Θετική αντίδραση των ευρωαγορών στα έως τώρα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2004 10:07

ΜΕ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ υποδέχθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Με τη διαφαινόμενη επικράτηση του Τζορτζ Μπους διαψεύδονται τα σενάρια περί εκλογικού θρίλερ ανάλογου με εκείνο του 2000 και τίθεται τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN, CBS και ABC αρνούνται μέχρι στιγμής να αποδώσουν νίκη του Τζορτζ Μπους στο Οχάιο, αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων στην πολιτεία, ενώ το στρατηγείο του Τζον Κέρι αρνήθηκε να παραδεχθεί ήττα στην εν λόγω πολιτεία.

Χωρίς το Οχάιο, ο πρόεδρος Μπους πρέπει να κερδίσει υποχρεωτικά την Αϊόβα και το Ουϊσκόνσιν, ενώ ο Κέρι δεν μπορεί να νικήσει χωρίς την πολιτεία των Μεγάλων Λιμνών.

Νωρίτερα τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox και NBC ανακοίνωσαν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Τζορτζ Μπους κέρδισε το Οχάιο και τις ψήφους των 20 εκλεκτόρων του που τον φέρνουν σε απόσταση μιας ψήφου από την επανεκλογή του.

«Η καταμέτρηση των ψήφων στο Οχάιο δεν έχει ολοκληρωθεί. Μένουν 250.000 ψήφοι», δήλωσε η επικεφαλής του επιτελείου του Τζον Κέρι αρνούμενη να αποδεχθεί ήττα του υποψηφίου των Δημοκρατικών στην πολιτεία όπου ο Τζορτζ Μπους προηγείται κατά 100.000 ψήφους του αντιπάλου του.

Όπως μετέδωσαν πριν από λίγο τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox και CBS, ο Τζον Κέρι κέρδισε το Μίσιγκαν και τις ψήφους των 17 εκλεκτόρων του.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.722,7 μονάδες (0,6%), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.071,8 (0,9%) και στο Παρίσι ο CAC 40 στις 3.798,2 μονάδες (0,95%).

Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση και στο δολάριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/03/975667.htm και οδήγησε σε άνοδο τις τιμές πετρελαίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/03/975672.htm .

Μερίδα αναλυτών σε θέματα ενέργειας υποστήριζαν ότι οι τιμές πετρελαίου ενδεχομένως να σημείωναν πτώση σε περίπτωση επικράτησης του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/03/975485.htm .

Ο Κέρι είχε δηλώσει ότι θα βάλει τέλος στα σχέδια σταδιακού εμπλουτισμού των Στρατηγικών Αποθεμάτων των ΗΠΑ αγοράζοντας πετρέλαιο με τις τιμές στα σημερινά υψηλά επίπεδα και επιτρέποντας έτσι τη διοχέτευση μεγαλύτερων ποσοτήτων αργού στην αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα