DailyFx.gr: BoJ: Έτος καμπής το 2014 για την Ιαπωνία

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 12:25
UPD:24/01/2014 10:32

Σε συνέντευξη του διοικητή της τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) χθες, ο Kuroda τόνισε ότι η ιαπωνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το 2014. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2013 είπε ότι το πρόγραμμα έχει ως θεμελιώδες στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.

Πιο συγκεκριμένα ο στόχος του πληθωρισμού στο 2% σε χρονικό ορίζοντα διετίας, είναι μεγάλης σημασίας για τον κεντρικό τραπεζίτη της BoJ ο οποίος υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος βάσει του χρονοδιαγράμματος, τότε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί.

Ακόμη αναφερόμενος στα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2014 ο διοικητής της τράπεζας της Ιαπωνίας αναφέρθηκε στο φόρο επί της κατανάλωσης που θα αυξηθεί από 5% σε 8% τον Απρίλιο. Ανάλογο μέτρο έχουμε να δούμε από το 1997 όταν ο ίδιος φόρος είχε αυξηθεί από 3% στο 5%.

Παράλληλα, κάνοντας προβλέψεις για το 2014 ο Kuroda είπε ότι αναμένει μικρή πτώση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία όμως θα είναι πρόσκαιρη.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο η αύξηση του φόρου κατανάλωσης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της Ιαπωνίας, ο πρόεδρος της BoJ καθησύχασε το επενδυτικό κοινό λέγοντας ότι το νέο μέτρο αναμένεται να βοηθήσει μακροπρόθεσμα την οικονομία ενισχύοντας τη κρατική μηχανή με μεγαλύτερη ρευστότητα.


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς