«Η κατάργηση δημοσίευσης των ισολογισμών δεν ενίσχυσε τη διαφάνεια»

Η ΔΗΜΑΡ καλεί την κυβέρνηση να αποδείξει την αποτελεσματικότητα ή μη του μέτρου
Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 13:04
UPD:13:07
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ενα χρόνο μετά από την έναρξη του εγχειρήματος ελάχιστες εταιρείες είναι στο σύστημα και δεν τηρούνται οι διαδικασίες, για παράδειγμα δεν δημοσιεύονται οι ισολογισμοί», εξηγεί η κυρία Ξηροτύρη (φωτογραφία αρχείου).

Ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα της κατάργησης της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο εγείρει στη Βουλή η ΔΗΜΑΡ επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του μέτρου κατά το προηγούμενο έτος δεν ενίσχυσε τη διαφάνεια στην εταιρική διακυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου.

Με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, καταγγέλλει ότι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του μέτρου της κατάργησης της έντυπης δημοσίευσης ισολογισμών έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία κατάσταση όπου «κανείς δεν λογοδοτεί σε κανένα».

«Ενα χρόνο μετά από την έναρξη του εγχειρήματος ελάχιστες εταιρείες είναι στο σύστημα και δεν τηρούνται οι διαδικασίες, για παράδειγμα δεν δημοσιεύονται οι ισολογισμοί», εξηγεί η κυρία Ξηροτύρη και υπενθυμίζει ότι όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημοσιεύουν τις οικονομικές τους καταστάσεις προς ενημέρωση των επενδυτών, των μετόχων και της κοινής γνώμης.

«Η κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας απαιτεί αποφάσεις στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας αλλά θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί και να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην εταιρική διακυβέρνηση», εξηγεί.

Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι αν καταργηθεί και η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών στο ΦΕΚ, τότε ενδέχεται να υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη διαφάνεια.

Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει άκριτα τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την άρση διοικητικών εμποδίων, χωρίς να εξετάζει τη σχέση τους με την ελληνική πραγματικότητα.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ καλεί ταυτόχρονα τους αρμόδιους υπουργούς να παρουσιάσουν στοιχεία στη Βουλή σχετικά με τον αριθμό των εταιρειών που έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα δημοσίευσης στο Διαδίκτυο, ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα ή μη του μέτρου το οποίο «παρουσιάστηκε ως μεταρρύθμιση για την άρση των διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις».

Ερωτά, επίσης, την κυβέρνηση εάν έχει εξετάσει εναλλακτικές λύσεις που θα διασφάλιζαν τη διαφάνεια της εταιρικής διακυβέρνησης και ταυτόχρονα θα μείωναν το γραφειοκρατικό κόστος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα