Guardian : Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία χαμένη δεκαετία λόγω της σκληρής λιτότητας

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 15:16
UPD:15:16

Ενώ το μήνυμα από τις Βρυξέλλες και από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, είναι πως το ευρώ είναι πλέον ασφαλές και πως η καταιγίδα της κρίσης έχει πλέον περάσει, ο Guardian σε σημερινό του άρθρο όπου κάνει την ετήσια αποτίμηση των συνθηκών στην ΕΕ, κάνει λόγο για μια χαμένη 10ετία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της βρετανικής εφημερίδας, Ιαν Τρέινορ, τέσσερα χρόνια μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε η Ελλάδα, η οποία οδήγησε στην κρίση χρέους την Ευρώπη και στην αναμόρφωση της λειτουργίας της ΕΕ, το συμπέρασμα είναι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Η λιτότητα ήταν η κύρια απάντηση και ήταν άγρια.

Η Ευρωζώνη έχει βυθιστεί στη στασιμότητα, είναι στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού και το ΑΕΠ παραμένει 3 % κάτω από τα επίπεδα του 2008, του έτους κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Τρέινορ, η ανάπτυξη είναι τόσο αναιμική που θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2021 για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2008.

Σύμφωνα έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία . Τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι καταστροφικά, περισσότερο από το 50 % στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία, και γύρω στο 25 % στα μεγάλα τμήματα της Ευρώπης.

Το Βερολίνο, που ηγείται των πραγμάτων στην Ευρωζώνη, είναι εξαιρετικά αγχωμένο για τη Γαλλία, λόγω της έλλειψης μεταρρυθμίσεων από τον Φρανσουά Ολάντ. Επιπλέον, χάος και παράλυση κυριαρχούν την Ιταλία. Η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα και η Γερμανία ανησυχεί μην παρασυρθεί και αυτή.

Η φετινή χρονιά κλείνει με μια Σύνοδο Κορυφής που έχει τη σφραγίδα της Γερμανίας και μια συμφωνία, όπως φαίνεται για την τραπεζική ένωση. Όπως τονίζει ο Τρέινορ, το νέο τραπεζικό καθεστώς είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάντηση των εθνικών κυβερνήσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα κυριαρχήσει στην ατζέντα του 2014, η οποία, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά στην Ευρώπη.

Στον απόηχο των ετών της κρίσης που συγκλόνισαν την Ευρώπη και έθεσαν υπαρξιακά ερωτήματα, το 2014 θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στις πολιτικές δυνάμεις σε ολόκληρη την ΕΕ, στους ανθρώπους που “τρέχουν” τα πράγματα και στον τρόπο με τον οποίο τα αντίπαλα θεσμικά όργανα της ΕΕ αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο.

Το πολιτικό κόστος της κρίσης θα φανεί στις Ευρωεκλογές το Μάιο. Υπόσχονται να είναι οι πιο βαρυσήμαντες που έγιναν ποτέ. Ως αποτέλεσμα των ετών της λιτότητας, της αύξησης της ανεργίας και της «επανεθνικοποίησης» της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο ευρωσκεπτικισμός θα τα πάει καλά στις εκλογές, από τη Βρετανία στην Ελλάδα. Και η Γαλλία θα μπορούσε να ο πρωτοστάτης. Όλα αυτά μεταφράζονται στο ότι το 2014 οι εξελίξεις θα είναι μεγάλες.

Εν τω μεταξύ, ενώ οι Βρυξέλλες τα σκέφτονται όλα αυτά, η πραγματικότητα της Ευρώπης είναι οι βαθιές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από τα πολλά χρόνια λιτότητας και κρίσης, το πολιτικό κόστος της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης, η ισχυρή πιθανότητα αποπληθωρισμού και η μαζική ανεργία, καταλήγει ο Τρέινορ.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα