Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 12:30
UPD:12:40
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Φωτογραφία αρχείου.

Πτωτικά κινούνται αυτή την ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές , στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ευρωζώνη έδωσαν μια μικτή εικόνα για την ανάκαμψη της περιοχής.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 0,4% μετά από το κλείσιμο της καλύτερης χρονιάς από το 2009. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει πτώση της τάξης του 0,37%, ο DAX καταγράφει πτώση 0,54%, ο CAC 40 υποχωρεί 0,79%, ενώ στο -1,14% και στο +0,27% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

O δείκτης μεταποίησης της Ευρωζώνης – PMI - για το μήνα Δεκέμβριο ήταν ανάλογος των προσδοκιών των αναλυτών και ανήλθε στο 52,7. Ο PMI Γερμανίας νίκησε ελάχιστα τις προσδοκίες, ενώ η Γαλλία συνέχισε να είναι ουραγός με τον PMI να διαμορφώνεται στο 47,0, έναντι εκτιμήσεων για 47,1.
 

Όπως σημειώνει ο Πάτρικ Λάτσφορντ, αναλυτής της Monex Capital Markets, οι αγορές δεν αναμένεται να αποκτήσουν κατεύθυνση πριν την επόμενη Δευτέρα όπου και τελειώνει η εορταστική περίοδος και οι συναλλακτική δραστηριότητα επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν μικτές τάσεις, μετά την τελική έκθεση της HSBC η οποία έδειξε ότι η κινεζική εργοστασιακή δραστηριότητα χτύπησε χαμηλό τριών μηνών το Δεκέμβριο. Τα στοιχεία της μεταποίησης από την HSBC ακολουθούν την ανακοίνωση των στοιχείων χθες, ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Ο κλάδος των πρώτων υλών στην Ευρώπη, λόγω της μεγάλης έκθεσης που έχει στην Κίνα, καταγράφει σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες.


Στα επιχειρηματικά νέα, η βρετανική John Lewis, δήλωσε ότι σημείωσε 7,2% αύξηση των πωλήσεων τα Χριστούγεννα λόγω της ισχυρής ζήτησης των καταναλωτών, παρά τις ασυνήθιστα κακές καιρικές συνθήκες κατά την εορταστική περίοδο.

Εν τω μεταξύ ο Σάιμον Χέρικ, ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών στην Debenhams, παραιτήθηκε και η μετοχή της βρετανικής εταιρείας σημειώνει άνοδο 2,6% μετά από πτώση 12% την Τρίτη.

Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat ενισχύονται 15% μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη ότι η εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει το υπόλοιπο της μονάδας της Chrysler των ΗΠΑ, σε μια συμφωνία 4,35 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της ιταλικής Finmeccanica κινούνται σταθεροποιητικά παρά τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι η Ινδία έχει ακυρώσει την συμφωνία ύψους 753 εκατ. δολαρίων με την εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα