ΥΠΟΙΚ: Δεν κρύβονται δαπάνες «κάτω από το χαλί»

Διευκρινίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 16:42
UPD:16:45
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι ουδέτερο, από δημοσιονομική άποψη, και δεν επηρεάζει το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομική βάση.

Σε διευκρινίσεις προέβη το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τα περί διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να βελτιωθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, διαμηνύοντας ότι δεν κρύβονται δαπάνες «κάτω από το χαλί».

Ειδικότερα, το υπουργείο αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση, το οποίο αποτελεί και το κριτήριο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, περιλαμβάνει ούτως ή άλλως και τις επιδράσεις από τις μεταβολές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Συνεπώς, λέει το ΥΠΟΙΚ, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε ταμειακή βάση, που επηρεάζεται από τις εξοφλήσεις ή μη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, διορθώνεται από τις αντίστοιχες μεταβολές του αποθέματος (stock) των απλήρωτων υποχρεώσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση.

Το υπουργείο επαναλαμβάνει, εξάλλου, ότι το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι ουδέτερο, από δημοσιονομική άποψη, και δεν επηρεάζει το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομική βάση (το επηρεάζει όμως σε ταμειακή βάση).

Σημειώνεται ότι στο τέλος Νοεμβρίου 2013 το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ανήλθε σε 5.858 εκατ. ευρώ. «Συνεπώς, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν μειωθεί κατά 35% από το τέλος του 2012 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2013», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει, εξάλλου, ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα μειωθεί περαιτέρω:

Σημειώνεται ότι, επειδή μεγάλος όγκος πληρωμών πραγματοποιείται εντός του μηνός Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα του έτους προκειμένου να είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία.

Το ΥΠΟΙΚ παρατηρεί, ωστόσο, ότι παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι η προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών συνεχίζεται και εντείνεται, ενώ έχει υπάρξει και χρονική επέκταση του προγράμματος αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέσα στο 2014.

«Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση για το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο τέλος του 2013 έχει συνυπολογιστεί και ενσωματώνεται στις εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2013, όπως αυτό αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2014. Δηλαδή δεν κρύβονται δαπάνες “κάτω από το χαλί” για να ωραιοποιηθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα