Autoroutes Paris-Rhin-Rhone: 1,35 δισ. ευρώ από πώληση μετοχών

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2004 08:35

ΤΟ ΠΟΣΟΝ του 1,35 δισ. ευρώ (1,74 δισ. δολ.), σχεδιάζει να αντλήσει από τη δημόσια εγγραφή της η τρίτη μεγαλύτερη διαχειρίστρια εθνικών οδών της Ευρώπης, η γαλλική Societe d'Autoroutes Paris-Rhin-Rhone, ενώ η πώληση μετοχών, θεωρείται η μεγαλύτερη που έγινε φέτος στη Γαλλία, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση.

Η εταιρεία που ανήκει στο γαλλικό κράτος, θα πουλήσει μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές σε τιμή από 38 έως 43 ευρώ ανά μετοχή και σε ιδιώτες κατά ένα ευρώ χαμηλότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Autoroutes Paris-Rhin-Rhone, θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες της πώλησης των 32,68 εκατ. μετοχών - ήτοι του 40% των μετοχών της - κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα στις 10:30' π.μ., ώρα Γαλλίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

«Οι διαχειρίστριες εταιρείες εθνικών οδών, είναι μηχανές παραγωγής ρευστού», ανέφερε ο Bruno Catoire, χρηματιστής της Cholet-Dupont Gestion SA, στο Παρίσι, ο οποίος διαχειρίζεται 1,5 δισ. δολ. σε μετοχές. Ο ίδιος σχεδιάζει να αγοράσει μετοχές της εταιρείας κατά την προσφορά. «Είναι μια εταιρεία με καλή προοπτική κερδών και θα έχει λιγότερο χρέος μετά την πώληση των μετοχών της», κατέληξε.

Η Autoroutes Paris-Rhin-Rhone, με έδρα το Παρίσι, η οποία διαχειρίζεται δρόμους συνολικού μήκους 2.205 χιλιομέτρων (1.370 μιλίων), είπε τον μήνα που πέρασε, ότι περιμένει αύξηση των εσόδων της και των κερδών της φέτος, μετά την αύξηση των διοδίων από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Nikolas Sarkozy, την 1η Οκτωβρίου.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία ενδέχεται να πουλήσει επιπλέον 2,39 εκατ. μετοχές, εάν η ζήτηση είναι ικανοποιητική και 1,69 εκατ. μετοχές στους υπαλλήλους της. Εάν πουληθεί το σύνολο των μετοχών που σχεδιάζει η διοίκηση της εταιρείας, τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα είναι συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι, η γαλλική κυβέρνηση άντλησε το ποσόν του 1,16 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από την πώληση των μετοχών της Snecma SA, της τρίτης σε μέγεθος κατασκευάστριας μηχανών αεροσκαφών στον κόσμο.

Η Lehman Brothers Inc. και η Societe Generale SA, είναι οι σύμβουλοι πώλησης, ενώ σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης είναι η HSBC Holdings Plc. Στελέχη της Lehman και της Societe Generale αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα και η HSBC, δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις των δημοσιογράφων.

Το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της Autoroutes Paris-Rhin-Rhone, αυξήθηκαν κατά το 1/3, φθάνοντας τα 62 εκατ. ευρώ, ενώ μειώθηκε το χρέος της. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 2,3%, φθάνοντας στα 727 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, η διοίκησή της είχε ανακοινώσει, ότι τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης θα σημειώσουν αύξηση. Το χρέος της, στα τέλη Ιουνίου ήταν 7,44 δισ. ευρώ, έναντι 7,96 δισ. ευρώ που ήταν κατά το προηγούμενο έτος.

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση μεριδίου και στην Societe des Autouroutes du Nord et de l'Est de la France, νωρίς το επόμενο έτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα