JPMorgan: Αποζημιώσεις 2,6 δισ. δολ. για το σκάνδαλο Μέιντοφ

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 15:38
UPD:15:41
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Το ποσό των 2,6 δισ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η JPMorgan στο αμερικανικό δημόσιο και σε θύματα του Μπέρναρντ Μέιντοφ, προκειμένου να διευθετήσει τις εις βάρος της κατηγορίες για μη ενημέρωση των αρχών σχετικά με τις υποψίες που είχε για τις απάτες στο ταμείο του Μέιντοφ.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η τράπεζα ποτέ δεν ανέφερε τις υποψίες της στις αμερικανικές αρχές, αν και μείωσε την έκθεσή της στο ταμείο του Μέιντοφ για να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές της από αυτό που είχε γίνει μία «πυραμίδα» ύψους 17,3 δισ. δολαρίων.

«Η τράπεζα ενεργούσε όταν επρόκειτο για τα δικά της κέρδη, αλλά δεν ήταν τόσο επιμελής όσον αφορά τις νομικές υποχρεώσεις της», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν Πριτ Μπαράρα σε συνέντευξη Τύπου.

«Εν μέρει εξ αιτίας αυτής της ανεπάρκειας, επί δεκαετίες, ο Μπέρνι Μέιντοφ ήταν σε θέση να ξεπλένει δισεκατομμύρια δολαρίων σε αποδόσεις της πυραμίδας, ουσιαστικά μέσω ενός ενιαίου συνόλου λογαριασμών στην JPMorgan», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

EURONEWS

Ο διακανονισμός των 1,7 δισ. δολαρίων με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει πληρώσει ποτέ τράπεζα για να διευθετήσει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος. Η συμφωνία εξασφαλίζει παράλληλα ότι δεν θα επιβληθούν ποινές σε βάρος προσώπων.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα