Confindustria: «Συνέπειες πολέμου» είχε η ύφεση στην Ιταλία

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 13:37
UPD:13:43
REUTERS/STEFANO RELLANDINI

Στη μελέτη αναφέρεται ενδεικτικά πως «από το 2007 έως σήμερα χάθηκαν 1,81 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης» και 7,3 εκατομμύρια Ιταλοί πολίτες βρίσκονται - μερικώς ή πλήρως - χωρίς απασχόληση.

«Η οικονομική ύφεση τελείωσε αλλά οι συνέπειές της θυμίζουν εκείνες ενός πολέμου», επισημαίνει το κέντρο μελετών της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria, ενώ εκτιμά πως οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης Λέτα δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην αύξηση του ΑΕΠ.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανάκαμψη, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να φανεί ακόμη και περιπαικτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Confindustria σε μελέτη της. Η Ένωση εκτιμά πως το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,8% ενώ για το 2014 προβλέπεται αύξηση 0,7%.

Στη μελέτη αναφέρεται ενδεικτικά πως «από το 2007 έως σήμερα χάθηκαν 1,81 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης» και 7,3 εκατομμύρια Ιταλοί πολίτες βρίσκονται - μερικώς ή πλήρως - χωρίς απασχόληση. Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο σε σχέση με το 2007. Διπλάσιος είναι, όμως, και ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε κατάσταση ένδειας, καθώς αγγίζουν πλέον τα 4,8 εκατομμύρια.

Κάθε ιταλική οικογένεια, από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο περιέκοψε έξοδα της τάξης των 5.037 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση αγαθών, τα οποία μια μέση ιταλική οικογένεια αγοράζει σε διάστημα επτά εβδομάδων.

Όσον αφορά την απασχόληση, η Confindustria προβλέπει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,1% το 2014 και κατά 0,5% το 2015.

«Η οικονομική αυτή κρίση προκάλεσε σοβαρή οπισθοχώρηση και εξασθένιση της χώρας μας. Κάτι που διαπιστώνεται και στο σύνολο της οικονομικής της πραγματικότητας, ενώ οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης Λέτα δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην αύξηση του ΑΕΠ», τονίζει το κέντρο μελετών της Confindustria.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα