Κίνα: Αμετάβλητοι αναμένονται οι στόχοι για το 2014

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 14:25
UPD:14:28
REUTERS/ALY SONG

 Οι αναλυτές υπολογίζουν γενικά ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με 7,6%-7,7% το 2013.

Αμετάβλητο στο 7,5% πιθανόν να διατηρήσει τον στόχο της για την ανάπτυξη στην Κίνα το 2014 η κυβέρνηση, σύμφωνα με στελέχη κινεζικών κυβερνητικών κέντρων μελετών.

Όπως ανέφερε το κέντρο μελετών του υπουργείου Εμπορίου, η ανάπτυξη θα τονωθεί από την ανάκαμψη των εξαγωγών την επόμενη χρονιά, χάρη στην πιο σθεναρή ζήτηση από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Οι βασικοί στόχοι της ηγεσίας της Κίνας για την οικονομία θα ανακοινωθούν επίσημα σε ετήσια ειδική σύνοδο της βουλής τον Μάρτιο. Οι αναλυτές υπολογίζουν γενικά ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με 7,6%-7,7% το 2013, ελαφρώς πάνω από τον στόχο της κυβέρνησης, αλλά με έναν ρυθμό ο οποίος είναι ο ασθενέστερος μετά την οικονομική κρίση της Ασίας την περίοδο 1997-1998.

Η σταθερότητα παραμένει η λέξη-κλειδί για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, που θέλουν να καταστήσουν πιο βιώσιμη την κινεζική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Ο Λι έχει δηλώσει ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να μην πέφτει κάτω από το 7,2% τουλάχιστον, προκειμένου να μην αυξηθεί η ανεργία.

Επί οκτώ χρόνια, το Πεκίνο διατηρούσε ένα στόχο ανάπτυξης περίπου 8%, πριν μειώσει τον στόχο του στο 7,5% το 2012.

Η κυβέρνηση αναμένεται επίσης να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 3,5% το 2014, αν και οικονομολόγοι προειδοποίησαν πως ενδέχεται να αυξηθεί ταχύτερα, διότι το Πεκίνο απορυθμίζει σταδιακά τις τιμές της ενέργειας και των δημόσιων υπηρεσιών.

Ο πληθωρισμός το 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε στο 2,6-2,7%, κάτω από τον στόχο που είχε τεθεί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα