Βάιντμαν: Κίνδυνος από τα χαμηλά επιτόκια

Για πιθανές παρενέργειες προειδοποιεί ο διοικητής της Bundesbank
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 12:33
UPD:12:42
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

«Υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας να συνηθίσουν στο φθηνό χρήμα, να παραμελήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να κρατήσουν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις χωρίς ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο», υποστηρίζει ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιενς Βάιντμαν.

Για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια προειδοποιεί ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα WirtschaftsWoche.

«Υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας να συνηθίσουν στο φθηνό χρήμα, να παραμελήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να κρατήσουν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις χωρίς ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο», υποστηρίζει ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

Όπως λέει, τα χαμηλά επιτόκια ίσως έχουν παρενέργειες, οι οποίες να αυξάνονται όταν διατηρείται για περισσότερο καιρό η χαλαρή νομισματική πολιτική.

Ο Βάιντμαν επισημαίνει, εξάλλου, ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει περάσει και ότι θα πάρει χρόνια για να εξαλειφθούν τα αίτια αυτής της κρίσης. Προσθέτει δε, πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση σε περίπτωση που χρειαστεί, αν και σημειώνει πως τα παραδοσιακά εργαλεία είναι λιγότερο αποτελεσματικά όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα