το δολάριο της Αυστραλίας, υποχώρησε, από τα σχεδόν υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, καθώς έντονη είναι η πεποίθηση, ότι η Κεντρική Τράπεζας της χώρας, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το επόμενο έτος. Οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, αύξησαν το κόστος των καυσίμων για τους καταναλωτές, περιορίζοντας τις δαπάνες τους, τη στιγμή που η αγορά ακινήτων κινήθηκε πτωτικά, καθώς μειώνεται ο δανεισμός και αντιστοίχως οι τιμές πώλησης κατοικιών.

Το τρίτο τρίμηνο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4% και είχαν τη μικρότερη αύξηση σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Οι τιμές, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αυξήθηκαν κατά 2,3%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Αυστραλίας, την εβδομάδα που πέρασε, ενώ ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, σε ετήσια βάση, παραμένει μεταξύ 2% και 3%,

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε και τα ομόλογα σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, μετά την ανακοίνωση των σημερινών στοιχείων. Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, διαπραγματεύθηκε στα 74,51 σεντς στις 2:05' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, από 74,83 σεντς του δολ. των ΗΠΑ. Το νόμισμα έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, στα 75,08 σεντς δολ. ΗΠΑ, στις 28 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα